Portugália a 92. percben győzte le a bunkerfocit játszó cseheket

2024. június 18. – 23:00

Portugália a 92. percben győzte le a bunkerfocit játszó cseheket
A csehek öngólja – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A több mint egy órán át bunkerfocit játszó Csehország még vezetett is 1-0-ra, de aztán Portugália egy öngóllal egyenlített, majd a 90+2. percben a csereként beálló Francisco Conceição góljával 2-1-re nyert a futball-Európa-bajnokságon. A hatodik Eb-jén szereplő Cristiano Ronaldo egyelőre csak helyzetekig jutott.

Amíg vissza nem vonul, a portugáloknál örök vitatéma lesz, hogy Cristiano Ronaldo szerepeltetése árt vagy használ a válogatottjuknak. A két évvel ezelőtti világbajnokságon nem kapott annyi lehetőséget, mint korábban – érezhető is volt frusztráltsága – , de az új kapitány, Roberto Martínez gondolkodás nélkül a kezdőbe teszi a 39 éves klasszist. Állítja, nemcsak a neve és korábbi eredményei miatt jár ez neki, hanem mert nagy formában van. A selejtezőkön 10 gólt rúgott, a szaúdi klubcsapatában pedig 51 meccsen 50 gólig jutott, ez pedig éppen elég bizonyíték.

A csehek is némileg Ronaldo-lázban égtek, a szövetségi kapitány a meccs előtt azt mondta, őt kell semlegesíteniük a siker érdekében. Az pedig önmagában nagy motiváció kell legyen a játékosainak, hogy Ronaldót van lehetőségük kiiktatni. Iván Hašek ugyanakkor nem akart ráfeszülni erre a meccsre, úgy vélte, nem a torna egyik nagy favoritja ellen kell továbbjutniuk, arra ott lesz a másik két meccs a csoportban.

Nem mondhatni, hogy egymásnak estek a szakadó esőben a csapatok a kezdés után. Mindkét oldalon óvatoskodtak, jobbára a portugáloknál volt a labda. A 8. percben aztán nekik volt egy valamire való próbálkozásuk, egy beívelt labdát Ronaldo próbált kapura fejelni a 11-es pont mellől, de ez a kísérlet se nem túl jól helyezett, se nem túl erős nem volt. Ronaldo miatt aztán néhány percen belül kétszer is felhördült lipcsei stadion, de csak azért, mert a földre került. Hiába mutogatott, egyszer sem fújt szabálytalanságot a bíró ellene. Ha már Ronaldo életkora szóba került, nem mehetünk el Pepe mellett sem, aki 41 évesen és 113 naposan az Eb-k történetének legidősebb játékosa lett Király Gábort megelőzve.

Portugália hosszú időre megszállta a cseh térfelet, egymás után rúgták a szögleteket, de igazán nagy helyzeteket ezekből sem tudtak összehozni. A kontrákra apelláló csehek is pontatlanok voltak, csak pillanatokig volt náluk a labda. A 30 perc után két nagy helyzete is volt Portugáliának, előbb Ronaldo kapott egy jó kiugratást, majd Vitinha is kapura lőtt. Jindřich Staněk kapus kétszer is jó reflexekkel védett. A félidő végén Ronaldo közelről is kapura szúrta a labdát, de Staněk megint kiválóan hárított. Egyértelműen ő volt a csehek legjobbja a nagy portugál nyomás alatt.

A második félidő eleje sem hozott nagy változást, a portugálok megint lefutballozták a cseheket, akik egyre elkeseredettebben, de eredményesen védekeztek. Az 58. percben újra Ronaldo villant meg, de a 25 méterről, középről elvégzett szabadrúgásán is rajta volt Staněk.

Utólag mondhatják a csehek, hogy csak altattak több mint egy órán át, de a 62. percben végül ők szerezték meg a vezetést. Már elúszni látszott a labdájuk a portugál kapu előtt, de David Douděra még összekaparta az alapvonalnál, visszatekerte a kapu elé, ahonnan lekészítették a szabadon maradó Lukáš Provodnak. A középpályás jól megnézte a kaput, aztán húsz méterről kilőtte a jobb felső sarkot.

A portugálok folytatták a megszokott játékukat, és a 69. percben már meg is volt az egyenlítő gól. Igaz, azt egy cseh játékosnak, Robin Hranáčnak írták be. A jobb kapufa közelében Bruno Mendes fejelt középre, Staněk csak belepaskolni tudott a labdába, ami a hátrafelé mozgó védője lábáról a saját kapujukba pattant.

Portugália ezután is rendületlenül ment előre, Vitinhának volt még egy jó távoli lövése, amit megint lefülelt a cseh kapus, és Ronaldót is többször próbálták megjátszani a kapu közelében, a védők viszont jól hatástalanították. A 81. percben megint egy olyan ritka alkalom volt, amikor kiszabadultak a csehek, és két távoli lövéssel, Tomáš Souček és Petr Ševčík veszélyeztetett.

Portugália öröme a győztes gólnál – Fotó: Karina Hessland / Reuters
Portugália öröme a győztes gólnál – Fotó: Karina Hessland / Reuters

A 85. percben Diogo Jota a cseh kapuba fejelt, de korai volt a portugál öröm, mert a videóbíró lest ítélt. Ronaldo már lesen kapta a beívelést, és az ő kipattanójára érkezett az ötösön Diogo Jota. A csehek megpróbálták kihúzni a döntetlennel, de aztán az utolsó pillanatokban két fatális hibát is összehoztak. Az oldalvonalnál Pedro Neto reptette el az egyik cseh védőt, így szabad útja nyílt a kapu felé, majd a beadásánál Hranáč lábai gabalyodtak össze, és nem tudott tisztázni. A lecsorgóra az előtt egy perccel csereként beálló Francisco Conceição csapott le, és közelről kapuba is lőtt, megszerezve Portugália győzelmét a 90+2. percben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!