Románia és Szlovákia döntetlennel jutott tovább a négypontos csapatok csoportjából

2024. június 26. – 20:02

Románia és Szlovákia döntetlennel jutott tovább a négypontos csapatok csoportjából
Román játékosok ünnepelnek a meccs után – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Extrém időjárással is terhelt, nagyon kiegyenlített meccsen játszott 1-1-es döntetlent egymással a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában az E csoportban Szlovákia és Románia. A románok ezzel 2000 után ismét továbbjutottak a csoportjukból, méghozzá csoportelsőként, a szlovákok pedig négypontos csoportharmadikként szintén biztosan továbbmennek. A meccs videós összefoglalóját itt lehet megnézni.

A belgák szombati, Románia elleni győzelme után teljesen nyílttá vált az E csoport, hiszen minden csapat három ponttal állt, így a szerda kora esti harmadik fordulóban szó szerint bármi történhetett itt. A belgák Ukrajna ellen is esélyesnek tűntek, de az előző fordulóban alulmaradó Szlovákia és Románia is elérhette még a csoport első helyét. A románok mellett szólt a jobb gólkülönbség, míg a szlovákok a magasabban jegyzett játékosaikban bízhattak, és valószínűnek tűnt, hogy egyikük sem akar majd döntetlenre játszani.

Ez így is lett, és a meccs elején a szlovákok jöttek ki jobban ebből, Kucka viszonylag hamar helyzetbe is került, de Niță simán hárította a fejesét, az ezt követő szögletből pedig Hancko lőhetett, de fölé ment a labdája. Rögtön utána a románok indulhattak meg, Rațiu kényszerítőzött Comannal, és végül Dúbravkának kellett nagyot védenie. A következő nagy helyzetet megint a szlovákok hozták össze, Haraslín lőhetett szabadot a bal szélről, amibe senki nem tudott beleérni, és így végül alig fél méterrel kerülte el a kaput.

A 24. percben viszont Niță már nem menekült meg, Duda fejelt a kapujába. A szlovákok a saját térfelükről indították a jobb szélen elfutó Pekaríkot, ő pedig Kuckához passzolt, aki tökéletesen adta be középre Dudának a labdát. A románok viszont nem adták fel, a 37. percben pedig egy tizenegyesből egyenlítettek is, miután Hancko felrúgta a jobb szélről befelé megiramodó Hagit. A bíró elsőre szabadrúgást ítélt, de a VAR-szobában arra jutottak, hogy a szabálytalanság a tizenhatoson belül történt. Így jöhetett a büntető, amit Marin magabiztosan bombázott a kapuba.

Ondrej Duda befejeli a szlovákok első gólját Románia ellen – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Ondrej Duda befejeli a szlovákok első gólját Románia ellen – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

A félidő végéig ezután nagy lehetőség már egyik oldalon volt, és amilyen kiegyenlített volt a meccs, az 1-1 igazságos állásnak is tűnt. A második játékrészben először az 50. percben mehetett fel a román szurkolók pulzusa, Drăgușin borzalmas felszabadítási kísérlete után Nițănak kellett elöklöznie a labdát. Ebből a románok el is tudtak indulni, de befejezni nem sikerült az akciót, kicsivel később pedig megint Niță védett, ezúttal Haraslín lövését állította meg. A szlovákok nagyon nyomtak, látszott, hogy nyerni akarnak, de a jó befejezések hiányoztak náluk.

Menet közben egy hatalmas villámlás után eleredt az eső, és a szél is szaggatta a játékosokat, de pont a mostoha körülmények között élénkült fel a meccs is. Mindkét csapat teljes fordulatszámon pörgött, sorra érkeztek a helyzetek, és a kapusoknak mindkét oldalon többször is védeniük kellett. Az eső rövidesen elállt, de a láthatóan fáradó játékosok egyre többet szánkáztak a csuromvizes fűben, és egyre több volt a hiba is mindkét oldalon, gól viszont egyikből sem lett. Haraslínnek volt még egy nagy tekerése, de a labda a kapu mellé szállt a nagyot vetődő Niță mellett.

A végére már láthatóan csak kínlódtak a csapatok, hiába érződött, hogy mindkét válogatott szeretne nyerni, nem nagyon mertek már kinyílni, nehogy végül ne szerezzenek pontot. Az 1-1-es döntetlen egyébként végül mindenkinek tökéletes eredmény volt – mivel a belgák 0-0-t játszottak Ukrajnával, a csoportot Románia nyerte, Belgium lett a második, a négypontos Szlovákia pedig fixen továbbjut majd csoportharmadikként. Ukrajna pedig négy ponttal esett ki az Eb-ről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!