Lukakutól megint elvettek egy gólt, de most De Bruyne vezetésével hozta a kötelezőt Belgium

2024. június 22. – 22:58

Lukakutól megint elvettek egy gólt, de most De Bruyne vezetésével hozta a kötelezőt Belgium
A belga csapat ünnepel a második gólja után – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A belgák az első meccsen elszenvedett váratlan vereségük után szombaton hozták a kötelezőt, és 2-0-ra verték a meccs nagy részében alárendelt szerepben játszó Romániát a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában az E csoportban. Lukakutól megint elvettek egy gólt, de főleg a csapatkapitány Kevin De Bruyne vezetésével így is kiütközött a különbség a két csapat között. Így még mindig teljesen nyílt az E csoport. A meccs videós összefoglalóját ide kattintva lehet megnézni.

Ugyan elsőre nem sokan számíthattak erre, a második forduló végére kétségtelenül az E csoport lett a legérdekesebb az idei Eb-n, miután az ukránok pénteken lesimázták a belgákat nagy meglepetésre megverő Szlovákiát. Így Belgium előtt ott volt a lehetőség, hogy szombat este Románia megverésével felzárkózzon a másik három hárompontos csapat mellé, a románok pedig a fix továbbjutásért léptek pályára. A fő kérdés az volt, hogy összekapja-e magát a belgák technológia által kísértett aranygenerációja, és erre igazából minden esély meg is volt.

A belga kapitány négyet változtatott a kezdőben, és láthatóan alaposan fel is rázta az övéit, mert a belga válogatott úgy nekiesett a románoknak, hogy attól talán még ők maguk is meglepődtek. Ez a nagy rohanás pedig rögtön a második percben gólhoz is vezetett, egy labdaszerzés után Lukaku vihette a labdát, aki lövés helyett Dokuhoz passzolt a tizenhatoson belül, majd a visszakapott labdát lekészítette a pár méterrel kijjebb érkező Tielemanshoz, aki estében óriási gólt lőtt. A románok nem omlottak össze, a gól után nem sokkal már ők jutottak nagy helyzetig, Drăgușin lövését kellett Casteelsnek a léc fölé tolnia.

Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

A román rohamok után viszont szép lassan kialakult a belga mezőnyfölény, ami a 13. percben újabb belga helyzetet eredményezett – Lukaku kapott középen labdát, le is fordult a védőjéről, de mire ellőtte, berepült elé egy másik román játékos. Így gól nem esett, de nem is enyhült a belga nyomás, sokkal többet volt náluk a labda, a román Nițăt pedig Lukébakio és Doku is komolyan próbára tették. A többször is lóvá tett román védelemnek is csak az volt a szerencséje, hogy az utolsó pillanatban rendre odaért egy román védő blokkolni.

Az 1-0-s félidei állás a románokra nézve volt hízelgő, de a második játékrészre ugyanaz a csapat futott ki, ami nem is volt rossz döntés, mert előbb Man, aztán Mihăilă került nagy helyzetbe. Az első pár perc után a második félidőben is visszaállt a belga fölény, főleg a csapatkapitány De Bruyne pörgött fel nagyon. Két nagy lövése is volt, az egyik nem sokkal ment a kapu mellé. A 63. percben viszont nem a kapitány, hanem a számtalan helyzetet elpuskázó, a VAR által is elátkozott Lukaku talált be egy kiugratás után,

hogy aztán ezt az amúgy nagyon szép gólt is elvegyék tőle, mert a VAR-szobában megállapították, hogy ha nem is sokkal, de lesen volt.

Az jól látszott, hogy a gól érdekében egyre feljebb húzódó románok számára minden labdavesztés rettentően veszélyes, de az is, hogy a belgákat is össze lehet zavarni ennyi támadóval. A 68. percben Man tudott elfutni egy, a belgák által hátrafejelt labdával, a román játékos azonban belelőtte a labdát a kapujából jól érkező Casteelsbe. Bő tíz perccel később viszont De Bruyne nem hibázott egy ugyanilyen szituációban: Casteels kirúgásába nem, vagy legalábbis csak alig tudott belefejelni egy román játékos, így a labda odapattant a jó ütemben elfutó belgához, aki kicsit a kapusba is belecsúszva belőtte a másodikat.

Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters
Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters

Néhány perccel később Trossard lőhetett volna még egy gólt egy tökéletes kontra végén, de ahelyett, hogy ellőtte volna, középre passzolt Lukaku felé, egy érkező román védő pedig lecsapott a labdára. Hátul a belgáknál is voltak zavarok, Alibec óriási helyzetbe került egyszer egy védelmi hiba után, de hiába tette el Casteels mellett, Castagne a gólvonal elől még el tudta kotorni a labdát. Elöl pedig Lukaku kálváriája folytatódott tovább, a 89. percben éles szögből bombázta telibe Niță lábát.

A hajrában Drăgușinnek volt még egy helyzete, de gól nem lett belőle, a hátralévő percek pedig igazán veszélyes helyzet nélkül ketyegtek le. Így 2-0 lett a vége, amivel a belgák hozták a kötelezőt, és teljesen nyílttá tették a csoportjukat, ahol így most jelen állás szerint mindenkinek 3 pontja van, és az utolsó fordulóban akárki továbbjuthat majd. A belgáknak Ukrajnát kellene megvernie ehhez, ami nem lehetetlen feladat, de az most is látszott, hogy ha nem javulnak a kapu előtt, akkor ha tovább is jutnak, nem lesz egyszerű dolguk a kieséses szakaszban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!