Rettentő hibából verték a szlovákok a fékezett habzású Belgiumot

2024. június 17. – 20:05

Rettentő hibából verték a szlovákok a fékezett habzású Belgiumot
Romelu Lukaku értetlenkedik, mellette Stanislav Lobotka sétál – Fotó: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Románia megadta az alaphangot az E csoport meccseihez egy tükörsima 3-0-s győzelemmel Ukrajna ellen, a világ egyik legjobb csapatának számító Belgiumon volt a sor, hogy egy újabb kelet-közép-európai csapattal megbirkózzon: Szlovákiával. A belgák a saját selejtezőcsoportjukat vereség nélkül megnyerve, az első helyen jutottak ki az Eb-re, míg a szlovákok csoportmásodikként, a portugálok mögött. Érdekesség volt, hogy mindkét csapat a magyar utat választotta úgymond, olasz edzővel jöttek ki: a belgákat Domenico Tedesco, a szlovákokat Francesco Calzona irányította.

A Frankfurtban rendezett meccset Jérémy Doku jobbszéli őrült szólója nyitotta meg igazán a harmadik percben, a beadását a társak azonban nem tudták értékesíteni, Romelu Lukaku pöccintését védte Martin Dúbravka kapus, és hiába pattant vissza rá, azt már könnyen fogta. A hatodik percben is Lukaku volt veszélyes, Leandro Trossard-ral együttműködve se tudták bevenni a kaput.

Aztán jött a meglepetés, a belga kapura addig nem veszélyes szlovákok Orel Mangala nagy brazilozása, majd egy rossz középre adott labdája után gólt szereztek.

Kucka csapott le az eladott Mangala-labdára, lövését védte Koen Casteels, de a kipattanót Ivan Schranz bevágta. A videóbíró vizsgálta egy ideig a lesgyanús helyzetet, de megadták Schranz gólját.

A következő percekben inkább a középpályán folyt a játék, jelentős helyzet jó ideig nem akadt, bár Doku néha veszélyesen meglódult a jobbszélen. A 20. perc után Dúbravka egyszerűen odaadta Trossard-nak a labdát, aki kb. 20 méterről az üres kapu fölé dörrentett. Ez már a sokadik momentum volt a meccsen, amikor a két védelem leghátsó része bizonytalankodott. Nagy szabálytalanságok nem voltak, Schranz és Mangala kaptak csak sárga lapot két durvább belépőért az első félidőben.

A meccs képe eddigre a türelmesen, időmilliomosként (olykor a belga tizenhatosig) passzolgató szlovákokra és a veszélyes támadásokat vezető belgákra módosult, a labdabirtoklás is nagyjából kiegyenlített volt. A 40. perc előtt nem sokkal Juraj Kucka tett sarokkal maga elé egy labdát a jobb oldalon, majd beadásából Lukáš Haraslín kapásból lőtt, Casteels pedig a meccs védését mutatta be, szögletre tolta a labdát. A félidő vége felé még Lukaku kapott egy olyan labdát a félpályáról, hogy egyedül törhetett a kapura, de érthetetlenül mellépattintotta, méterekkel a kapu mellett gördült el a gömb. A Roma csatárának nem nagyon jött össze semmi az első félidőben.

Második félidő

Döcögősen indult a második félidő, talán Denis Vavro 52. percbeli lövését lehetett feljegyezni, de az is mellément. Az 55. percben Lukaku előtt is adódott egy lövőhelyzet, de a kapus szögletre tolta. A sarokrúgásból kis híján jött a belga egyenlítés: kisszöglet után egy beívelt labdát Onana fejelt Lukaku elé, aki bepöccintette a kapuba.

Jött a szokásos VAR, a végre betaláló Lukakut pedig leforrázták: les, nem gól.

A belgák fokozták a nyomást, egy Trossard-löketet tolt oldalra Dúbravka, Lukaku lőtt oldalhálóba egy beívelt labdát, majd jött Johan Bakayoko óriási ziccere, Dávid Hancko a gólvonalról mentette a lövést, majd összement csapattársa térdével, és zsákként dőlt el a kapuban. Pár percig úgy tűnt, nagyon rossz bőrben van, de saját lábán ment le a pályáról.

A hatalmas belga pörgést egymás utáni szlovák ápolások fékezték le, a belgák pedig elkezdtek feszülten játszani. A 69. percben jöttek az első cserék, a 70. perc körül fékezettebb habzásra kapcsolt a belga csapat, néha még a szlovákok is eljutottak az ellenfél tizenhatosáig. Vérfrissítésnek be is állt Youri Tielemans Trossard helyére, bemutatkozásnak cirka egy percen belül összehozott egy sárga lapot magának egy megkésett becsúszásért. Egy Schranz-beadásból David Strelec próbált Wout Faes lába között sarkazni egy gólt, látványos volt, de szöglet lett a vége az épp eszmélő bekk miatt.

A belgák újabb cserékkel próbálták felrázni a játékukat az utolsó 10-15 percre. Tielemanshoz hasonlóan Dodi Lukebakio is rögtön egy sárga lappal nyitotta szereplését. Amikor már úgy tűnt, reménytelen egy belga gól, pláne a peches Lukakutól, az emlegetett csatár csak betalált. Egy hátulról előreívelt labdát Lopenda vett át, Vavro mellett be tudta adni középre, Lukaku pedig kapásból lőtt el balra a jobbra vetődő Dúbravka mellett. Csakhogy Halil Umut Meler török bíró a VAR-monitor megtekintése után kiszúrta, Loïs Openda kézzel szelídítette meg a labdát előtte (ezt még a labdába érzékelt szenzor is jelezte).

Hét perc hosszabbítást kaptak a belgák még, kisebb helyzeteket ki tudtak alakítani, De Bruynének is akadt egy veszélyes, kapura tartó lövése, de ezután a szlovákok már nagyon törték a játékot ápolásokkal, lassú kapuskiadásokkal, mígnem jött az a hármas sípszó, ami miatt ma valószínűleg karnevál fog kitörni Pozsonytól Kassáig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!