A foci-Eb eddigi legnagyobb góljával kezdtek a románok, majd pár perc alatt kiütötték Ukrajnát

2024. június 17. – 16:55

A foci-Eb eddigi legnagyobb góljával kezdtek a románok, majd pár perc alatt kiütötték Ukrajnát
Fotó: Angelika Wermuth / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán zászlóval a vállukon hallgatták meg a himnuszt az ukrán csapat játékosai a Románia elleni meccs előtt a foci-Eb csoportkörében hétfő délután. Az ukrán válogatott először szerepel nemzetközi tornán az orosz-ukrán háború kitörése óta. Három éve a legjobb nyolcig jutottak, a negyeddöntőben Angliától kaptak ki.

A hétfő délutáni mérkőzés azonban nem az ukránokról szólt, Románia 3-0-s kiütéses győzelmet aratott az E csoport nyitó fordulójában. A meccset az ukránok kezdték bátrabban, az első percekben sokkal többet volt náluk a labda, és többször is eljutottak az ellenfél kapujáig, helyzetet azonban nem tudtak kialakítani. A román csapaté volt az első kaput eltaláló lövés, Florinel Coman lövését a 8. percben könnyedén védte a Real Madriddal BL-győztes Andrij Lunin.

Az első húsz perces álmosító játéka után magára talált Románia, és könyörtelenül kihasználta az ukrán védelem első bénázását a 29. percben. Egy rossz passz után a románokhoz került a labda, és Nicolae Stanciu bombagólt lőtt a jobb felsőbe bő 20 méterre a kaputól. Lunin hiába nyújtózkodott, esélye sem volt elérni a labdát.

Az első gól után felpörgött a játék, és mindkét csapatnak voltak kisebb helyzetei. Mudrik beadását Radu Dragusin fejelte ki a kapu elől, majd Dennis Man lövése centikkel kerülte csak el az ukrán kaput. Majdnem megduplázta a román előnyt Nicolae Stanciu az ezt követő szöglet után, a mesterien betekert labdája a felső lécről pattant ki. Nagy eséllyel az idei foci-Eb gólja lett volna, ha bemegy.

Az első félidő utolsó perceiben már egyértelműen a román válogatott uralta a játékot, és csak az volt a kérdés, hogy mikor találnak be ismét. Erre a második félidő elejéig kellett várni: az 53. percben Razvan Marin lőtte ki a jobb alsó sarkot, a labda átsuhant Lunin kezei alatt. Románia hajtott tovább, és futószalagon dolgozta ki az újabb és újabb helyzeteket. Alig négy perccel később ismét betaláltak: egy szöglet után Man parádés cselt mutatott be, majd középre adta a labdát, amit Denis Dragus közvetlen közelről betuszkolt az ukrán kapuba.

Az ukránok küzdöttek, de csak a 77. percben találták el először az ellenfél kapuját, Szudakov lövését hárította a román kapus, Florin Nita. A románok a háromgólos előny birtokában kényelmesebben játszottak az utolsó percekben, a meccset egy pályára rohanó román szurkoló zavarta csak meg. Tíz perccel a vége előtt majdnem összehozott még egy öngólt két román védő, de Nita észnél volt, és kipiszkálta a bal alsó sarokba tartó labdát.

Huszonnégy év után nyert Románia meccset foci-Eb-n, és már most több pontja van, mint legutóbb, nyolc éve, amikor csoportutolsóként, egy ponttal búcsúztak. A csoport másik meccse 18 órától kezdődik, Belgium Szlovákiával játszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!