Ukrajna fordított Szlovákia ellen, és így még bármi lehet a szomszédaink csoportjában

2024. június 21. – 16:54

Ukrajna fordított Szlovákia ellen, és így még bármi lehet a szomszédaink csoportjában
Dubravka nézi a kapufán csattanó ukrán lövést – Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Szlovákiát a németországi futball-Európa-bajnokság E csoportjában, és ezzel nyílttá vált a küzdelem ebben a négyesben.

Az első fordulóban a szlovákok nagy meglepetésre 1-0-ra legyőzték Belgiumot, így sokkal kedvezőbb pozícióból várhatták a péntek délutáni meccset, mint az ukránok, akik egy sima hármast kaptak Romániától hétfőn. Ennek meg is lett a következménye: a Real Madriddal BL-győztes Andrij Lunyin kikerült az ukránok kezdő tizenegyéből, a Benficában védő Anatolij Trubin került a helyére. A szlovákok nem változtattak a győztes csapaton.

Enyhe szlovák mezőnyfölénnyel kezdődött a mérkőzés. A 10. percben forrósodott fel először a levegő a düsseldorfi stadionban, az ukrán kapusnak rövid idő alatt kétszer is bravúrral kellett védenie. A második helyzetnél saját védője nehezítette meg a dolgát, a 22-es számot viselő Matvijenko olyan szerencsétlenül ért a labdához, hogy az majdnem a kapuban kötött ki.

A 17. percben megszerezte a vezetést Szlovákia. Egy bal oldali bedobás után az alapvonal mellől átívelték a labdát a másik oldalra, és a jó ütemben érkező Schranz könnyedén fejelt kapuba az elvetődő Trubin mellett (1-0). A szlovák csatárnak ez már a második gólja volt az Eb-n, hosszú eredménytelenségi sorozatot szakított meg, mert ezt megelőzően 2021 novemberében volt eredményes Horvátország ellen.

Ivan Schranz gólja a 17. percben – Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters
Ivan Schranz gólja a 17. percben – Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters

Az ukránok időnként egy-egy gyors kontrával próbáltak válaszolni, a 23. percben egy veszélyesnek kinéző akciót Mudrik zárt le azzal, hogy a nézőtérre bombázta a labdát. A 34. percben kis híján kiegyenlített Ukrajna, Timcsik eltalálta a jobb kapufát, a visszajátszás alapján nem volt teljesen egyértelmű, hogy Dubravka ujjheggyel bele tudott-e érni a lövésbe. Végül les miatt kifelé járt a szabadrúgás. Két perccel később viszont már egyértelmű bravúrt mutatott be a szlovák kapus, amikor megakadályozta a felfutó Mudrikot abban, hogy beadja mellette a labdát, és ezzel ziccert alakítson ki.

Az első félidő végére kiegyenlítettebbé vált a játék, az ukránok bátrabban mentek előre, átadták a területet, és ezt kihasználva a szlovákok majdnem megszerezték a második góljukat a 44. percben: Haraslin kellemetlen lövését hárította Trubin.

Az 54. percben egy gyönyörű góllal egyenlített Ukrajna. Egy eladott labdára lecsapott Mudrik, és villámgyorsan felfutott vele. Az ukrán kontra azonban lelassult, és ekkor úgy tűnt, hogy elhalt az akció, mert közben a komplett szlovák védelem visszaért. Zincsenko azonban megtalálta a megfelelő pillanatot, és balról tűpontosan passzolt a középen érkező Saparenkónak, aki kapásból laposan elrúgta a labdát az elvetődő Dubravka mellett (1-1). Ukrajna első Eb-góljára százötven percet kellett várni, ha az első meccs hosszabbításait is beleszámoljuk.

Az ukrán egyenlítés pillanatai – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Az ukrán egyenlítés pillanatai – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

A második félidő derekára az ukránok határozottan feljavultak, hajtottak a győzelemért. A 74. percben egy kettő-a-kettő elleni támadásnak egy újabb kapufa lett a vége. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a kisodródott Mudrik erőtlen lövése elől Dubravka visszahúzza a kezét. A lassítást visszanézve nehéz eldönteni, hogy hidegvérű volt, vagy csak elmérte a távolságot.

A 80. percben Ukrajna megfordította a meccset. Jaremcsuk egy hosszú indítást pazarul vett át a jobb szélen, és a bizonytalankodó Dubravka mellett egy igazítás után elpöckölte a labdát, ami átvánszorgott a gólvonalon. Škriniar hiába sprintelt, már nem tudta megmenteni csapatát, ehhez körülbelül húsz-harminc centi kellett volna (1-2).

Azt a labdát kellene valahogyan kiszedni – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Azt a labdát kellene valahogyan kiszedni – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Az E csoport második fordulójának másik mérkőzése, a Belgium–Románia szombaton este kilenckor kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!