A rémálom forgatókönyve: a csehek vagy a grúzok kiüthetik Magyarországot az Eb-ről

2024. június 25. – 23:52

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott jól járt hétfő este, amikor a B csoport zárófordulójában a horvátok az utolsó pillanatokban kiengedték a kezükből a győzelmet az olaszok ellen. Az UEFA honlapja 92 százalékra adta Magyarország továbbjutását hétfő este.

A C csoportban elmaradt Anglia győzelme – a gól nélküli meccsel is csoportelső lett –, a szlovénok történelmük során először továbbmentek. A magyar esélyek még így is magasak, de előbb 87 százalékra csökkentek, majd egy újabb számítás szerint már csak 60 százalékon állnak, vagyis előfordulhat olyan kimenetel, hogy Marco Rossi csapata nem folytathatja.

A négy továbbjutó csoportharmadiknak 15 lehetséges kombinációja volt, ami mostanra már háromra szűkült le. Jelen állás szerint kettőben ott van Magyarország, egyben nincs.

A kombinációk: ACDE, ACDF, CDEF.

Ezekből az A jelenti Magyarországot, a C a már továbbjutó Szlovéniát, a D a már szintén továbbjutó Hollandiát. Az E csoport még teljesen nyílt, négy hárompontos csapat van benne. Szerdán este hat órától belga-ukrán és szlovák-román mérkőzéseket rendeznek. Itt mindegyik csapatnak három pontja és a magyarokénál jobb gólkülönbsége van. Ha a belgák legalább két góllal verik az ukránokat, Szlovákia pedig kikap Romániától, akkor a magyar csapat továbbmegy. De az is járható út, bár valószínűsége kicsi, hogy háromgólos szlovák és ötgólos ukrán győzelem születik, vagy háromgólos ukrán és négygólos román siker lesz.

Az F csoport egészen más, ott a portugálok már első helyen továbbjutottak. A portugálok a grúzokkal, a csehek a törökökkel mérik össze az erejüket, mindkét találkozó 21 órától kezdődik.

A legrosszabb magyar szempontból, ami történhet, ha Csehország háromgólosnál kisebb különbséggel, de megveri Törökországot, mert akkor véget ér a Rossi-csapat Eb-je. Ha a csehek nem nyernek, vagy legalább három góllal nyernek, akkor is szorítani kell még azért, hogy a portugál cseresor ne kapjon ki a grúzoktól. Mert ha kikap, akkor a nyolcaddöntő a mieink nélkül folytatódik. Vagyis a portugál és török pontszerzés kínálja a legjobb továbbjutási esélyt. Ha kíváncsi a kombinációkra, itt végigkattintgathatja.

Az már eldőlt a képletek alapján, ha Magyarország továbbjut, akkor mindenképp Portugáliával találkozik, július elsején, hétfőtől, 21 órától Frankfurtban.

Eddig két párosítás ismert, a rendező Németország a dánokkal játszik, az olaszok pedig Svájccal. Szerda este 20 órától újabb két nyolcaddöntős párharcra derül fény, 23 órától lesz teljes a nyolcaddöntő mezőnye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!