Zaccagni utolsó pillanatos gólja olasz továbbjutást ért, de egyben a magyaroknak is jót tett

2024. június 24. – 23:25

Másolás

Vágólapra másolva
Zaccagni olasz továbbjutást érő lövése – Fotó: Reuters / Angelika Warmuth
Zaccagni olasz továbbjutást érő lövése – Fotó: Reuters / Angelika Warmuth

A magyar válogatott továbbjutása szempontjából kifejezetten előnyös, 1-1-es eredmény született a Horvátország-Olaszország mérkőzésen. Azzal, hogy Horvátország csak 1-1-re tudta lehozni a meccset, mögénk kerültek a továbbjutásért küzdő csapatok versenyében, miután ők 2 ponttal lettek harmadikak a csoportban, mi pedig a tegnapi, skótok elleni, utolsó utáni pillanatban megszerzett győzelemmel végül 3 ponttal zártunk az A csoportban.

A horvátok az első meccsüket a spanyolokkal játszották, akiktől kikaptak 3-0-ra, a B csoport második meccsnapján az albánokkal pedig 2-2-es döntetlent játszottak. Olaszország viszont az első meccsén megverte Albániát 2-1-re, de aztán 1-0-ra kikapott a spanyoloktól, amivel a spanyolok egyébként bebiztosították a csoportelsőségüket.

A horvát kezdőben volt több változtatás az előző meccshez képest, a támadósorban Kramarić most középre került, a bal szélső pozícióban Pašalić, jobb szélen Sučić kezdett. Dalić, a horvátok szövetségi kapitánya a védősoron is változtatott, ugyan Sutalo és Gvardiol maradtak, de őket most Pongračić és Stanišić egészítette ki. A középpálya viszont maradt ugyanaz, mint az előző meccsen, itt most is Brozović, Modrić és Kovačić kapott helyet.

Az olaszok most 4-2-3-1-ben álltak fel, a védősoron csak egyet változtatott, az olasz kapitány most Darmiant tette be balhátvédnek. Spalletti az előző meccshez képest Dimarco-t kicsit előrébb tolta baloldali támadó középpályásnak, Frattesivel pedig jobboldali támadó középpályásként számolt a szövetségi kapitány. Középcsatár poszton szintén változtatott Spalletti, itt az előző meccsen Scamacca, most viszont Retegui kapott helyet.

A meccset a horvátok kezdték jobban, az első pár percben alig volt az olaszoknál a labda. A horvátok intézték az első kapura lövést is, Sučić bőven a tizenhatoson kívülről, több mint 20 méterről lőtte rá a labdát, de Donnarumma szépen védett.

20 percen keresztül egy-két veszélytelen olasz pontrúgáson kívül gyakorlatilag csak a horvátoknál volt a labda, de ők se tudtak igazán az olasz kapu elé jutni. Az első komolyabb olasz próbálkozás a 21. percben Reteguitől jött, de a fejeséből olasz szöglet lett.

Sučić kapta a meccs első sárgáját, a 24. percben, miután csúnyán buktatta az egyik olasz játékost. A félidő második felére viszont magukhoz tértek az olaszok, a labdabirtoklás is kezdett kiegyenlítődni, és több veszélyes próbálkozása is volt Spalletti csapatának. A 27. percben Livaković hatalmasat védett egy olasz szöglet után, Bastoni teljesen tisztán fejelhetett a tizenhatoson belül, de a horvát kapus bravúrosan szögletre tolta.

Már a második félidő elején több volt az izgalom, mint az első félidőben összesen. Az 53. percben a horvátok tizenegyest kaptak, miután Kramarić beívelésébe kézzel nyúlt bele a szünetben frissen beálló Frattesi. A horvátok veteránja, az aranylabdás Modrić viszont nem tudta értékesíteni a pontrúgást, Donnarumma elképesztően nagyot védett.

A horvátokat viszont nem sokkolta le a sikertelen büntető, Modrić ugyanis egy perccel később mégis gólt szerzett. Budimir lövését még tudta hárítani Donnarumma, de aztán a kipattanóra már nem ért oda, Modrić könnyedén rúgta az olaszok hálójába a labdát.

A bekapott gól után sokkal bátrabban támadtak az olaszok, de a horvát védők állták a sarat. Pongračić ebből különösen kivette a részét, többször is blokkolt olasz lövéseket. Kaptak az olaszok szabadrúgást is jó helyről, 24 méterről, de Raspadori nem tudta értékesíteni, szögletre pattant a labda a sorfalról, ebből a pontrúgásból pedig végül nem tudtak semmit kihozni az olaszok. Raspadorit aztán a 74. percben le is cserélte az olaszok szövetségi kapitánya, helyére az Atalanta támadója, Scamacca jött be.

A meccs vége felé csak egy-két támadás erejéig tudták a horvátok birtokolni a labdát, de az olaszok csak nem tudtak eljutni a horvát kapu elé, mondjuk ebben benne volt az is, hogy a horvátok komoly szabálytalanságokkal akadályozták őket ebben a kemény horvát szabálytalanságok, Makkelie bíró négy sárgát is kiosztott nekik. A 87. percben a második félidőben csereként beálló Chiesa jobbról próbálta bepasszolni a labdát a horvát tizenhatoson belülre, de az nem ért el kék mezes játékoshoz.

Aztán az utolsó pillanatban, a 90+8. percben Zaccagni nemcsak az olaszokat lőtte a legjobb 16-ba, hanem a magyar továbbjutási esélyeknek is jót tett azzal, hogy egy gyors kontra után gyönyörűen becsavarta a labdát a horvát kapu jobb felső sarkába. A gól után Makkelie le is fújta a meccset.

Luka Modrić bánata a meccs után – Fotó: Reuters / Karina Hessland
Luka Modrić bánata a meccs után – Fotó: Reuters / Karina Hessland

A csoport másik zárómeccsén, a spanyol-albán találkozón is a magyar válogatottnak előnyös eredmény született, Spanyolország nyert 1-0-ra. Így végül a B csoport tabelláján az albánok lettek az utolsók, de a horvátok is elbúcsúzhatnak a 2024-es Európa-bajnokságtól a három meccsen szerzett 2 pontjukkal és a harmadik helyezésükkel. Biztos továbbjutók a csoportmeccseket tökéletesen lehozó spanyolok, és Zaccagni góljának köszönhetően az olaszok is:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!