Csoboth utolsó perces góljával megverte Skóciát a magyar fociválogatott

2024. június 23. – 23:00

Csoboth utolsó perces góljával megverte Skóciát a magyar fociválogatott
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik Európa-bajnoki mérkőzését megnyerte a magyar fociválogatott, amivel megvan az esélye a továbbjutásra. A csereként beálló Csoboth Kevin volt a meccs hőse, előbb kapufát lőtt, de az utolsó pillanatban a legfontosabb lövése a jobb alsóban kötött ki. Szerdáig kiderül, hogy ez a siker elég lehet-e a folytatásra, a nyolcaddöntőre.

A magyar válogatott 2016 után nyert ismét újabb Európa-bajnoki meccset. Attól, mert Skócia csak a 39. helyen állt a világranglistán, kellemetlen ellenfél volt, mert zártan védekezett, hiszen okultak az első meccs hibájából, amikor a németekkel szemben passzívak voltak.

Ahogy a szövetségi kapitány, Marco Rossi már egy nappal a meccs előtt megígérte, két helyen változtatott az összeállításon. Botka Endre bekerült a védelem jobb oldalára Willi Orbán mellé, a középpályán pedig Nagy Ádám szerepkörét Callum Styles vette át. Sallai Roland két nappal a meccs előtt megadta a győzelem receptjét, de ezt végül nagyon sokáig nem sikerült alkalmazni, csak az utolsó pillanatokban. Ha kíváncsi, hogyan alakult az egész 90 perc, a kollégák percről percre közvetítésében megnézheti.

Noha a döntetlen egyik csapatnak sem volt jó, túl nagy rizikót egyik sem szeretett volna vállalni rögtön az elején, az első negyedóra tapogatózással telt. A 8. percben Bolla Bendegúz megpróbálkozott 28 méterről egy lövéssel, Gunnról kiperdült a labda, de erre nem volt érkező. A 18. percben Styles borította fel a kezdőkörben McGinnt, amiért sárgát kapott.

A 21. percben Kerkeztől vette el a labdát McGinn, és kiharcolt egy szabadrúgást veszélyes helyről, de ezt mivel laposan rúgta be Robertson, a védelem kivágta. Öt perccel később Orbán rúgta meg McGinnt, ő is kapott érte egy sárgát. A 28. percben láttuk az első magyar szögletet, amiből a skótok vezettek egy kontrát, de ők sem jutottak el lövőhelyzetig.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A 31. percben Styles brusztolt ki egy szabadrúgást 30 méterre a kaputól, Szoboszlai Dominik nem tudta elcsavarni a sorfal felett, szögletre pattant onnan a labda, amit könnyedén hárított a skót védelem. A bántóan unalmas első félidő végéig volt még Sallainak és Szoboszlainak is egy-egy lövése, Orbánnak egy fejese, Schäfer beszedett még egy sárgát, a skótok ívelgettek, a lecsorgóknál viszont észnél volt a magyar védelem.

A második félidő csak jobb lehetett

Három perc sem telt el, amikor Botka bedobásai és Szoboszlai szöglete után bekerült a labda a rivális tizenhatosán belülre, de magabiztosan fejelték ki a védők, Sallai lövésében pedig nem volt elég erő, így Gunn felszedte. McTominay-t sárgával figyelmeztette a bíró, mert megrúgta Dárdait. Adams két méterrel fölé lőtt viszonylag jó helyzetből.

Az 56. percig kellett várni egy gyors magyar támadásra, akkor Szoboszlai rossz passza lett jó Sallainak, de a lövését blokkolták, a szögletből viszont megint nem lett semmi. Válaszul McGinn rohant végig a jobb oldalon, szerencsével előtte maradt a labda, de a középre adása céltalan volt.

A 60. percben cserélt először Rossi, Nagy Ádám jött be Styles helyére, ezzel sokkal nagyobb kockázatot nem vállalt. Négy perccel később Szoboszlai szöglete után egy variációt láttunk, nem az ötösre ívelte, hanem Bollához a tizenhatosra, ő jobbról kanyarította be, Dárdai viszont nem tudott rábólintani, és fölé ment a labda. Szoboszlai a szurkolók buzdítását kérte, meg is jött a hangjuk, amikor Gunn fejjel mentett a tizenhatoson belül.

Varga Barnabás az ütközés utáni pillanatban – Fotó: Huszti István / Telex
Varga Barnabás az ütközés utáni pillanatban – Fotó: Huszti István / Telex

A 68. percben sokkoló jeleneteket láthattunk, amikor Varga Barnabás egy ütközés után elterült az ötösön belül. A magyar játékosok azonnal jelezték, hogy nagy a baj, a német mentőcsapat ugyanakkor komótosan tette a dolgát, Szoboszlai sürgette őket. Paravánok mögött kezelték, nem lehetett látni, hogy magánál van-e. Vargát természetesen le kellett cserélni, Ádám Martin ment a helyére.

A 77. percben az első skót szögletből a mieink mentek át veszélyesen a másik térfélre, de Sallai elérhetetlen labdát kapott. Egy perc múlva Orbán szorításában elesett McGinn a tizenhatoson belül, összeakadt a lábuk, de a játékvezető rögtön jelezte, nincs tizenegyes. A videó is megerősítette az ítéletet.

Az utolsó negyedórában nem maradt más hátra, mint kitámadni, és mindent megpróbálni a győzelemért – Csoboth és Nagy Zsolt is pályára lépett –, még akkor is, ha ez a skótoknak is esélyt kínált. A 85. percben Orbán és Hanley fejeltek össze, utóbbit kellett ápolni. Emiatt is lett tízperces a hosszabbítás.

A 90. percben Schäfer András iramodott meg, hosszú szólója után 14 méterről bátran lőtt, Gunn azonban védett. A szöglet után ismét a középpályás elé került a labda, de az a kísérlete már gyenge volt. Két perc múlva Szoboszlai lövését megfogta Gunn. Csoboth lövése után már ő is tehetetlen volt, de a kapufa mentett.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Két perccel a vége előtt Gulácsinak kellett védenie, majd egy skót szöglet után magyar kontra futott végig, és jött a csattanó. Ez volt az utolsó esély a győzelem kiharcolására. Sallai Roland labdájára remekül érkezett Csoboth, aki 11 méterről jobbal a jobb alsóba gurított. Sallait választották a meccs emberének, már csak emiatt a gólpassza miatt is rászolgált.

Az akció onnan indult, hogy Ádám Martin szerelt a tizenhatoson belül, Nagy Ádám Szoboszlaihoz tette, ő Csobothot játszotta meg a felezővonalnál, aki Sallait ugratta ki a jobb szélen, aki elfutott a vonalig. A skótok visszaértek, de inkább Szoboszlaira figyeltek, így az üresen maradó Csoboth nyugodtan lőhetett a kapuba. A szélső szintén a Főnixben tanult focizni, onnan a Benficához vezetett az útja, jelenleg az Újpest focistája.

A magyar csapat a győzelmét Varga Barnabás 19-es mezével és Szentpéterfa felirattal ünnepelte, mert ott született a csatár. Varga magánál van, nyakmerevítőben ápolják tovább.

Hogy ez a siker mire lesz elég, legkésőbb szerdán derül ki. Amennyiben a horvátok nyernek hétfőn, az angolok pedig nem tudják megverni Szlovéniát, akkor a továbbjutás jó eséllyel elúszik.

Magyarország–Skócia 1–0 (0–0)
Stuttgart, MHP Aréna, 52 ezer néző, v.: Facundo Tello (argentin)
gólszerző: Csoboth (101.)
sárga lap: Styles (18.), Orbán (26.), Schäfer (44.), Kleinheisler (75. – pályán kívül), Csoboth (102.), illetve McTominay (51.)
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai (Szalai, 75.) – Bolla (Csoboth, 87.), Styles (Nagy Á., 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 87.) – Szoboszlai, Sallai – Varga (Ádám, 75.)
Skócia: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Adams (Shankland, 76.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!