A spanyolok leiskolázták a horvátokat a halálcsoport első meccsén

2024. június 15. – 20:02

A spanyolok leiskolázták a horvátokat a halálcsoport első meccsén
Luka Modrić akcióban Robin Le Normand és Rodri között a Spanyolország–Horvátország Európa-bajnoki-meccsen 2024. június 15-én, Berlinben – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország nyerte az Európa-bajnokság első igazi rangadóját, szombat délután igazi iskolajátékkal 3-0-ra győzték le a horvátokat a B csoport nyitómeccsén Berlinben. A spanyolok ezzel a nagy győzelemmel szinte tovább is jutottak a halálcsoportnak tartott B jelű négyesből, ahol az olaszok és az albánok szerepelnek még.

Három éve a spanyol és a horvát csapat az Eb egyik legjobb meccsét játszotta Koppenhágában, akkor a spanyolok hosszabbítás után 5-3-ra nyertek a nyolcaddöntőben. Tavaly nyáron pedig a Nemzetek Ligája döntőjében kerültek össze, ahol a spanyolok nyertek büntetőpárbajban.

A háromszoros Európa-bajnok spanyolok kezdték jobban a mostani meccset, az első perctől kezdve magukhoz ragadták az irányítást, és többnyire a horvátok térfelén járatták a labdát. Nagy helyzetük azonban nem volt az első negyedórában, Álvaro Morata egyszer került lövőhelyzetbe, de a gyenge próbálkozását Dominik Livaković könnyedén fogta.

Később feljavult a horvátok játéka, kiegyenlítettebb lett a labdabirtoklás, de ettől sem lett sokkal több helyzet. Az első játékrész második felében felpörögtek az események: a 29. percben a spanyolok könyörtelenül kihasználták a horvátok helyezkedési hibáját, Fabián Ruiz a kezdőkörből tökéletes, 30 méteres indítást adott a védők között kilépő Moratának, aki a végén nagyon higgadtan gurította a kapuba a labdát. A spanyol csapatkapitány ezzel már a harmadik Eb-jén is betalált, 2016-ban és 2021-ben is 3-3 gólt szerzett.

Álvaro Morata gólt lő – Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Álvaro Morata gólt lő – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

A bekapott gólra a horvátok egyből helyzettel válaszoltak, Mateo Kovačić a tizenhatosról lőtt kapura laposan, de a labda középre tartott, így Unai Simon védeni tudott. Ami horvát oldalon kimaradt, az a spanyoloknál gól lett, a 32. percben Pedri passza után Ruiz cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd a horvát védők gyűrűjében kilőtte az alsó sarkot, a remek gólpassza után egy még remekebb gólt szerzett.

A spanyolok ezzel tulajdonképpen eldöntötték a meccset. A horvátok kockázatot vállalva támadtak a szépítésért, de az első félidő hosszabbításában ismét ők kaptak gólt.

Egy kisszöglet után az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa, a Barcelonában játszó 16 éves Lamine Yamal ívelt a kapu elé, ahol tökéletes ütemben érkezett Daniel Carvajal, és közelről a horvát kapuba pöckölte a labdát. A Real Madrid jobbhátvédje a BL-döntő után két héttel újabb fontos gólt szerzett.

A második félidőben a horvátok mindent egy lapra feltéve támadtak, amire kis híján ráfizettek. Az 52. percben Yamal lőtt kapura egy kontratámadás végén, azonban Livaković nagy bravúrral hárított. A meccs végére a spanyolok kicsit belealudtak a labdajáratásba, amiből majdnem gól is kaptak.

A 78. percben a spanyol kapus, Unai Simón túl sokáig totojázott a hazaadott labdával, amit aztán belerúgott a letámadó Lovro Majerbe. A kavarodás után Bruno Petkovićak már csak az üres kapuba kellett volna passzolnia a labdát, de az utolsó pillanatban Rodri hátulról összeakasztotta a lábát. A jogosan megítélt büntetőt Petković elhibázta, Simón a kapufára tolta a labdát. A kipattanó Ivan Perišićhez került, aki aztán gólt rúgatott Petkovićcsal, de a VAR elvette a horvátok szépítő gólját, mert a tizenegyes előtt többen is beszaladtak a tizenhatoson belülre.

Több gól már esett a meccsen, így a spanyolok a 3-0-s győzelemmel óriási lépést tettek a halálcsoportból való továbbjutás felé.

Spanyolország–Horvátország 3-0

  • gólok: Morata 29', Ruiz 32', Carvajal 45+2'
  • sárga lap: Rodri 78'

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!