Hiába szerzett két perc alatt két gólt Horvátország, az albánok a véghajrában kicsikarták a döntetlent

2024. június 19. – 17:07

Hiába szerzett két perc alatt két gólt Horvátország, az albánok a véghajrában kicsikarták a döntetlent
Az albán Kristjan Asllani vigasztalja a horvát Luka Modrićot a mérkőzés után – Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A sokáig rendkívül jól védekező és kontrázó Albánia gyors góllal vezetett a horvátok ellen, de Luka Modrićék masszív támadásai egy óra után célt értek, két perc alatt két gólt eredményeztek. Az öngólt is rúgó albánok írták tovább a drámát, a 90+5. percben 2-2-re mentették a meccset a futball-Európa-bajnokságon.

A B csoport második fordulójában két nyeretlen csapat játszott egymással. Horvátország a spanyoloktól kapott ki 3-0-ra, míg az albánok egy rekordgyors gól lövése után 2-1-re kaptak ki az olaszoktól. A versenyben maradáshoz mindkét csapat a győzelmet célozta meg, mert papíron ez volt a legkönnyebb meccsük. A világranglista-helyezése, játékosállománya és korábbi eredményei alapján egyértelműen a horvátok voltak a mérkőzés esélyese.

A kezdés után Horvátország vette magához az irányítást, kényelmesen építkeztek az albán védelem előtt. A fölényük ellenére az albánok szereztek váratlanul vezetést, a 10. percben egy szépen felrajzolt akció végén a lendületből kapu elé robbanó Qazim Laçi fejelt gólt, amihez Dominik Livaković kapus bizonytalankodása is hozzájárult. Az albánok lendületben maradtak, gyors kontrákat vezettek, és az előnyük miatt erre egyre több lehetőségük is nyílt.

A horvátok folyamatosan mentek előre, Ivan Perišić próbálta többször átjátszani a védelmet, de az első fél órában Marcelo Brozović lapos lövése és Bruno Petković nem túl jól sikerült fejese mellé mást nem tudtak feljegyezni. Albánia viszont továbbra is veszélyesen kontrázott a nagyon fegyelmezett és hatékony védekezése mellett, a 31. percben Kristjan Asllani futott be a védők mögé, és 10 méterről leadott lövéséből csak Livaković bravúrja miatt nem lett újabb gól.

Öt perccel később a rengeteget passzoló horvátok is beírhattak maguknak egy kapura lövést, Luka Modrić szabadrúgását öklözte ki a mezőnybe Thomas Strakosha kapus. A félidő hajrája is az albánoké volt, Manaj fejelt közelről, és megint csak a horvát kapus bravúrján múlt, hogy nem ment be.

A második félidő elején már egy kreatívabb és veszélyesebben játszó horvát válogatottat láthattunk. Egymás után dolgozták ki a helyzeteket a védelmen rést találó támadók, Kovačić és Kramarić lövését viszont Strakosha hárítani tudta. Az albánok teljesen beszorultak bő negyedórán át, már nem működtek úgy a kontráik, csak Asllaninak volt egy ígéretes kísérelte.

Az állandósult horvát letámadás a 74. percben végül már gólt is hozott, a védelem mögé bemozgó Kramarić a fél térdre ereszkedő Elseid Hysaj lábai között lőtt laposan a kapuba. Kramarić számára különleges gól volt ez, éppen a 33. születésnapján szerezte. Az egyenlítés után Horvátország folytatta, amit elkezdett, és két perccel később már meg is szerezte a vezetést. Ehhez már az albán védelem is adott segítséget. Egy az alapvonalról visszatett labdát Ante Budimir lőtt kapura, végül a labda két albán védő flipperezése után Klaus Gjasuláról ment át a gólvonalon.

Klaus Gjasula gólt szerez – Fotó: Fabian Bimmer / Reuters
Klaus Gjasula gólt szerez – Fotó: Fabian Bimmer / Reuters

Albánia még próbálkozott a korábban veszélyes kontrázással, és a 90. percben is sikerült helyzetet kialakítaniuk, Arber Hoxha szólója végén lőtt távolról, ami gondot is okozott Livakovićnak. A kipattanóra viszont már egy lesen lévő albán érkezett, így ha betalálnak, sem lett volna érvényes a találat.

A horvátok már elkönyvelhették a győzelmüket, de a teljesen felpörgő albánok még mentek előre, és a 90+5. percben Gjasula egyenlíteni tudott. Az alapvonalról érkező belőtt labdába egy horvát védő még beleért, de ezzel csak azt érte el, hogy lelassította a középen érkező Gjasulának, aki a 11-es pontról a kapuba bombázott.

A horvátok még próbálták kihasználni a hátralévő szűk három percet, és volt is kaput eltaláló lövésük, de már nem tudtak fordítani. A döntetlen valószínűleg egyik csapatnak sem elég jó, az utolsó fordulóban győzniük kell Olaszország vagy Spanyolország ellen a továbbjutáshoz

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!