Donnarumma parádézott, de az öngóltól ő sem tudta megmenteni a címvédő olaszokat

2024. június 20. – 23:00

Donnarumma parádézott, de az öngóltól ő sem tudta megmenteni a címvédő olaszokat
A spanyolok ünnepelnek Calafiori öngólja után – Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába védett ihletett formában csütörtök este Gianluigi Donnarumma a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában a B csoport rangadóján, a spanyolok Calafiori öngóljával 1-0-ra győztek. Így ők már fixen csoportelsőként mennek tovább, az olaszok pedig a horvátokkal játszanak majd ki-ki meccset az utolsó fordulóban. A meccs videós összefoglalóját itt lehet megnézni.

A B csoport másik, szerdai meccsén az albánok egy utolsó pillanatban szerzett góllal mentettek döntetlenre a horvátok ellen, a 2-2-vel pedig igazából egyik csapat sem lehetett elégedett. Az albánokat megverő olaszok és a horvátokat leiskolázó spanyolok viszont örülhettek, hiszen így nem pusztán a fix továbbjutó helyeiket őrizték magabiztosan, hanem csütörtök este az Eb eddigi legnagyobb rangadóján egy győzelemmel meg is lehetett nyerni a csoportot.

A két csapat rögtön egymásnak is esett, amiből a spanyolok jöttek ki jobban, már a második percben hatalmas helyzetbe kerültek. Pedri fejelhetett közelről Williams beadásából, de Donnarumma nagy bravúrral a kapu fölé paskolta a labdát. Valamivel később már Williams próbálkozott fejjel Morata ívelése után, de nem találta el a kaput. A horvátok ellen megtört a spanyolok 16 éves labdabirtoklási sorozata, de itt megint jóval többet volt náluk a labda, és ebből sorra dolgozták ki a helyzeteket. Nico Williams különösen veszélyesen játszott, és Yamal is többször befűzte a védőit.

Donnarumma viszont emberfeletti teljesítménnyel tartotta meccsben a csapatát, az első védése után a 25. percben Fabián Ruiz távoli bombáját hárította óriási bravúrral. A félidő végére a spanyolok kilenc, az olaszok egy lövésig jutottak, utóbbi el sem találta a kaput. A spanyol fölény alapján a 0-0 az olaszoknak volt hízelgő, így Spalletti bele is nyúlt a meccsbe, Frattesi helyére Cambiaso érkezett, Jorginhót pedig Cristante váltotta. A játék képe viszont nem változott – az olaszok ötlettelenül felívelt labdákkal próbálkoztak, miközben a spanyolok hatalmas nyomást helyeztek a kapujukra.

Riccardo Calafiori a földön az öngólja után – Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters
Riccardo Calafiori a földön az öngólja után – Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters

Az első nagy spanyol helyzetre az 52. percig kellett várni, Cucurella beadása után Pedri lőhetett, de nem találta el a kaput. Pár perccel később viszont az Eb sokadik öngóljával vezetést szerzett a spanyol csapat. A hatalmasat melózó Williams lőtt éles szögből a kapu felé, amibe Donnarumma bele tudott kapni, róla viszont Calafiori lábára, onnan meg az üres kapuba pattant a labda. Az olasz kapus itt tehetetlen volt, de ez sem törte meg, pár percre rá Morata távoli bombáját hárította gyönyörűen.

Az olaszoknak igazából semmilyen válasza nem volt a spanyol fölényre, Williamsre meg pláne nem, hiába próbálták többen is megállítani őt a bal szélen, egyszerűen mindenkinél gyorsabb és agilisebb volt a pályán. A 70. percben kis híján meg is lett az eredménye a munkájának, miután megint túljárt a védői eszén, durván 15 méterről tekerte kapura a labdát, de a lövése a felső lécen csattant. Donnarumma örülhetett, mert ezt biztos nem tudta volna védeni. Williamsnek újabb lehetősége már nem is akadt, röviddel ezután Moratával együtt őt is lekapta a spanyol edző.

Az utolsó bő tíz percre a spanyolok is jelentősen visszavettek a tempóból, így az olaszoknak volt némi lehetősége játszani. A 86. percben így az első szögletükig is eljutottak, de Unai Simónnál kötött ki a labda, úgyhogy csak az első kaput eltaláló lövésüknek örülhettek. A hajrában megint visszavették az irányítást a spanyolok, és több nagy helyzetet is kidolgoztak, Donnarumma azonban még az ajtó-ablak ziccereket is megfogta, tényleg sehogy nem tudtak rajta kifogni.

A legvégén az olaszoknak még volt egy helyzete, amit Laporte fejelt ki, a szögletük után pedig végül az öngólt lövő Calafiori próbálkozhatott még, de mellément a lövése. Így maradt az 1-0 a spanyoloknak, amivel Spanyolország meg is nyerte a csoportját. A másik meccs eredménye miatt az olaszoknak sem kell szomorkodniuk, szinte biztos, hogy továbbjutnak, de az utolsó fordulóban a horvátokkal játszanak majd, így a második helyük még egyáltalán nem garantált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!