Megszakadt a spanyol futballválogatott 16 éve tartó sorozata: a horvátok ellen náluk volt kevesebbet a labda

2024. június 16. – 10:29

Megszakadt a spanyol futballválogatott 16 éve tartó sorozata: a horvátok ellen náluk volt kevesebbet a labda
Mikel Merino, Robin Le Normand és Martin Zubimendi ünnepelnek a horvátok elleni győzelem után 2024. június 15-én, Berlinben – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért egy 16 éve tartó sorozat a spanyol futball történetében: a 2008-as Európa-bajnokság döntője óta most először fordult elő, hogy a spanyol válogatott kevesebbet birtokolta a labdát, mint az ellenfele.

Szombaton a spanyolok meggyőző játékkal kezdték a németországi Európa-bajnokságot, a berlini Olimpiai-stadionban rendezett meccsen 3-0-ra győzték le a horvátokat. Tették mindezt úgy, hogy az évtizedek óta megszokott stílusuktól eltérően most nem náluk volt többet a labda. Ha kicsivel is, de a horvátok felülkerekedtek ebben a statisztikai mutatóban (53.3%-46.7%)

Ez részben azzal is magyarázható, hogy az első félidő után a spanyolok már 3-0-ra vezettek, így megtehették, hogy a második játékrészben kicsit visszaállnak, spórolnak az erejükkel, és hagyják, hogy a horvátok járassák a labdát. Ez a taktika végül is bejött, a horvátok nem tudtak szépíteni.

A futballstatisztikákkal foglalkozó Opta adatai szerint a spanyolok a 2008-as Eb-döntőben 46 százalékos labdabirtoklással győzték le 1-0-ra a németeket, azóta 136 tétmeccset játszottak le, amelyeken kivétel nélkül ők birtokolták többet a labdát. Ez idő alatt Vicente del Bosque edző irányításával megnyerték a 2010-es világbajnokságot, majd címvédőként a 2012-es Európa-bajnokságot is, mindkét tornán a Barcelonától kölcsönzött, labdabirtoklásra épülő játékkal dominálták le az ellenfeleiket.

Azonban az utóbbi időben ez a fajta játék már kevesebb sikert hozott a spanyol focinak. A 2022-es katari vb-ről úgy estek ki Marokkó ellen, hogy 77 százalékban birtokolták a labdát, de 120 perc alatt csak egyetlen kapuralövést tudtak összehozni. Ezen a játékstíluson változtatott kicsit az új spanyol kapitány, Luis de la Fuente, aki egy jóval pragmatikusabb taktikát kezdett meghonosítani a spanyol csapatnál.

„A győzelem és a jó játék a fontos, nem a labdabirtoklási statisztika” – mondta a horvátok elleni meccs egyik legjobbja, a gólt szerző és gólpasszt is adó Fábián Ruiz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!