Az öngól vezeti a foci-Eb góllövőlistáját

2024. június 20. – 11:12

Az öngól vezeti a foci-Eb góllövőlistáját
Maximilian Wöber öngólja a franciák ellen 20224. június 17-én, Düsseldorfban – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt meccs elteltével kijelenthető, hogy a válogatott foci szintjéhez képest egészen jó a mostani Európa-bajnokság (leszámítva persze a magyar válogatott két vereségét). Viszonylag kevés volt az unalmas meccs, és sok látványos gól is született. Láthattunk néhány kiemelkedő egyéni teljesítményt, például Jamal Musialától, Nicoló Barellától, Fabián Ruiztól vagy Jude Bellinghamtől, de a torna legeredményesebbje nem más, mint Own Goal, vagyis az öngól.

Az Eb első 42 góljából négy is öngól volt, ami majdnem 10 százalékos arányt jelent.

És ezek csak a hivatalos öngólok, valójában Scott McTominay gólja a skót-svájci mérkőzés elején legalább annyira Fabian Schär öngólja is volt, mégis a skótnak adták a találatot.

Ha az öngólok továbbra is ilyen ütemben születnek ezen az Európa-bajnokságon, akkor meg fog dőlni a három évvel ezelőtt felállított csúcs. A 2021-ben rendezett Eb-n összesen 11 öngólt jegyzetek fel, ami exponenciális növekedés a korábbi tornákhoz képest. Az Eb-k első öngólja 1976-ban esett (Anton Ondruš talált a saját kapujába a csehszlovák-holland elődöntőn), aztán hosszú évtizedekig semmi. Az 1996-os és a 2000-es Eb-n is csak egy-egy öngól született, 2004-ben kettő, 2012-ben megint csak egy, 2016-ban pedig három öngól volt.

(The Athletic)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!