Imponáló, favorithoz méltó győzelemmel kezdte a foci-Eb-t Németország

2024. június 14. – 22:57

Imponáló, favorithoz méltó győzelemmel kezdte a foci-Eb-t Németország
A németek öröme – Fotó: Peter Kneffel / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es vb-kiesés okozta sokk után a német közvélemény nagyon sokáig bizalmatlan volt a fociválogatottal szemben, a két márciusi barátságos győzelem javított valamelyest a hangulaton. Lothar Matthäus már úgy nyilatkozott a napokban, hogy szép nyaruk lesz a szurkolóknak, mert a német válogatottban folyamatosan a helyükre kerültek a mozaikok. Közrejátszott a hangulatjavulásban az is, hogy a pályafutását az Eb után befejező Toni Kroos visszatért a csapatba, és ő tényleg egy jokernek tekinthető, nemcsak a Real Madridot képes magasabb szintre emelni.

Skócia hangerőben megpróbálta felvenni a versenyt a hazai szurkolókkal a himnuszok éneklésénél, de nagyjából ennyi örömük maradt az egész meccsre.

A németek ugyanis teljesen más fordulatszámon játszottak már az első percektől. A tizedik percben megszületett az első gól. A már említett Kroos a balhátvéd posztjáról fordította át a labdát az előremozgó jobbhátvédnek, Kimmichnek, aki átvette, befelé húzott, középre passzolt, Wirtz pedig 17 méterről jobbal, belsővel azonnal lőtt, Gunn vetődött, beleért a labdába, de a kapufa nem segített rajta, mert befelé pattant onnan a labda.

Újabb tíz perc telt el, amikor a kezdőkörben Gündogan úgy vette át a labdát, hogy a kapu felé fordult, a mozdulat után felgyorsított, és egy tökéletes labdával ugratta ki Havertzet. Ő nem találta meg a lövőhelyzetet, az ötös sarkáról ezért visszajátszott, Musiala egy testcsel után igazított a labdán, és a léc alá bombázott.

A folytatásban is egyoldalú maradt a játék, a skótok nem tudták felvenni a tempót, Musialát csak szabálytalanul tudták akadályozni a 25. percben, a játékvezető elsőre büntetőt ítélt. A videózás után kiderült, rosszul látta, mert kívül volt az eset. Musiala gólját sem adták meg, mert Havertz felkarral készítette le neki a labdát.

A 43. percben viszont a francia Turpin játékvezetőt értesítette a VAR, hogy a kapu előtti kavarodásnál rosszul ítélte meg azt a helyzetet, amikor Porteous menteni igyekezett. A védő ugyanis páros lábbal csúszott rá az ötösön Gündogan lábára. A videózás után nemcsak tizenegyest adott a bíró, hanem egy piros lapot is a védőnek, aki így a következő találkozót kihagyja. A büntetőt Havertz nem lőtte pontosan, de mivel Gunn kapus a másik irányba várta, máris bent volt a harmadik német gól.

Julian Nagelsmann összerakta a csapatát – Fotó: Thomas Kienzle / AFP
Julian Nagelsmann összerakta a csapatát – Fotó: Thomas Kienzle / AFP

A magabiztos előny tudatában a németek már nem erőltették mindenáron, hogy újabb találatokat szerezzenek, Nagelsmann kapitány mindhárom gólszerzőjét lecserélte, mert érthetően tartalékolni akart a mieink elleni szerdai összecsapásra. Rüdigernek volt azért egy távoli lövése, amikor a kapusnak szögletre kellett tolnia a labdát.

A csereként beállt Füllkrug bebombázta a negyediket – állítgatás nélkül vágta be bal felsőbe a labdát 15 méterről –, aztán az ötödiket is, de azt les miatt nem adták meg. A 87. percben a skótok először találták el a kaput, pontosabban az is Rüdiger volt, akinek egy középre fejelt labda irányt változtatott a fején. A skótok ezzel a talált góllal szépítettek.

Ezzel még nem volt vége, mert az utolsó pillanatban a keretbe bekerülő Emre Can állította be egy 19 méteres pontos lövéssel az 5–1-es végeredményt. Egy védő és a kapus is beleért a labdába, de Gunn-nak a hárításra nem volt esélye.

Skócia még sohasem jutott tovább a csoportjából nagy tornán, most is ebben reménykedhetünk, mert azzal a magyar válogatott kedvező helyzetbe kerülhet. Magyarország szombaton 15 órától mutatkozik be Svájc ellen.

Németország–Skócia 5-1

  • gólok: Wirtz 10', Musiala 19', Havertz (büntetőből) 45'+1, Füllkrug 68', Can 90'+3, illetve Rügider (öngól) 87'
  • sárga lapok: Andrich 31', Tah 62', illetve Ralston 48'
  • piros lap: Porteous 44'

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!