Csak egy balszerencsés öngólnak köszönhetik a franciák, hogy nagy nehezen legyűrték Ausztriát

2024. június 17. – 22:57

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország első meccsén Wöber öngóljával 1-0-ra győzte le Ausztriát a futball-Európa-bajnokságon.

A hollandok lengyelek elleni győzelme után a D csoport és egyben a foci-Eb egyik favoritjának tartott francia válogatotton volt a sor, hogy esélyeshez méltóan már az első meccsen bizonyítson Ausztria ellen. Ha nehezen is, de összejött a győzelem a franciáknak, igaz, ehhez kellett egy érthetetlen osztrák védelmi hiba is.

A meccs első komoly helyzete az amúgy is fölényben játszó franciáké volt, Mbappét ugratta ki jó ütemben Rabiot, ám az osztrákok kapusa, Pentz kivédte az idén nyáron a Real Madridba igazoló játékos rövid alsó sarok felé tartó lövését. Négy perccel később Hernandez is a tizenhatoson belülről próbálkozhatott, de kiszorított helyzetből ellőtte keresztbe a labdát a kapu előtt.

Az osztrákok az agresszív, többször is sárga lapot érdemlő védekezésükben és a letámadásukban bízhattak, ami azonban csak a félidő közepén hozott értékes labdaszerzéseket. Ralf Ragnick csapata a 36. percben jutott el az első komoly helyzetig egy kontra végén, amikor Gregoritsch beadását Sabitzer készítette le Baumgartnernek, akinek a lövése a kiugró Maignanban akadt el. Később kiderült, hogy Baumgartner lesen állt az óriási helyzetnél.

Az osztrákok taktikája a félidő közepére kezdett el igazán működni, de egy balszerencsés öngóllal mégis a franciák szereztek vezetést.

A 38. percben megvillant a jobb szélre kihúzódó Mbappé, az osztrák védelem bizonytalankodása után a tizenhatoson belül két embert is lerázott magáról, beadta a labdát, amit Wöber védhetetlenül fejelt a saját kapujába.

Az első félidő vége még egy francia helyzetet hozott, Griezmann ugratta ki megint a jobb oldalon Mbappét, aki megpróbálta megkerülni az osztrák kapust, ám kettejük párharcát Pentz nyerte.

A második félidő első komoly eseménye az volt, hogy Griezmannt annyira nekilökte Wöber a pálya melletti reklámtáblának, hogy a franciát a vérző feje miatt kellett ápolni. Aztán jött az újabb Mbappé-villanás, amikor a támadó az 54. percben remek indítást kapott Rabiot-tól, lerázta az utolsó védőt, egyedül vihette ismét kapura a labdát, ám óriási ziccerben a kapu mellé lőtt.

Kylian Mbappé a kihagyott helyzete után – Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Kylian Mbappé a kihagyott helyzete után – Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Ragnick az utolsó félóra előtt hármat cserélt, behozta Arnautovicot is, az osztrákok pedig egyre többet kockáztattak az egyenlítésért, ezt kihasználva az egyik ellentámadás végén Thuram közeli lövését kellet védenie Pentznek.

Az osztrákok a 78. percben jutottak el komolyabb lehetőségig, egy labdaszerzést követően Laimer passza picit hosszú volt Baumgartnernek, aki így lövés helyett csak ütközni tudott a kilépő kapussal, Maignannal.

A mérkőzés hajrájában a Danso vállába fejelő, és a vérző orrát fájlaló Mbappét kellett hosszasan ápolni, akit le is kellett cserélni. A franciák sztárja valószínűleg az orrát törte, de a végleges diagnózisra még várni kell.

Az osztrákok előtt már nem adódott nagy helyzet a maratoni, 9 perces hosszabbításban, így a franciák végül megnyerték a meccset, és Hollandiához hasonlóan 3 ponttal várhatják a második meccsüket a csoportban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!