Meglepte Svájcot a skót tuning

2024. június 19. – 22:54

Meglepte Svájcot a skót tuning
Shaqiri egyenlítő gólja, Gunn csak a tekintetével tudja követni a labdát – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Svájc és Skócia 1-1-es döntetlent játszott a németországi futball-Európa-bajnokságon, és ezzel Magyarország az A csoport utolsó helyére került.

A németek elleni 1-5-ös vereség után nagyon fogadkoztak a skótok, hogy teljesen más felfogásban fognak pályára lépni Svájc ellen. Így is lett, harciasan kezdték a meccset, az első percekben beszorították ellenfelüket, rövid idő alatt két szögletet is elvégezhettek, de ekkor még nem jutottak komolyabb helyzetig. A vártnál sokkal feljebb tolták a védekezésüket, a svájciaknak kellett jó tíz perc, mire levegőhöz jutottak.

A 13. percben Shaqiri szöglete után megszerezték a labdát a skótok, és egy bámulatosan gyors kontrát vezetve pillanatok alatt Sommer kapujánál teremtek. A bal oldalról visszatett labdát 13 méterről McTominay küldte kapura, és az ötösön belül álldogáló Fabian Schär olyan szerencsétlenül ért a labdához, hogy az védhetetlenül vágódott a jobb felső sarokba (1-0).

Skót ünneplés az első gól után – Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters
Skót ünneplés az első gól után – Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters

Skócia mindkét eddigi Eb-gólját az ellenfelek hozták össze, a nyitómeccsen Rüdiger öngóljával szépítettek. Bár Schär volt az, aki utoljára a labdához ért, az UEFA végül McTominaynak adta a gólt.

A 26. percben jött a svájci egyenlítés, méghozzá a torna egyik legszebb góljával. Az akciót a saját térfelén betliző skót védelem készítette elő, Shaqiri köszönte szépen, lecsapott a gazdátlan labdára, és igazítás nélkül, jó húsz méterről védhetetlenül betekerte azt Gunn kapujába (1-1).

Fél óra elteltével sem lassítottak a csapatok, a svájciak lendületből, gyorsan lőttek még egy gólt, de ezt les miatt érvénytelenítették. Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy fokozatosan átveszik az irányítást, de a skótok nem adták fel, és meglepő tempóváltásokkal veszélyeztettek az első félidő utolsó perceiben.

A szünet után megfontoltabb arcukat mutatták a csapatok, ez alól talán csak McTominay volt a kivétel, aki fölösleges szövegelésért gyűjtött be egy sárgát. Tíz percig nem is történt semmi említésre méltó, ekkor jött Vargas, aki megeresztett egy kapura tartó lövést, de nem volt túl erős, és középre ment, a skót kapusnak nem volt szüksége bravúrra. Az 58. percben viszont jött Ndoye, és az újabb svájci támadásnak Tierney itta meg a levét. A skót védő egy lökés után olyan szerencsétlenül lépett, hogy megsérült, és hordággyal vitték le a pályáról, McKenna állt be a helyére.

A 67. percben Skócia kis híján megszerezte a vezetést. Egy szabadrúgás után nagy kavarodás alakult ki a tizenhatoson belül, Sommer csak arra eszmélhetett fel, hogy a labda a jobb kapufán csattant.

A 83. percben Breel Embolo szinte lekopírozta azt a mozdulatsort, amit Magyarország ellen mutatott be. Gulácsi után Gunn fölött is elegánsan átemelte a labdát, és ezzel megszerezte Svájc második lesgólját. Ez a gólöröm sem tartott sokáig, a visszajátszás után egyértelműen látszott, hogy jó döntés született.

Az utolsó percekben még Svájcnak és Skóciának is voltak gólszerzési lehetőségei, de maradt az 1-1, a látottak alapján igazságosnak mondható a döntetlen.

Az A csoportot így a hatpontos Németország vezeti, Svájc áll a második helyen 4 ponttal, Skócia a harmadik 1 ponttal, Magyarország pedig egyelőre pont nélkül az utolsó. Folytatás vasárnap, a Skócia–Magyarország és a Németország–Svájc meccs is este kilenckor kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!