Az angolok csoportelsők, a szlovénok történelmet írtak, mi pedig nem biztos, hogy továbbjutunk

2024. június 25. – 23:05

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia nem tette meg Magyarországnak azt a szívességet, hogy legyőzi a szlovénokat. A C csoport utolsó körének még nagy volt a tétje, veresége esetén Szerbia, Dánia és Szlovénia is búcsúzhatott volna még a tornától. Egyedül az angolok továbbjutása volt biztos, akik ugyan borzalmas játékkal, de egy győzelemmel és egy döntetlennel kezdtek, így már négy pontjuk volt. Ennél a csoportjukban harmadikként végzett magyar és horvát válogatottnak is kevesebb pontja volt. A szlovénoknak két döntetlennel nem álltak rosszul a továbbjutásért folyó harcban, két döntetlennel jó esélyük volt arra, hogy bejussanak a legjobb 16 közé. Ehhez csak a vereséget kellett elkerülniük

Magyar szempontból viszont pont a szlovénok veresége lett volna az előnyös, ez esetben a C csoport harmadik helyezettjének garantáltan nem lehetett volna 2 pontnál többje. Magyarország 3 ponttal végzett az A csoport harmadik helyén.

A meccs első öt percében a szlovénok voltak kezdeményezőbbek, Šeško bólintott az angol kapu felé, az erőtlen próbálkozást Pickford könnyedén védte. Az angolok teljesen ötlettelenül fociztak az első húsz percben, a fegyelmezetten támadó szlovénok pedig ezt ki is használták, és kérlelhetetlenül meneteltek az angol kapu felé. Egy remek passzkombinációt követően azonban mégis az angolok lőttek egy gólt, Saka gurította a szlovén kapuba a labdát, azonban a gólpasszt adó Foden teljesen egyértelmű lesen volt, így a gólt azonnal érvénytelenítették.

Az első félidő második felében aztán ritkán mozdult el a játék a középpályáról, a szlovénok mintha kifogytak volna a szuflából. A labdát nagyobb arányban birtokló angolok néhányszor eljutottak ugyan a szlovén tizenhatosig, de lassúcska és kiszámítható támadásaikat hatástalanítani tudta a védelem. Azért persze a szlovénok is teremtettek lehetőségeket, de gólig egyik csapat sem jutott.

A pocsék első félidő után az angolok valamivel jobban magukra találtak, de bárhogyan is próbálkoztak, érdemi helyzetet nem tudtak kialakítani. Foden szabadrúgását Kane épphogy nem érte el fejjel, aztán egy szögletet követő helyzetben Saka próbált ollózni, de csak Sporar arcát súrolta a lábával, Jan Oblak szlovén kapus könnyedén védte a próbálkozást.

A második félidő végéhez közeledve aztán mindkét csapat egyre durvábban kezdett játszani, a szlovénok részéről Bijol, míg az angoloknál Guéhi és Foden is sárga lapot kapott, igaz utóbbi csak reklamálásért. Southgate a meccs vége felé Trent Alexander-Arnolddal és két fiatallal, Cole Palmerrel és Anthony Gordonnal frissített, de a buszt nem csak leparkoltató, de ki is ékelő szlovénok védelmét ők sem tudták kikezdeni, habár a 90+2. percben Palmer ziccerig jutott, de nem tudta értékesíteni.

A mérkőzés így 0-0-s eredménnyel ért véget, csakúgy, mint a C csoport másik meccse, a dán-szerb mérkőzés. Mindezzel együtt a csoportjukat megnyerték az angolok, a szlovénok pedig szintén bent vannak a legjobb tizenhat között. Ha már Anglia nem juttatta tovább a magyar válogatottat, nézzük, mi kellhet hozzá.

Magyarország továbbjut, ha

  • Belgium legalább két góllal megveri Ukrajnát vagy Ukrajna veri meg legalább négy, de biztos, ami biztos öt góllal Belgiumot ÉS Románia legalább hárommal Szlovákiát, vagy Szlovákia legalább öttel Romániát miközben a belgák lehetőleg több, a szlovákok meg legalább annyi sárgát kapnak, mint a magyarok.

vagy

  • Törökország nem kap ki vagy legalább három góllal kikap Csehországtól ÉS Portugália nem kap ki Grúziától (Georgia).

Mindez bővebben levezetve itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!