Anglia egy gyorsan szerzett góllal letudta a kötelezőt Szerbia ellen

2024. június 16. – 23:00

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia egy hamar szerzett fejesgóllal 1-0-ra győzte le Szerbiát a futball-Európa-bajnokság C csoportjában. A szerbek a második félidőben nagyszerű játékot mutattak, de erőfeszítésük nem fizetődött ki góllal.

Azt maguk a szerbek is elismerték, hogy Anglia talán a torna legnagyobb favoritja, de mindig hangsúlyozták, ők a győzelemre mennek rá. Dejan Stojković szövetségi kapitány támadófutballt ígért, már csak azért is, mert 2000 óta először jutott ki Szerbia az Eb-re, és valami maradandót akarnak alkotni. A csatár Dušan Vlahović pedig arról beszélt, hogy az Angliát pont az Eb előtt megverő Izlandtól lestek el néhány dolgot, amit majd hasznosítani tudnak.

Az első tíz percben ebből nem sok látszott, Szerbia szinte labdához sem jutott, miközben az angolok nem túl nagy iramban futballozva keresték a réseket a betömörülő ellenfél védelmén. Ezt aztán meg is találták, a 13. percben középről Kyle Walker a jobb oldalra tolta ki Bukayo Sakának. Ő egy fél ütemet nyerve az alapvonal előtt még be tudta adni középre, ahol Jude Bellingham érkezett, és közelről a kapuba fejelt a kicsit elkéső védők között.

Jude Bellingham fejesgóljával szerzett Anglia vezetést Szerbia ellen a futball-Európa-bajnokságon – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Jude Bellingham fejesgóljával szerzett Anglia vezetést Szerbia ellen a futball-Európa-bajnokságon – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Szerbia ezek után kénytelen volt nagyobb kockázatot felvállalni, jobban kinyíltak Vlahovićék, és a 20. percben egy angol labdavesztés után kis híján egyenlítettek is, Aleksandar Mitrović tüzelt szinte gondolkodás nélkül 15 méterről, és lövése alig kerülte el a bal kapufát. Hektikus percek következtek, nem voltak igazán kidolgozott támadások, csak nagy rohanás mindkét oldalon. Kyle Walker ebből majdnem össze is hozott egy gólt, az angol védő nagy futása végén a szerb kapu előtt gurított keresztbe, de passzára nem érkeztek csapattársak. Szerbia próbált többet mutatni, mint az első 15 percben, igazi veszélyt viszont továbbra sem jelentettek az angol kapura.

A második félidőt a szerbek indították aktívabban, tíz percre átvették az irányítást, ezután tudtak csak kijönni a szorításból az angolok. Az 59. percben megint Szerbia jutott lehetőséghez. A bal szélen Mladenović húzta meg, szinte a kapuig játszotta magát, ahonnan a középen érkező Mitrovićot kereste a labdával. Azt végül Jordan Pickford kapus viszont némi bizonytalanság után megkaparintotta.

Stojković ezután forgatta át csapatát, a támadósort erősítette meg, Mitrović helyett a kreatívabb Dušan Tadićot küldte be, a középpályás Saša Lukićot pedig a csatár Luka Jović váltotta. A szerbek lendületet is kaptak, egymás után dolgozták ki a helyzeteket.

Anglia sokáig kevés életjelet mutatott, aztán a 76. percben megvillant Harry Kane, aki Jarrod Bowen beadását fejelte kapura, Predrag Rajković kapus rajta volt, és kapufára tolta a kísérletet. Nem sokkal később aztán az angol kapus mutatott be bravúrt,
Birmančević lövését ütötte ki, majd Vlahović is megeresztett egy lövést, amit Kane fejelt ki saját kapujánál.

A győzelemmel Anglia a C csoport élére ugrott, a második és harmadik helyet az 1-1-es döntetlent játszott Dánia és Szlovénia foglalta el, míg a negyedik a nullapontos Szerbia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!