Tündérmese az Eb-n: Eriksen gólt lőtt 1100 nappal azután, hogy egy Eb-meccsen leállt a szíve

2024. június 16. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

Filmbe illő visszatérést hozott a 2024-es németországi futball-Európa-bajnokság harmadik játéknapjának második meccse. Szlovénia találkozott Dániával, a két csapat pedig óvatoskodás helyett gyakorlatilag egyből támadásba kezdett.

A 17. percben majdnem megszületett az eddigi torna talán legszebb gólja, de Benjamin Šeško hatalmas távoli lövése ha kicsivel is, de elkerülte a dán kapu jobb felső sarkát.

A bombagól helyett másodpercekkel később tündérmesét kapott a közönség: szinte azonnal támadásba fordult át a dán válogatott, végigrohantak a pályán, majd egy gyorsan elvégzett bedobás után Jonas Wind sarokkal tálalt a kapu elött érkező Christian Eriksen elé. Eriksen egy igazítás után azonnal lőtt a jobb alsóba, méghozzá gólt.

Fotó: Angelika Warmuth / Reuters
Fotó: Angelika Warmuth / Reuters

A 2021-ben rendezett legutóbbi Európa-bajnokságon Eriksen csak a gyorsan reagáló orvosi személyzetnek köszönhette az életét, amikor hirtelen szívleállás miatt összeesett a finn-dán csoportmeccs közben. „Nem felejtettem el, ami történt. De nem is tart vissza semmi. Egyszerűen csak várom, hogy játszhassak” – nyilatkozta az Eb-visszatérés előtt a 32 éves játékos, aki nem csak, hogy visszatért, de egyből gólt is lőtt, 1100 nappal később.

A szlovénok hátrányban játszva is főleg a kontrákra alapoztak, pontosabban várták, hogy a folyamatosan támadó dánok ellen bármiféle kontralehetőségük legyen, de ebből nem sok adódott. Közben a dánok többször is közel jártak ahhoz, hogy tovább növeljék az előnyüket. A 28. percben Eriksen középre lőtt labdája után nem sikerült jól a szlovén felszabadítás, a labda Jan Mlakart találta el, akiről majdnem a saját kapujába pattant a labda.

Az 55. percben ismét egy majdnem öngólt hozatott össze a szlovénokkal Dánia – ismét Eriksen játszotta be a labdát, amit Jaka Bijol majdnem a kapuba tette. Tíz perccel később már szlovén segítség nélkül hozott össze majdnem újabb gólt Dánia: Højlund közeli, nagyjából 4 méterről eleresztett lövését Jan Oblak csak mellkassal tudta hárítani.

Az első félidőben egy nagy lövést már eleresztő Šeško 76. percben újra próbálkozott, olyan 20 méterről óriási kapufát lőtt, a kapus Kasper Schmeichel a levegőben úszva csak imádkozott, hogy a labda ne akadjon be. A Šeško-bomba viszont úgy látszik, alapkövetelmény volt ahhoz, hogy szinte azonnal gól szülessen a meccsen, Erik Janža másodpercekkel később ugyanis egy szögletből kicsorgó labdára fordult rá, a kapáslövés pedig egy védő hátán némileg irányt változtatva a hosszú sarokba vágódott, ezzel lett 1-1.

Az egyenlítés felrázta a szlovénokat, addig nem látott energiákat felszabadítva kezdtek támadásba, Andraž Šporar a jobbon sprintelt le egy dán védőt, hogy aztán az oldalhálóba bombázzon.

Szlovénia–Dánia 1-1

  • gól: Janža (77'), illetve Eriksen (17')
  • sárga lapok: Stojanović (53'), Celar (84'), illetve Hjulmand (49')

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!