A 95. percben mentett pontot Szerbia a szlovénok ellen

2024. június 20. – 17:05

A 95. percben mentett pontot Szerbia a szlovénok ellen
Fotó: Michaela Stache / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Története második foci-Eb-jén egy percre volt a továbbjutástól Szlovénia. A dánok elleni döntetlen után csütörtök délután 1-0-ra vezettek Szerbia ellen, a 95. percben azonban egy szöglet után Luka Jović fejessel egyenlíteni tudott, így a C csoport utolsó fordulójára még megmaradt a szerbek esélye is a továbbjutásra. Anglia Dániával játszik 18 órától.

Álmosító, lagymatag játékkal indult a két volt jugoszláv állam délutáni összecsapása. Szlovénia jóval szervezettebben állt fel, de azt nem lehet mondani, hogy rárontottak volna az ellenfelükre. A 4. percben a szlovén Adam Gnezda Čerin lövése középre ment, Predrag Rajković könnyedén tudott hárítani. Négy perccel később Jan Mlakar ugrott ki a szerb tizenhatoson belül, de a kapus lábbal hárította a bal alsóba tartó lövést.

A félidő közepére beszorultak a szerbek a saját térfelükre, az utolsó 15-20 percben azonban feljavult a játékuk, és alaposan felpörgött a meccs. A 27. percben Dušan Vlahović megelőzte a védőjét, a fejesét hárítani tudta Jan Oblak. Pár perccel később Aleksandar Mitrović előtt adódott hatalmas lehetőség: a szöglet utáni beadás átszállt mindenki feje felett, a rutinos szerb csatár a kapu torkából nem tudta befejelni.

Az első félidő utolsó percei már kifejezetten élvezetes játékot hoztak. A szlovén Timi Max Elšnik a kapufát találta el, a kipattantót pedig Benjámin Šeško nem tudta gólra váltani. A szerbeknek is megvolt a helyzetük a vezetésre a 42. percben: kisebb kavarodás után Mitrović elé került a labda, ám nem tudta elpasszolni a szlovén kapus mellett.

A fordulás után Mitrović és Oblak párharcából ismét a szlovén kapus került ki győztesen, a szerb csatárnak nem sikerült ellőni mellette a labdát a 47. percben. Nem sokkal később közel volt az idei eb ötödik öngólja: a szerbek beadása után Jakal Bijol egy szerencsétlen mozdulattal majdnem a saját kapujába talált. Az 59. percben Šeško jó 20 méterről tekert a szerb kapura. Be is fért volna a bal felsőbe, de Rajković nagyot nyújtózva fölé tudta ütni.

Tíz perccel később Žan Karničnik góljával megszerezte a vezetést Szlovénia.

A 19 éves szlovén hátvéd a saját térfelén szerzett labdát, majd sokáig teljesen üresen hozhatta fel. Kitette balra a szintén üresen érkező Elšniknek, aki visszaadta középre, és Karničniknek már csak be kellett passzolnia a labdát a jobb alsóba. A szerb védők csúnyán lemaradtak róla, veszekedtek is utána emiatt egymással. Ez volt a szlovén védő második gólja a válogatottban.

Szerbia majdnem azonnal egyenlített, de Mitrović öt méterről csak a kapufát találta el. A szerb válogatott nem adta fel, próbálkozott tovább, a 83. percben Lazar Samardžić lapos lövése centikkel kerülte csak el a szlovén kaput. Az 1-0-ás vezetés birtokában a szlovénok már csak azon voltak, hogy kihúzzák a meccs végéig, a dühös szerb szurkolók üres söröspoharakkal dobálták a bedobásnál időt húzó játékosokat.

A 95. percben jött a dráma. Pillanatokkal a lefújás előtt szöglethez jutottak a szerbek, és még a kapusuk is felfutott fejelni. Ivan Ilić szögletét végül Luka Jović, a Milan támadója csúsztatta a hálóba. Szerbia kiegyenlített, és pontot mentett.

Két meccs után Szlovénia 2 ponttal, Szerbia 1 ponttal áll a C csoportban. A csoport másik mérkőzése 18 órától kezdődik, a 3 pontos Anglia az 1 pontos Dánia ellen már most bebiztosíthatja a továbbjutást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!