Cseheknek szereztek kellemetlen perceket e meccsen Fekete-tenger mellett keletre fellelt emberek

2024. június 22. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Némi meglepetésre 1-1-es döntetlent játszott egymással a FIFA-világranglista 34. helyén álló Csehország és a 74. helyen álló Grúzia (Georgia) a németországi foci-Európa-bajnokság szombati játéknapján Hamburgban. Az F csoport másik két csapata Törökország és Portugália, az előző meccsen a törökök a grúzokat, a portugálok a cseheket verték, így mindkét csapat 3 ponttal várja a szombaton 18 órakor kezdődő egymás elleni találkozót. A cseheknek és a grúzoknak 1-1 pontjuk van, ami az Eb-n először szereplő Grúziánál megsüvegelendő teljesítmény, a cseheknél már kevésbé. Grúziának ez az első pontja foci-Eb-n.

A meccset jó tempóban kezdte mindkét válogatott, a grúzoknak is volt helyzetük, de az első percekben inkább a védőik önfeláldozó vetődéseire volt nagyobb szükségük. A csehek valamivel többet járatták a labdát a grúz térfélen, viszont az is látszott, hogy a gyors grúz visszatámadások komoly veszélyt rejtenek, a grúz támadók többször elestek a cseh 16-oson belül, háromszor is reklamáltak is büntetőért, de egyszer sem kaptak. Igaz, ezeken kívül túlzottan komoly veszélyt a cseh kapura nem jelentettek.

Az első negyedóra után állandósult a cseh nyomás, végül Hložek a kapuba is fejelt a 22. percben, de a videóbíró ellenőrzése után elvették a gólt, mert kiderült, hogy a fejes után még a kezével is hozzáért a labdához a cseh. Ezután leült a meccs, az első félidő végéig a játékosok egyre többet szabálytalankodtak.

Az első félidő hosszabbításában azonban a portugálok ellen öngólt vétő Hranáč kezezése miatt büntetőhöz jutottak a grúzok, és az előző meccsen a törökök ellen Grúzia első Eb-gólját lövő Mikautadze belőtte a 11-est. Ezután a csehek szinte rögtön egyenlíthettek volna, az egész meccsen ihletett formában védő grúz kapus, Mamardasvili bravúrja után viszont a csapatok 1-0-s grúz vezetésnél mentek szünetre.

A második félidőben sem változott a játék képe, nyomtak a csehek, a grúzok a kontrákban bíztak. Az 59. percben végül Schicknek sikerült bepiszkálni a labdát a grúz kapuba egy szöglet után.

A cseh nyomás ezután csak fokozódott, a 62. percben Krejčí akár növelhette is volna az előnyt, de fejese a kapufa mellett szállt el, Mamardasvili kapusnak szinte 3-4 percenként védenie kellett. Az mindenképp látszott, hogy a csehek erre a meccsre nem egy pontért jöttek. De akármivel próbálkoztak, nem sikerült gólra váltani a fölényt, a grúzok 11 emberrel védekezve kihúzták a meccset, sőt a hosszabbítás legvégén még akár nyerhettek is volna, de kihagytak egy ajtó-ablak helyzetet egy kontra után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!