Érthetetlen, miért csak két versenyzőt küldtünk az atlétika-vb-re

2022. július 14. – 16:25

frissítve

Érthetetlen, miért csak két versenyzőt küldtünk az atlétika-vb-re
Kozák Luca a tavalyi olimpián Tokióban az elődöntő után – Fotó: Czeglédy Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken kezdődik az atlétikai világbajnokság az Egyesült Államokban, Oregonban, a magyar küldöttséget két atléta képviseli: a kalapácsvető Halász Bence és a hétpróbázó Krizsán Xénia. A vb-bronzérmes Halász pénteken már ott lesz a selejtezőben. A minicsapat ténye önmagában meghökkentő, mert egy vb-re dicsőség nagy csapattal kiutazni, a minél nagyobb létszám büszkeséget jelent minden országban.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy jövőre Magyarország rendezi az atlétikai vb-t, még inkább érthetetlen, miért nem indulnak többen, és miért nevezte ki a szövetség szakmai vezetése az év fő versenyének az augusztusi müncheni Európa-bajnokságot. Való igaz, hogy az olimpia elhalasztása miatt először fordul elő, hogy ugyanabban az évben világbajnokságot és Európa-bajnokságot is rendeznek, de egy versenyző az élsport jellegéből adódóan azért küzd, hogy az év legrangosabb versenyén indulhasson el, ne a második számún.

A hazai szövetség azonban úgy döntött, hogy a müncheni Eb-re menjenek húsznál is többen, és ott kell majd jól szerepelniük, nem a vb-n. „Minden ország szövetségének, így nekünk is el kellett döntenünk, hogy melyik a fontosabb. Mivel a müncheni Európa-bajnokság helyszínében és időpontjában sokkal jobban modellezi azt, ami a 2023-as budapesti vb-n várhat a versenyzőinkre, úgy döntöttünk, nem kockáztatjuk az ottani minél sikeresebb szereplést azzal, hogy ennyire messzire elutazunk” – indokolt Scheidler Géza a szövetség szakmai igazgatója.

Hogy a szövetségben sem volt egyértelmű az álláspont, arra rámutatnak az elnök, Gyulai Miklós szavai, aki április elején úgy látta, hogy „sok tanulsággal és inspirációval segítheti majd a budapesti világbajnokság szervezőit és a magyar atlétákat.”

A legérzékenyebben talán a gátfutó Kozák Lucát érintette ez a nevezési döntés, akinek nem szokatlan, hogy egy szezonban többször is versenyezni kell, hiszen a Gyémánt Liga-sorozatban folyamatosan ott van a rajtállásban. Május végén tudatták vele, hogy nem nevezik be. Kozák június végén esőben futott 100 gáton 12,71-et, a vb-n ezzel az idővel harcban lehetett volna a döntőért is. 2017 óta mindegyik nagy versenyen ott volt, a versenytársai is sajnálják, hogy most hiányzik, a külföldi edzők is értetlenkednek, miért hoztak itthon egy összességében versenyzőellenes határozatot.

„Nem ment egyik napról a másikra ennek a döntésnek a feldolgozása, lehet, hogy örökre is nyomot hagy Luca lelkében, de mostanra talán már sikerült feldolgoznia, hogy csak tévében nézheti meg, hogy a legnagyobb riválisai mire jutnak, milyen formában futnak”

– mondta a Telexnek a versenyző edzője, Suba László.

A szakember hozzátette, a szurkolók őt sem kímélik, mintha ő fosztotta volna meg a tanítványát a versenyzéstől. A debreceni klubnál sem rajongtak az ötletért, hogy az év legrangosabb versenyén nem képviseli a klubot. Az eredeti tervük az volt, hogy Kozák átállás nélkül, néhány napot kint töltve versenyez, aztán hazajön, és augusztusban ismét a csúcsformája közelében teljesíthet.

A 26 éves Kozák az olimpiai elődöntőben nem futott jól, a rajtja nem sikerült, aztán elakadt egy gátban, most kaphatott volna egy esélyt arra, hogy kijavítsa a hibát, hogy kitörölje a Tokióban szerzett rossz emlékeit. Az olimpia Twitter-oldalán amúgy a sportszerűségéről emlékeztek meg, ahogy a futam után felsegítette a társát.

A híres fotó: a könnyeivel küszködő Kozák felsegíti a jamaicai riválisát – Fotó: Mustafa Yalcin / 2021 Anadolu Agency
A híres fotó: a könnyeivel küszködő Kozák felsegíti a jamaicai riválisát – Fotó: Mustafa Yalcin / 2021 Anadolu Agency

„Erős, nagyon erős kompromisszumot vállaltunk, áldozatot hoztunk, augusztus végén mondhatjuk meg, hogy megérte-e. Reménykedünk, hogy az Eb-n egy nagyon szép szerepléssel feledtethetjük, hogy a vb most kimaradt. Az ellenfelek azonban önbizalommal telve érkeznek a vb-ről, nem lesz könnyű a feladat, mert Európában is nagyon jó gátasok vannak. Hiszek abban, hogy még sok van Lucában, messze nem érte el még a maximumot, a fizikai ereje még nem teljes, miáltal a sebessége is nagyobb lehet még” – tekintett a múltból a jövőbe Suba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!