A futball-Eb-től az olimpián át Fucsovics bravúrjaig

Legfontosabb

2021. december 31. – 21:18

A futball-Eb-től az olimpián át Fucsovics bravúrjaig
Szilágyi Áron a férfi kardozók egyéni versenyének döntőjében a tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én – Fotó: Fabrice CoffriniI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2020-ból elhalasztott sportesemények miatt sűrű volt az idei év a sportvilágban: olimpiát, futball-Eb-t, női kézilabda-világbajnokságot is rendeztek többek között. Megpróbáltuk összeszedni 2021 legfontosabb történéseit.

1. Március eleje Fucsovics Márton kimagasló teljesítményétől volt hangos. A selejtezőből induló magyar teniszező a döntőig menetelt a rotterdami ATP-500-as versenyen, ahol vereséget szenvedett a negyedik helyen kiemelt, orosz Andrej Rubljovtól. Fucsovics fenntartva remek formáját, júliusban bejutott a wimbledoni Grand Slam negyeddöntőjébe is, ahol Novak Djoković búcsúztatta. Taróczy Balázs 1981-es Rolland Garros szereplése óta ő lett az első magyar teniszező, aki eljutott idáig a négy nagy torna valamelyikén.

2. A tenisz mellett a gyorskorcsolya is kitüntetett figyelmet kapott márciusban: a hollandiai Dordrechtben rendezett rövidpályás-gyorskorcsolya világbajnokságon Liu Shaolin Sándor ezer méteren, Liu Shaoang ötszáz méteren és összetettben is aranyérmet szerzett.

3. A sportlövőknél Sidi Péter és Péni István szomorú története hetekig téma volt: Sidit végül egy évre eltiltotta a versenyzéstől, az edzésektől, mindennemű sporttal kapcsolatos tevékenységtől a Magyar Sportlövők Szövetségének fegyelmi bizottsága, kinek bűnösségét Péni videofelvételekkel bizonyította. A Sidi látogatása után pozitív doppingtesztet produkáló Péni Istvánt a nemzetközi szövetség orvosi és antidopping bizottsága később felmentette a vádak alól. Az eltiltását töltő Sidi Péter ősszel román állampolgárságért folyamadott, melyet november elején meg is kapott, így megkerülve a szabályokat újra edzeni és versenyezni tudott.

4. Májusban az országúti kerékpáros Valter Attila az olasz körverseny, a Giro d’Italia negyedik szakaszán a hatodik helyen ért célba, ezzel átvette a vezetést a huszonöt éven aluliak versenyében, és magára húzhatta a fehér trikót. Magyar versenyző még sohasem viselt korábban színes trikót a három nagy kerékpáros megmérettetésen, Valter azonban tovább emelte a téteket. A hatodik szakasz után átvette a vezetést összetettben, és az összetettben elsőnek járó rózsaszín trikóban tekerhetett három szakaszon keresztül is. Az olasz körversenyt végül a tizennegyedik helyen zárta, a huszonöt éven aluliak mezőnyében pedig a hatodik pozíciót szerezte meg.

5. A júniusi, hazai rendezésű cselgáncs-világbajnokságon ugyanúgy, mint az olimpián, Tóth Krisztiánnak lehetett szurkolni: a kilencven kilogrammos súlycsoportban induló versenyző mindkét eseményen bronzérmet szerzett, tokiói bronza a magyar olimpiai csapat ötszázadik érme volt a játékokon.

6. A részben hazai rendezésű futball-Európa-bajnokság kimagasló érdeklődést és váratlan eredményeket hozott, Magyarország négy mérkőzésnek adott otthont. A hangulat és helyszín emlékezetes meccseket és bravúrokkal felérő eredményeket hozott a magyar válogatott számára a halálcsoportban. Az utolsó pillanatokban maradtunk alul a regnáló Európa-bajnok Portugáliával szemben, vezettünk az aktuális világbajnok franciák ellen, majd döntetlennel zártunk Didier Deschamps csapatával. Németországban a 84. percig vezettünk és továbbjutásra állt Marco Rossi válogatottja, de Goretzka révén egyenlíteni tudtak a hazaiak. Ritkán látni ilyet, de a német válogatott az utolsó pillanatokban húzta az időt Magyarország ellen, hogy továbbjuthasson. Fiola Attila gólja a Puskás Arénában, valamint Schäfer András önfeláldozó mozdulata és fejesgólja a müncheni arénában – többek között ezek miatt marad emlékezetes a torna.

A labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország – Magyarország mérkőzés a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án – Fotó: Huszti István / Telex
A labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország – Magyarország mérkőzés a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

7. A tokiói olimpia a szigorú egészségügy szabályozások miatt az első olyan nyári olimpia volt, amit helyszíni nézők nélkül tartottak meg. A magyar küldöttség húsz érmet szerzett: hat arany és hét ezüst mellett hét bronzérem volt a termés. Szilágyi Áron, Milák Kristóf, Kopasz Bálint, Lőrincz Tamás, Tótka Sándor és a női kajak-kenu K-4-es aranyérme mellett valószínűleg sokáig emlékezhetünk majd Siklósi Gergely második helyére, Berecz Zsombor napokig tartó szenzációs vitorlázására és ezüstérmére, vagy akár Vas Kata Blanka hegyikerékpárban elért negyedik pozíciójára.

8. A sikeres szereplést paralimpikonjaink is folytatták. Minden idők második legtöbb aranyérmét hozta haza Toikóból a magyar delegáció, a hét első hely mellett öt ezüst és 4 bronz díszítette az eredménysort. Veres Amarilla, Pálos Péter, Illés Fanni, Ekler Luca, Konkoly Zsófia, Pap Bianka és Kiss Péter Pál lett olimpiai bajnok.

9. A Ferencváros sorozatban a harmadik évben ért el valamely nemzetközi futballkupa főtáblájára, ősszel az Európa Ligában szerepeltek. Az FC Prishtina, az FK Zalgiris Vilnius elleni továbbjutás a BL-selejtezőben még papírformának volt mondható, de a Slavia Prahával szembeni siker már a bravúrkategóriát érintette. A svájci Young Boys elleni vereség után nehéz csoportba került a Ferencváros az Európa-ligában, hiszen topbajnokságok élcsapatai ellen kellett volna bizonyítania, a Leverkusen, a Betis és a Celtic voltak az ellenfelek. A mutatott teljesítmény és a megszerzett három pont sok szurkolóban hagyott végül kérdőjeleket.

10. Cseh László őszinte nyilatkozata lavinát indított el az úszásban, majd az egész sportéletben. A Turi-ügy miatt vizsgálóbizottságot állított fel a Magyar Úszó Szövetség, mely december elejére ki is alakította álláspontját a bántalmazási botrányban. Turi György azonban nem maga a probléma, hanem a problémának csak egy apró porszeme, amíg összezárnak, hallgatnak a nagy nevek, a sportág vezetésében is helyet foglalók, addig aligha lehet a múlttal, ezekkel a szomorú eseményekkel szembenézni.

11. Hiába győzött a magyar női kézilabda-válogatott a középdöntő utolsó mérkőzésén Dél-Korea ellen, a tizenegyedik helyet szerezte meg a spanyolországi világbajnokságon. A decemberi tornán mutatott teljesítmény sokakban csalódást keltett, összességében azonban nem áll messze a realitásoktól, hiszen az előző években is csak a közvetlenül mögöttünk végző szomszédos válogatottakkal és Dél-Koreával vettük fel a versenyt. Az eredmény a tudás alapján tehát realitás, a ráfordított milliárdok okán azonban keserű szájízt hagyhatott a érdeklődőkben.

December huszonkilencedikén érkezett Szilágyi Liliána megdöbbentő interjúja, melyet D. Tóth Kriszta, Elviszlek Magammal című műsorában adott. A korábbi ifjúsági Európa-bajnok, majd felnőtt Eb-n, kétszáz méteres pillangóúszásban ezüstérmet szerző sportoló azt állította, hogy az apja verbálisan, fizikailag és szexuálisan bántalmazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!