Testi, lelki, szexuális bántalmazással vádolja az úszó Szilágyi Liliána az apját

2021. december 29. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szilágyi Liliána Európa-bajnokságon ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszó egy hosszú Instagram-posztban testi, lelki, szexuális bántalmazással vádolta meg az apját, Dr. Szilágyi Zoltán egykori olimpikont, aki ma már ügyvédként tevékenykedik, és gyerekekkel foglalkozik úszóedzőként.

„Bántalmazott vagyok. 25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges. Bántalmazott vagyok. Méghozzá egy olyan ember által akitől eredendően a legnagyobb szeretetet és elfogadás kellett volna, hogy kapjam. Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan. Gyermekkoromtól kezdve. Folyamatosan és kiszámíthatatlanul, ha épp olyan kedve volt, élvezve a hatalmának a gyakorlását felettem. Legyen szó testi fenyítésről, megfélemlítésről, szeretet és figyelem megvonásról, avagy szexuális visszaélésről” – írja az úszó a posztjában.

A poszt megjelenésével párhuzamosan jelent meg D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amiben Szilágyi Liliána az őt ért traumákról beszél.

A műsorból kiderül, hogy nagyon régóta szerette volna tudatni a világgal, hogy milyen bántalmazások érték gyerekkorában. „Nagyjából 12 éves koromban elhatároztam, hogy amint lesz lehetőségem, és felkészültnek érzem magam, hogy erről beszéljek, akkor én azt azonnal meg fogom tenni” – mondta a műsorban.

A posztról azt mondja, hogy konzultált előtte ügyvéddel és pszichológussal is. Nem a bosszúvágy vezérli, hanem az, hogy beszéljenek ezekről a dolgokról, hogy másoknak tudjon ezzel segíteni. Szilágyi azt mondta, egy nagy csapatmunka eredménye, hogy beszéljen a múltjáról. Nem most akart még előállni ezzel a történettel, de Cseh László nyilatkozata Turi Györgyről és a módszereiről elindított Szilágyi szerint egy olyan lavinát az úszósportban, ami meggyőzte arról, hogy elmondja a saját történetét. A Turi-botrány idején Szilágyi is megszólalt, azt mondta, elítél mindenféle abúzust. A botrányban több más úszó is megszólalt, Turi pedig lemondott minden tisztségéről az úszósportban.

Szilágyi a saját életéről azt mondta, hogy a külvilág nem igazán érzékelt semmit a bántalmazásokból, csak a sikereket látták. „Ebben a világban én csupán egy eszköz voltam, egy tökéletes báb... Hiszen a külvilág nem látott mást, mint egy szerető családot, sikerekkel és világraszóló eredményekkel megtetézve. Azt látta mindenki, amit otthon belénk vert a családfőnk. Mi védtük őt és a tetteit minden erőnkkel, mert ha nem tettük volna, akkor elmondhatatlan dolgokat vetített elénk következményként” – írta Instagramon.

A műsorban azt mondta, nem tudja az egész történetet elmondani, mert perek és eljárások vannak folyamatban közte és az apja között, illetve a szülei között is. Csak olyan dolgokról beszél, amikről van bizonyítéka és tanúja.

Ennek fényében nagyon erős az a bekezdés a posztjában, amiben konkrét bántalmazásokról is szó esik. „Az apám akinek hosszú éveken keresztül bármit megtettem volna, hogy elfogadjon, hogy szeressen, míg nem rájöttem, egy tökéletes illúzióban élek. Egy olyan burokban amire azt hittem, hogy természetes. Ahol, elfogadott, hogy az anyámat a szemem láttára félájultra veri az apám, hogyha esetleg nem tetszett neki, az amit mondott, vagy tett. Éppen úgy, ahogyan megtette, mikor terhes volt még velem anyukám. Ahol, hogyha nem teljesítettem az elvárt eredményt, akkor a semmibevétel és a különféle büntetések a velejárói az életemnek. Ahol nem lehetett önálló szavam, gondolatom, véleményem vagy célom” – írta Szilágyi Liliána.

A műsorban Szilágyi azt mondja, hogy tart attól, hogy az emberek hogyan fognak reagálni a történetére, mert tudja azt, hogy az emberek annyira nehezen dolgozzák fel a bántalmazásos témákat, hogy nagyon távolítják őket maguktól, nehezen hisznek az áldozatoknak.

„Nekem is évekbe telt, amíg ki tudtam mondani, és szembe tudtam nézni, hogy igen, ez megtörtént” – mondta a műsorban. A műsorban arról beszél, hogy a pszichológusának köszönhetően úgy érzi most, hogy lelkileg nagyon egyben van. A műsorban egyébként végig nagyon higgadt, és úgy tud beszélni a gyerekkori traumáiról, hogy látszik, hosszú ideje foglalkozik azok feldolgozásával.

A műsorban elhangoznak nagyon kemény mondatok is. „Dolgozom azon, hogy az apa szót ne keverjem össze azzal, amit tőle kaptam” – mondja például az úszó a műsorban, majd hozzáteszi, az életébe szerinte egy másodperc olyan pillanat sem jutott, amit klasszikusan apai szeretetként szokás jellemezni.

Kérte az apját, hogy ne bántsa az anyját

A traumák feldolgozását 2016-ban tudta megkezdeni, ekkor jött el otthonról az anyjával, ekkor tudtak elkezdeni először beszélni az őket ért traumákról. A műsorban azt mondta, már hároméves korából is vannak olyan emlékei, hogy az apja fizikailag bántalmazza az anyját. Erre azért emlékszik ilyen konkrétan, mert kérte az apját, hogy ne bántsa az anyját, erre válaszul őt is megütötte.

Az évek során az anyja többször próbált kiszabadulni a bántalmazó kapcsolatból, voltak is időszakok, amikor nem voltak együtt a férjével, de nem tudott kilépni a kapcsolatból. Ezzel magyarázta Szilágyi a műsorban, hogy miért csak 2016-ban tudtak végleg elszakadni.

Az egyébként is nagyon feszült műsornak ezek a legfeszültebb percei, amikor Szilágyi Liliána arról beszél, hogy miért nem tudtak korábban eljönni otthonról. Azt mondja, az anyja és a saját biztonsága érdekében az tűnt a jobb megoldásnak, ha otthon maradnak. Azt mondta, a 2016-os olimpiára is félelemben készült, ekkor volt egy alkalom, amikor az apja fojtogatta. Ezután döntött úgy, hogy muszáj kilépnie a bántalmazó kapcsolatból. Eljárás abból az esetből, ahogy a korábbiakból sem lett. Ezt Szilágyi Liliána azzal magyarázta, hogy a lelki bántalmazások miatt teljesen abban a hitben éltek, amit az apja mondott nekik, miszerint ügyvédként nagyon messzire elér a keze, ezért bajba kerülhetnek, ha fel akarják jelenteni. Viszont végül 2016-ban csak ő és az anyja tudott elmenni, a húga az apjánál maradt.

„Sajnos mikor eljöttem apámtól az anyukámmal együtt, a kishúgom nála maradt...és azóta nincs, illetve nem is lehet kapcsolatom vele. Bizonyára más valóság van az ő fejébe elvetve, és aszerint a valóság szerint lehetséges, hogy az ellenség én vagyok. Minden erőmmel azon voltam eddig is, és most is, hogy egy egészséges közegbe kerülhessen, de nagyon félek, hogy vajon ő hogyan is lehet a valóságban. Remélem ezzel neki is tudok segítséget adni... nagyon remélem” – írta a posztjában erről.

Szilágyi szerdán este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként újabb részleteket osztott meg az ügyről. A szexuálissal bántalmazásról azt mondta, „Nekem ez nagyon nemrég felfedezett dolog, nemrég voltam képes arra, hogy ezt valójában elfogadjam. Bántalmazottként az ember sokszor elfelejti, el akarja felejteni azokat a dolgokat. De nekem a személyiségem nagyon olyan, ha nem az igazság mélyén járok, addig addig ások, amíg nem lesz meg a válasz. Mondjuk úgy, hogy egy évvel ezelőtt voltam képes szembenézni azzal, hogy az apám szexuálisan is bántalmazott”, majd azzal folytatta, hogy ennél többet nem oszthat meg erről.

„12 évesen rájöttem, hogy az, amit mi megélünk nap mint nap, az nem egészséges. Onnantól kezdve, megpróbáltam alkalmazkodni vagy felkészülni, mikor van az a pont, amikor képes leszek elmenni tőle és elkezdeni gyógyulni. A társadalmunkban gyakran a fizikális bántalmazásról (való beszéd) odáig terjed, hogy egy-két pofonról van szó, de itt nem egy-két pofonról van szó. Konzekvens folyamatos, testi fölénnyel való visszaélésről. Ez sokkal súlyosabb mint, amit a legtöbben gondolják. Remélem, kevesen tapasztalták meg, milyen az amikor fizikálisan bántalmazták, és sebekkel van tele” – mondta a bántalmazásról.

Az apjáról annyit mondott, „Nincs személyes kapcsolatunk, vagy így vagy úgy utánam nyúl az apám. Tiszta lappal akartam kezdeni, másoknak szeretnék segíteni, ez is motivál. A jelenlegi helyzetben még a húgom ott van az apámnal, szeretnék neki is irányt mutatni”

A megfogalmazott állítások miatt kerestük Szilágyi Liliána apját, akit viszont cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk. Ha nyilatkozik, frissítjük a cikkünket.

Van segítség!

Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak. A NANE Egyesület is működtet segélyvonalat bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak. Ez a 06-80-505-101-os számon hívható anonim módon, ingyenesen, hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között. Az Ökumenikus Segélyszervezet online kínál anonim tanácsadást, a részletekért keresse fel >>> ezt az oldalt <<<. Ha kifejezetten jogi természetű kérdései vannak kapcsolati erőszakkal összefüggésben, a Patent Egyesület jogsegélyszolgálata szerdánként 16 és 18 óra, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között hívható a 06-70-220-2505-ös számon.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!