Újabb volt úszója szólalt meg az edzőről: „Már jobban gyűlöltem Turi Györgyöt, mint amennyire szerettem úszni.”

2021. november 23. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Turi György rendszeresen, szinte kéjjel verte az általa edzett úszókat, edzés közben papuccsal vagy egy sárga műanyag rúddal, azonkívül gyakran a vécébe rántva be őket – állítja egy újabb volt tanítványa, aki az Origón írta le saját emlékeit. Orsovai Péter a nyolcvanas években a Spartacusban úszott, visszaemlékezése szerint Turi miatt hagyta abba a versenysportot annak ellenére is, hogy Kiss László vezetőedző biztatta: hogyha marad, másfél éven belül olimpiai kerettaggá válhat. „Elértem azt a pontot, amikor már jobban gyűlöltem Turi Györgyöt, mint amennyire szerettem úszni.”

Volt edzőjét Orsovai szadista embernek nevezi, aki szerinte élvezte a veréseket. Egy késésénél elmondása szerint Turi a lépcsőnél kéjesen vigyorogva várta. „Megfogta a kezem, berántott a WC-be, és durr. Szó szerint a fal adta a másikat. Majd visszakézből jött a következő.” A veréseket az edző a beszámoló szerint sokszor megismételte, rendszeresen verte az úszótársait is, bár volt olyan versenyző, akihez soha nem nyúlt. „Azok a gyerekek voltak a kivételezettek, akiknek a szüleik abban a korban befolyásos emberek voltak. Ők mindig megúszták egy szóbeli ejnye-bejnyével.”

„Mertem volna én bárkinek panaszkodni? Mindig azon gondolkodtam, miért ver meg most? Mit rontottam el?”

A bántalmazásokról Orsovai nem beszélt gyerekként a szüleinek sem, és ez később a volt úszók között sem volt téma, mint írja, úgy érezték, nem lett volna értelme. Azon viszont már Széchy Tamás halálakor csodálkozott, hogy ez az egész akkor még nem robbant ki. „Az uszodai szóbeszéd szerint Széchyhez képest Turi a fasorban sem volt, gyenge ipari tanulóként jellemezném – már ami a veréseket illeti” – állítja. Azon viszont szokott gondolkodni, hogy az igazi nagy úszók miért hallgatnak. „Ott volt Risztov Éva, akivel szintén megutáltatták az egészet. Személyes meggyőződésem szerint őt is Turi tette tönkre. De ő vissza tudott jönni, s hosszútávúszásban olimpiai bajnok lett. Élőben néztem végig a versenyét a 2012-es londoni olimpián. Na, ez volt nekem az igazi elégtétel. Akkor tényleg tomboltam, s azt ordítottam: Rohadjál meg, Turi.”

Orsovai azt írja, azt szeretné, ha Turi beismerné, hogy hány tehetséges embernek törte ketté úgy az úszókarrierjét, hogy egy életre elment a kedve az úszástól. „Ezt várnám. Bocsánatkérést, amiért vert? Tőlem egy ilyen féreg ne kérjen bocsánatot.” A fő célja viszont, „hogy soha, de tényleg soha ne történjenek meg olyan dolgok, amelyek velünk megestek”.

Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki arról beszélt, hogy lelki terrorban éltek az edzéseken. Később Kozma Dominik is megerősítette Cseh állításait, és elmondta, hogy előfordult olyan, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből. Szepesi Nikolett megütését maga Turi is elismerte. Egerszegi Krisztina gyerekkori edzőtársa, Kiss Noémi író szintén arról beszélt, hogy az úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain. Dara Eszter állítása szerint Turinál automatikus volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. A botrány hatására Turi önként felfüggesztette alelnöki tevékenységét a Magyar Úszó Szövetségben, ahol úgy döntöttek, hogy öttagú bizottságot állítanak fel, amely meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!