Őrült ska-buliba torkollott a tokiói olimpia záróünnepsége

Legfontosabb

2021. augusztus 8. – 15:52

frissítve

Őrült ska-buliba torkollott a tokiói olimpia záróünnepsége
A tokiói olimpia záróünnepsége – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpia utolsó napjára is jutott magyar érem, a férfi pólósok szereztek bronzot. A záróünnepségen zsonglőrök, BMX-esek és breaktáncosok csinálták meg a bulit, Thomas Bach NOB-elnök szerint a sportolók hitet és reményt adtak a világnak. A ceremónia végén a következő helyszín, Párizs megmutatta, mire számíthatunk 2024-ben: a látványos parádé mellett még egy asztronautát is bevetettek, aki a Nemzetközi Űrállomáson játszotta el a Marseillaise-t.

Hihetetlen, de ez a nap is eljött: vasárnap véget ért a XXXII. nyári olimpiai játékok Tokióban. A bő kéthetes esemény maratoninak tűnt, ebben a cikkben össze is szedtük, hogyan élték meg a Telex újságírói ezt az alváshiányos időszakot. Még a zárónapon is volt miért izgulniuk a korán kelő magyar szurkolóknak, a férfi vízilabda-válogatott a bronzéremért meccselt Spanolyországgal, és nyert 9-5-re. A férfi pólósok szerezték a magyar küldöttség 20. érmét Tokióban, ami az 1996-os atlantai olimpia óta a legjobb eredményünk.

Magyarország hat arany, hét ezüst és hét bronzéremmel 15. helyen zárt az éremtáblázaton.

Nemcsak a megszerzett bronzérem miatt marad emlékezetes ez a mérkőzés, hanem amiatt is, hogy a csapat 37 éves kapusa, Nagy Viktor ekkor jelentette be visszavonulását. „Férfiasan vállalom, könnyre fakasztottak a srácok, éreztem, hogy értem is játszanak” – nyilatkozta.

És akkor nézzük gyorsan végig, milyen egyéb említésre méltó sportsikerek születték Tokióban az utolsó napon:

Teljes őrületet hozott a ska-bulival fűszerezett záróünnepség

A versenyek lezárultával következett a záróünnepség, a közel 2 órás ceremónia a legemlékezetesebb pillanatok felidézésével vette kezdetét. Bár az olimpia ugye lezajlott, az esemény előtt több tucatnyian tüntettek az olimpia megrendezése ellen a stadionon kívül.

Az első tűzijáték után Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke és Akisino herceg, a japán trónörökös jelent meg a VIP-páholyban. A házigazda Japán zászlóját egy hatfős csapat vitte be az üres olimpiai stadionba, köztük egy egészségügyi dolgozóval és egy fogyatékkal élő sportolóval, majd a himnusz alatt fel is vonták a rendező ország lobogóját.

Ezután bevonultak a résztvevő országok zászlóvivői, a magyar zászlót az aranyérmes kajakos, Kopasz Bálint vitte. Eltartott pár percig, mire mind a 206 ország képviselője beért; volt olyan küldöttség, aminek a lobogóját a szervezők vitték, mert sportolóik már hazautaztak. Miután a zászlóvivők összeálltak egy körbe a stadion közepén, megint bejátszottak egy videós összeállítást a tokiói olimpia leglátványosabb, legdrámaibb momentumairól.

A tokiói olimpia záróünnepsége – Fotó: Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP
A tokiói olimpia záróünnepsége – Fotó: Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP

A zászlóvivők után bevonultak az országok sportolói is, itt már jóval oldottabb volt a hangulat, mint mondjuk a megnyitón; mindenki táncolt, ünnepelt, ment a fotózkodás, többen a megszerzett érmükkel pózoltak a kameráknak. Elég foghíjasak voltak a nemzeti csapatok, alapvetően azok voltak ott a záróünnepségen, akik az utolsó napokban még versenyeztek. Utolsóként a japánok érkeztek meg a stadionba, házigazdához méltóan ők voltak a legtöbben.

Amikor már az összes sportoló bent volt a stadionban, elsötétült minden, és egy fényjátékot vetítettek a középen üresen hagyott részre, az örvényként kígyózó fénypontokból az olimpiai ötkarikai rajzolódott ki az égen. Innentől jött a teljes őrület, a Tokyo Ska Paradise Orchestra nevű japán ska-zenekar (!) zenéjére artisták, táncosok és freestyle focisták jelentek meg a küzdőtéren. Tudták meg fokozni a szervezők: egyszer csak BMX-esek kezdtek el trükközgetni az emelvényen, őket breaktáncosok, a ska-zenekart pedig egy DJ váltotta egy rövid időre. (A 2024-es párizsi olimpián már versenyszám lesz a breaktánc.) A zárásra visszajött a zenekar és kétszer előadták az Örömóda ska-verzióját, végső csapást mérve a józan észre.

BMX-esek és zsonglőrök a tokiói olimpia záróünnepségén – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
BMX-esek és zsonglőrök a tokiói olimpia záróünnepségén – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

A bulinak egy kis komolykodás vetett véget, a hagyományoknak megfelelően a házigazda ország és az olimpiai mozgalom zászlója mellé felvonták a görögöt is. A megszokott módon most adták át a maratonfutás érmeit is: a nőknél a kenyai Peres Jepchirchir nyert, a szintén kenyai Brigid Kosgei és az amerikai Molly Seidel előtt. A férfiaknál Eliud Kipchoge megvédte címét, a holland Abdi Nageeye lett a második, a belga Bashir Abdit pedig a harmadik.

Vadászgépekkel és egy űrhajóssal vette át az olimpiai stafétát Párizs

Az éremátadó után a japán hagyományokat bemutató táncelőadássokkal folytatódott a show, ekkor már több mint másfél órája tartott a záróünnepség. Mialatt egy japán operaénekes hihetetlen átéléssel előadta az olimpiai himnuszt, a háttérben elkezdték levonni az olimpiai lobogót, amit aztán ünnepélyesen átadtak a következő rendező város, Párizs polgármesterének, Anne Hidalgónak. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, eljátszották a soron következő rendező ország himnuszát. Ezt is megcifrázták, az utolsó traktusokat Thomas Pesquet francia asztronauta adta elő szaxofonon a Nemzetközi Űrállomáson. (Természetesen ezt csak videóról játszották be.)

A kissé átdolgozott Marseillaise-t egy rövid imázsfilm követte Párizsról, majd élőben kapcsolták az Eiffel-torony lábainál tomboló franciákat, a tömegben ott voltak a Tokióban érmet szerző francia olimpikonok is, közben vadászgépek parádéztak a város felett. Az eredeti tervek szerint egy Guinness-rekordba illő méretű zászlót vontak volna fel, de az időjárás miatt ez meghiúsult, csak egy korábbi számítógépes grafikával mutatták meg, hogyan is nézett volna ki a látványosság. Ezzel Párizs hivatalosan is átvette az olimpiai stafétát.

Párizs rendezi a következő olimpiát 2024-ben, a záróünnepségen vették át a stafétát Tokiótól – Fotó: Stephane de Sakutin / AFP
Párizs rendezi a következő olimpiát 2024-ben, a záróünnepségen vették át a stafétát Tokiótól – Fotó: Stephane de Sakutin / AFP

Thomas Bach NOB-elnök beszédében arról beszélt, hogy a sportolók hitet és reményt adtak a világnak, először volt együtt a világ a járvány kitörése óta. A 2024-es a remény, a béke és a szolidaritás olimpiája lesz, amit a japán emberek tettek lehetővé. Soha nem látott erőfeszítéseket igényelt a tokiói olimpia megrendezése, mondta, egyúttal megköszönte a szervezők, az önkéntesek és a hatóságok munkáját munkáját. „Megcsináltuk, együtt megcsináltuk.”

Beszéde végén hivatalosan is lezárta a tokiói olimpiát. A látványos fényjáték végén kihunyt az olimpiai láng Tokióban, és egy újabb tűzijátékkal a záróünnepség is véget ért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!