A reklámtáblát is átlyukasztották a franciák a történelmi kéziaranyhoz

2021. augusztus 8. – 10:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmi aranyérmet szerzett a francia női kézilabda-válogatott a tokiói olimpián az oroszok elleni 30-25-ös sikerrel, ez volt ugyanis a franciák első olimpiai aranya női csapatsportban. A vasárnapi sikerrel ráadásul még egy szempontból fontos eredmény született – az olimpiák története során harmadszor fordult elő, hogy egy olimpián belül ugyanaz a nemzet nyert kézilabdában a férfiak és a nők között is. Franciaország még szombaton lett olimpiai bajnok a férfiak között, a nők most az ő sikerüket másolták – ez korábban csak 1976-ban a Szovjetuniónak és 1984-ben Jugoszláviának sikerült.

Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is megismétlődött a döntőben a riói párosítás, és ahogy a férfiaknál, a nőknél is meglett a visszavágás a francia sikerrel. Öt éve az oroszok 22-19-re nyertek, most a franciák egy kisebb megingást leszámítva nem sok esélyt hagytak az oroszoknak, akiknél Polina Vegyohina hét és Darja Dmitrijeva hat góllal vitték hátukon a csapatot. Eközben a franciáknál a hét lövésből hétszer kapuba találó Paulette Foppa és a tízből hétszer eredményes Allison Pineau is tarthatatlan volt, de a kapuban a győri kézicsapatból ismerős Amandine Leynaud is hatalmas formában volt, a 21. percben, 10-8-as francia vezetésnél a saját testi épségét sem kímélte, és egy üres kapus kísérletet úgy hárított, hogy a végén a reklámtáblának csapódott, méretes lyukat ütve arra.

A franciák lényegében végig irányítani tudták a meccset, az oroszok 7-6-nál vezettek utoljára, utána már csak rohantak az eredmény után.

Eredmények

  • döntő: Franciaország-Orosz Olimpiai Csapat 30-25 (15-13)
  • bronzmérkőzés: Norvégia-Svédország 36-19 (19-7)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!