Üres kapura lőtt góllal dőlt el az olimpiai férfi kézidöntő, Franciaország harmadszor a csúcson

2021. augusztus 7. – 15:39

frissítve

Üres kapura lőtt góllal dőlt el az olimpiai férfi kézidöntő, Franciaország harmadszor a csúcson
Franciaország harmadszor nyerte a férfi kézitornát az olimpián – Fotó: Franck Fife / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megismétlődött a riói olimpiai döntő Tokióban is férfi kézilabdában, már ami a párosítást jelenti, hiszen öt év elteltével ismét Dánia és Franciaország találkozott, hogy döntsenek az aranyérem sorsáról. Rióban a dánok 28-26-ra nyertek első olimpiai aranyukat nyerve, most is kétgólos különbséget hozott a végeredmény, ám ezúttal Franciaország nyert 25-23-ra a sokat hibázó Dánia ellen, ezzel a franciák a harmadik olimpiai címüket szerezték.

A mérkőzés eleje a dán kapus, Niklas Landin Jacobsen hatalmas védéseiről szólt, 8 perc játék után a dánok négy lövésből négy góllal álltak, a franciáknál viszont csak hatból három volt ez a mutató, Landin neve mellett ráadásul egy lábbal megfogott hetes is volt. Túlzottan nagy a közvetlen folytatásban sem lett a tempó, 15 perc játék után is csak 11 gól esett, ekkor a franciák vezették 6-5-re.

Innen viszont több dán zavart kihasználva meg tudtak lépni a franciák 9-6-ra, védekezésben és támadásban is jól csaptak le az ellenfél hibáira. A kulcs részben ez, részben a remek, szervezett védekezés volt a franciák számára – 20 perc alatt 7 gólon fogták azt a dán válogatottat, ami az egész olimpiai tornán egy mérkőzésen maradt 30 gól alatt a lefújásra – de az elődöntőben a spanyolok ellen 27 gól is elég volt, ott 27-23-ra nyertek.

A félidőre négygólos előnnyel (14-10) mehettek a dánok sokasodó hibáira jól lecsapó franciák. A címvédő dánoknál a gólok fele Mikkel Hansentől jött, három hetesből, a többiek viszont elég sokat rontottak, nyolc rossz dobás és hat eladott labda volt a dánok mutatója.

Ha a szünetben nem is, a második félidőben sikerült megtalálni a felzárkózáshoz vezető utat a dánoknak. Miután 10 perc játék után még 21-15 volt a franciáknak, egy 6-1-es rohammal 22-21-re zárkóztak a támadásban és védekezésben is hirtelen nagyot javuló dánok. Ennél közelebb viszont nem tudtak kerülni, a franciák kínosan ügyeltek rá, hogy mindig kétgólos előnyből fogyjon vissza egy gólra a különbség, vagyis fokozott nyomás legyen a címvédőkön. Érdemes persze hozzátenni, hogy a franciáknak ekkor, két perccel a vége előtt 11-gyel több lövése volt, mint a dánoknak, köszönhetően a labdaszerzéseknek és megszerzett kipattanóknak, vagyis jobb összpontosítás mellett már simán el is dönthették volna a mérkőzést.

Ez viszont csak az utolsó másodpercekben sikerült nekik – előbb Dánia kért időt az utolsó két percen belül, hogy szinte azonnal feljöjjenek 24-23-ra, majd Nikola Karabatić hibája után már az egyenlítésért mehetett az utolsó percben a dán csapat. Csakhogy ekkor is jött egy újabb eladott labda, Ludovic Fabregas pedig az üres kaput célba véve eldöntötte az aranyérem sorsát, a franciák 25-23-ra nyertek, harmadik olimpiai bajnoki címüket szerezve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!