Bronzérmes az olimpián a férfi pólóválogatott, 9-5-re verték Spanyolországot

2021. augusztus 8. – 06:30

frissítve

Bronzérmes az olimpián a férfi pólóválogatott, 9-5-re verték Spanyolországot
Olimpiai bronzérmes a férfi pólóválogatott – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhárom év után szerzett ismét érmet a magyar férfi vízilabda-válogatott az olimpián, 9-5-re győzött Spanyolország ellen a bronzmeccsen. Az első két negyed szoros volt, majd a második félidőben már gólt sem kaptunk. Nagy kedvvel játszott a válogatott, Varga Dénes az üres kapuba lőtte az utolsó gólt. Nagy Viktor bravúrosan védett pályafutása utolsó meccsén, könnyeivel küszködve jelentette be visszavonulását a meccs után.

Negyedik negyed (3-0)

Négyből négyszer a spanyolok voltak gyorsabbak a ráúszásnál, de egyszer se sikerült betalálniuk az első támadásból. Zalánki lövése kijött a kapufáról, majd a visszaúszásnál szabálytalankodott, és kiállították. Ez volt a magyar játékos harmadik kiállítása a meccsen, ezzel kipontozódott. Hiába kért időt a spanyol edző a következő támadás előtt, nem jött össze az egyenlítés, ezúttal a kapufa segítette ki Nagy Viktort Famera közeli lövésénél.

Vámos góljával először sikerült két góllal vezetnünk a meccsen. 7-5. Emberelőnyben támadhattunk, Märcz Tamás pedig spanyol kollégájához hasonlóan kikérte az időt. Vámos jobb oldalról bombázta be a labdát a támadás végén.

Nagy Viktor sokadik nagyszerű védését mutatta be a meccsen, könnyedén húzta le Perrone lövését. Zalánki után Hosnyánszky és Pásztor is kipontozódott három kiállítás után, majdnem minden spanyol támadás során volt kiállítás.

Nem sokkal később már három góllal vezetett a magyar csapat, 8-5. Angyal Dániel lőtte be a rövid sarokról. Nem volt más választása már a spanyol válogatottnak, lehozták a kapusukat. Pechjükre azonban kontrát ítélt a játékvezető, Varga Dénes pedig az üres kapuba lőtte a labdát. 9-5 az állás két és fél perccel a vége előtt.

Mezei Tamás ünneplése egy gól után – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Mezei Tamás ünneplése egy gól után – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

A végén már semmi nem jött össze a spanyoloknak, kettős emberelőnyben se találtak be, Nagy Viktor teljesen lehúzta a rolót, Varga Dénes pedig kipontozódott.

A nézőtéren zúgott a „Szép volt fiúk!”, vége a meccsnek, 9-5-re megnyerte a bronzmeccset a magyar válogatott. Nagy Viktort éltette a magyar csapat középen. A mérkőzés utolsó 17 percében nem kapott gólt a magyar kapus.

A meccs után elmondta, hogy régóta úgy tervezte, hogy a tokiói olimpia lesz az utolsó tornája, itt játssza az utolsó mérkőzését, bár eredetileg a döntőben szeretett volna búcsúzni. „Sok mindenen ment át a csapat, mindenkinek szeretném megköszönni, hogy egymásért is, de értem is játszanak, köszönöm a családomnak is az elmúlt 17 évet” – mondta könnyeivel küszködve a magyar kapus, aki a folytatásban azon lesz, hogy a lehető legtöbbet visszaadja a magyar vízilabdának. Hogy milyen formában, még nem tudja.

Harmadik negyed (1-0)

Harmadszor is a spanyolok hozták el a ráúszást, de ezúttal se szereztek gólt az első támadásból. Vámos Márton ellenben betalált nem sokkal később, 6-5 a magyar válogatottnak. Lóbálta-lóbálta a labdát a magyar játékos, majd szépen ellőtte a spanyolok kezek mellett.

Három bravúros magyar védekezés. Zalánki blokkolta Perrone lövését, majd Nagy Viktor fejjel védett, aztán Nagy mutatott be még egy szép védést.

Zalánki ejtette be messziről a labdát. Hosszasan visszanézte a lövést videóról a játékvezető, de úgy ítélte meg, hogy nem volt bent a labda. Perrone lövése is elment a kapu mellett, 6-5-ös vezetéssel fordulhatunk az utolsó negyedre. Nem tudott gólt szerezni a spanyol válogatott a harmadik negyedben, szépen védekeztek a magyarok.

Második negyed (2-2)

Jansik ejtését csak nézni tudta a spanyol kapus. Technikás góllal szereztük meg a vezetést a második negyed elején, 4-3 az állás. A gólgazdag első negyed után kissé pontatlan lett a játék a második negyedben, mindkét oldalon több ígéretes támadás is kimaradt a pontatlan lövések miatt. Granados forgácsolta szét a magyar kapufát az egyik támadás végén.

Az első emberhátrányt még kivédekeztük, de még el se tudott indulni a magyar támadás, jött a második kiállítás. Bejátszották a spanyolok középre a labdát, majd Tahull Compte tuszkolta be a labdát közvetlen középről. 4-4.

A spanyol egyenlítés után elküldték Németh Zsoltot a magyar kispadtól, nem tetszett a játékvezetőknek a magyar edző reklamálása, villant a piros lap.

Nagy Viktor fejjel véd a bronzmeccsen – Fotó: Gonzalo Fuentes
Nagy Viktor fejjel véd a bronzmeccsen – Fotó: Gonzalo Fuentes

Hosnyánszky szerezte meg ismét a vezetést a magyar válogatottnak, 5-4-re vezetünk a második negyed felénél.

Utána gyönyörű szerelést mutatott be Manhercz Krisztián. Kettős emberelőnyben támadhattak a spanyolok pár másodpercig, majd nem vette észre a szélső, hogy Manhercz már jön vissza a kiállításból, és kiütötte a kezéből a labdát a magyar játékos. Hiába úszott meg, nem sikerült gólra váltani a támadást.

Ehelyett jött az egyenlítés, ismét Munarriz Egana talált be, 5-5. Sokadik emberelőnyüket használták ki a spanyolok, Munarriznak jól ment a lövés a meccsen. A második negyed utolsó támadását a magyar válogatott vezette, de nem sikerült megszerezni a vezetést a félidő előtt.

Első negyed (3-3)

A spanyolok hozták el a labdát az első ráúszásból, majd rögtön egy magyar kiállítás következett: Jansik Szilárdot küldte ki a játékvezető. Az emberelőnyt pedig gyorsan kihasználták a spanyolok, Munarriz Egana lőtt középről Nagy Viktor kapujába, 1-0.

Szerencsére hamar jött a magyar válasz. Emberelőnyben Manhercz Krisztián bombázott a spanyol kapuba, alig másfél perc játék után már 1-1 volt az állás. Több helyzet is kimaradt ezután mindkét oldalon. Nagy Viktor védett előbb szépet, majd Hosnyánszky bombáját ütötte ki a spanyol kapus, aztán Varga Dénes lövése ment kapufára.

Zalánki Gergő törte meg a pár perces gólcsendet, és szerezte meg a vezetést a magyaroknak. Kettős emberelőnyt kaptunk négy perc játék után, Varga szép passza után lőtte el Zalánki. Beleütött a spanyol kapus a labdába, de nem tudta kitolni. Fordított a magyar válogatott, 2-1.

Hárai Balázs készül lövésre a Spanyolország elleni bronzmeccsen – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Hárai Balázs készül lövésre a Spanyolország elleni bronzmeccsen – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Nem sokáig vezettünk, rögtön a következő támadásban kiegyenlítettek a spanyolok, ezúttal Perrone lövése ment el a magyar kezek mellett, és Nagy Viktor se tudott hárítani, 2-2.

Tahull Compte góljával ismét vezettek a spanyolok. Kettős emberelőnyhöz jutottak, majd betették középre a labdát, és a centerről lemaradtak a magyar védők, átlőtte Nagy kezei felett. 3-2-re vezetett Spanyolország, de döntetlenre hoztuk a negyed végén. Hárai hajította a rövid sarokba a labdát egy szép támadás végén, így 3-3-al végződött az első nyolc perc.

Szerbia nyerte az olimpiát

Megvédte olimpiai bajnoki címét a szerb férfi vízilabda-válogatott. A döntőben 13–10-re legyőzték a magyarokat búcsúztató Görögországot, ezzel pedig véget ért a tokiói olimpia utolsó versenyszáma is.

Az első negyedben elhúztak a szerbek, 6-3-ra vezettek, ám nem adták fel a görögök, a második negyedet két góllal megnyerték, így már csak egy gól hátrányban voltak a félidőben. 2-2-es harmadik negyed után az utolsó nyolc percben bedarálta a szerb válogatott Görögországot, amely története első olimpiai érmét szerezte férfi vízilabdában.

Mérkőzés előtt

Märcz Tamás csapata három győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel a csoport harmadik helyén végzett a tokiói olimpián, majd a negyeddöntőben bravúros játékkal Horvátországot búcsúztatta 15-11-re. Az elődöntőben a görög válogatottól kikaptunk 9-6-ra, így a harmadik helyért játszott válogatottunk.

Utoljára 2008-ban szerzett érmet a férfi válogatott olimpián, akkor zsinórban harmadszor nyerte meg az ötkarikás játékokat Kemény Dénes vezetésével. A legutóbbi két olimpián egyaránt az ötödik helyen végzett az együttes, nagyon szerettek volna most éremmel hazajönni.

Spanyolország Szerbiától kapott ki 10-9-re az elődöntőben, előtte pedig az amerikai válogatottat búcsúztatta.

A tavalyi Európa-bajnokságon kétszer is találkozott a magyar csapat a spanyolokkal. A csoportkörben 11-11-es döntetlent játszottunk Spanyolország ellen, a döntőben aztán 9-9-es döntetlen után büntetőkkel nyerte a meccset a magyar válogatott.

A magyar női vízilabda-válogatott szombaton megszerezte a női póló első olimpiai érmét, 11-9-re nyertünk az oroszok ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!