Történelmi siker: bronzérmes a magyar női pólóválogatott, 11-9-re verték az oroszokat

2021. augusztus 07. – 06:23

frissítve

Történelmi siker: bronzérmes a magyar női pólóválogatott, 11-9-re verték az oroszokat
Rybanska Natasa ünnepel a tokiói olimpia bronzmeccsén – fotó: Angela Weiss / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpia női vízilabdatornáján Magyarország megszerezte a női póló első olimpiai érmét. A bronzmeccset 11-9-re nyertük az oroszok ellen, visszavágva a riói olimpián szintén a bronzmeccsen elszenvedett vereségért. A meccs magyar kapusgóllal ért véget, Magyari Alda üres kapuba talált be. Háromgólos előny után 0-4-es sorozat jött, de innen is sikerült fordítani. A döntőben az Egyesült Államok 14-5-re, szinte kiütéssel nyert Spanyolország ellen.

4. negyed (4-1)

A ráúszást már a megszokott módon megnyerte Vályi, de a támadásból csak kapufát lőttünk. Szerencsére az oroszok támadóhibát követtek el, így ismét mi támadhattunk. És ebből Vályinak sikerült is gólt lőnie, csaknem tíz perc után, ez volt a mai harmadik gólja, 8-8. Az oroszok is idegesen és pontatlanul támadtak, újabb emberelőnyt hibáztak el.

Hat perccel a vége előtt mi támadhattunk, emberelőnybe is kerültünk. És sikerült visszavenni a vezetést, Gurisatti meglőtte mai első gólját, 9-8. Aztán Tyimofejeva is betalált, ma először, az olimpián is csak harmadszor, 5 perccel a vége előtt 9-9 lett, ráadásul támadóhiba miatt elveszítettük a labdát. Ekkor 4:32 volt hátra, az orosz kapitány kikérte a második idejét is. Szerencsére hiába, jól működött a magyar blokk, így a negyed közepén továbbra is döntetlen volt az állás.

3:53-nál mi is előnybe kerültünk, Bíró Attila is kikérte az első idejét. És ez be is jött, Illés Anna távoli lövésből talált be, 10-9. Ráadásul az oroszok támadását Magyari védése zárta, 3 perccel a vége előtt ismét a kétgólos előnyért támadhattunk – de Karnauk kapufára tolta Leimeter lövését, erre a támadára elfogyott az a határozottság, amivel egy perccel korábban az előnyt kihasználtuk. Szerencsére Parkes és Keszthelyi nagyon határozottan védekeztek, jól blokkoltak, így kevesebb, mint két perccel a vége előtt ismét mehettünk a kétgólos előnyért, de ismét hiába.

Szilágyi Dorottya az oroszok ellen, a tokiói olimpia bronzmeccsén – fotó: Angela Weiss / AFP
Szilágyi Dorottya az oroszok ellen, a tokiói olimpia bronzmeccsén – fotó: Angela Weiss / AFP

1:28-nál indult az újabb orosz támadás, és bár kétcenteres játékra váltottak, nem tudták bejátszani a labdát, egy távoli lövést pedig ismét blokkoltunk, majd 0:51-nél Bíró Attila kikérte a második idejét. Az oroszok egészen előreolták a védekezésüket, mi kapura se tudtunk lőni. Az oroszok 0:24-nél levitték a kapust, beállt egy plusz mezőnyjátékos, de Magyari védett, és gólt lőtt az üres kapura, 11-9! Ezzel megnyertük a meccset, a magyar nő vízilabdázás megszerezte első olimpia érmét.

3. negyed (0-3)

Ismét Vályi Vanda szerzett labdát, de most eredménytelen volt az első támadásunk, az ellenakcióból az oroszok megkapták a meccs első büntetőjét. Az ötméterest Prokofjeva belőtte, így mínusz háromról gyorsan feljöttek mínusz egyre. Egy magyar előny kimaradt, miután Karnauk egy támadáson belül kétszer is védeni tudott, de Magyari sem kapott gólt, így nem sikerült az orosz egyenlítés.

Páros kiállítás jött 6:06-nál, egy magyar támadás közben. Mindkét csapat még zártabbra szervezte a védekezését, illetve a kapusokat is mindinkább belőtték a csapatok, így percekig nem esett gól. Amikor végül igen, annak az oroszok örülhettek, Prokofjeva ejtett 4:32-nél egyet távolról, ezzel egyenlítettek (7-7). Az újabb magyar támadás is kimaradt, az újabb oroszból emberelőnyt is kaptak, 3:54-nél esélyük lett arra, hogy visszavegyék a vezetést, ki is kérték az első idejüket. És vissza is vették a vezetést, háromgólos hátrány után egy 4-0-s sorozattal.

A mieink teljesen leblokkoltak támadásban, nem tudták lövéssel befejezni az akciókat, vagy ha igen, akkor mellé, fölé ment a labda. Szerencsére védekezésben nagyon koncentráltak tudtunk maradni, és ők is hibáztak támadásban, még emberfórban is, így legalább nem nőtt kétgólosra az orosz előny a negyed második felében.

2. negyed (5-3)

A ráúszást ezúttal is megnyerte Vályi, akinek az egész tornán csak egyszer nem jött ez össze. Az első támadásból ráadásul megint sikerült gólt lőni, Garda lőtte hajszálpontosan a jobb kapufához. Ezután két emberhátrányt is kivédekeztünk, majd Vályi Vanda lőtt gólt 5:59-nél, először volt kétgólos különbség a meccsen.

Garda Krisztina gólöröme a tokiói olimpia oroszok elleni bronzmeccsén – fotó: Angela Weiss / AFP
Garda Krisztina gólöröme a tokiói olimpia oroszok elleni bronzmeccsén – fotó: Angela Weiss / AFP

De csak bő húsz másodpercig, Simanovics a következő támadásból azonnal szépített (4-3), ráadásul az orosz kapu előtt támadóhiba miatt ismét elvesztettük a labdát. Keszthelyi újabb orosz akciónál blokkolt, támadásban viszont hiába próbáltuk centerbe bejátszani a labdát, pontatlan volt a passz. Az orosz centerjátéknak egy csavarás lett a vége a negyed közepén, de kapufán csattant a labda.

A mi támadásunk viszont 3:24-nél összejött, Keszthelyi kacsázó, pattintott lövés megtréfálta az orosz kapust, ismét kétgólos volt az előnyünk (5-3). Sőt, egy újabb emberelőnyből Vályi újabb góljával 2:14-nál már három gólra nőtt az előnyünk. Gyors gólváltások jött, előbb Simanovics hozta vissza mínusz kettőre az állást, majd Szűcs Gabriella írta át 7-4-re az eredményt, de az oroszok ismét feljöttek egy szép Glizina-megmozdulással.

A negyed utolsó percét egy Keszthelyi-lövés és egy Karnauk-védés kezdte, majd kihagyott helyzetek jöttek, így félidőben maradt a kétgólos előny.

1. negyed (2-2)

A ráúszást Vályi Vanda nyerte, az első támadást mi vihetjük – igaz, az egyenes kiesés szakaszban még egy gólunk sem lett első támadásból. Most Keszthelyiről egyből kiállítanak egy oroszt, bejátsszák a labdát centerbe az üresen maradt Rybanskának, aki belövi. Az orosz támadást kivédekezzük, majd Garda lövését tolja Karnauk kapufára. Glizina lövését viszont nem tudja védeni Magyari, 6:10-nél egyenlítenek az oroszok.

Sőt, fordítani is tudnak, Rybanska kiállításánál Karimova lő gólt 5:19-nél (az oroszok emberelőny-kihasználása a második legjobb az olimpián). Parkes-ról ítélnek támadóhibát, de azt a mi kapunk előtt az oroszok is hibáznak. Keszthelyi 4:12-nél a támadóidő utolsó másodpercében ellő egy szabaddobást, ami megpattan egy blokkoló kézen, így hullik a kapuba, 2-2.

Ismét orosz előny jön, előbb kapufát dobnak belőle, majd a kipattanó utáni lövés Magyari védi, ez volt az első védése a meccsen. Aztán magyar emberfór jött, eljátsszuk ugyanazt a figurát, mint Rybanska góljánál, de Illés lövése kapufa lett. A következő támadásunknál már jól működik az orosz blokk, Leimeter lövése a kapus kezébe pattan, a másik oldalon az eddigi legeredményesebb orosz, Prokofjeva lövését védi Magyari.

Magyari Alda védése a tokiói olimpia bronzmeccsén – fotó: Angela Weiss / AFP
Magyari Alda védése a tokiói olimpia bronzmeccsén – fotó: Angela Weiss / AFP

Kevesebb, mint másfél perc van hátra, amikor megkapjuk a harmadik emberelőnyt, de Szilágyi lövését blokkolták. Az oroszok is megkapták a harmadik fórt 0:49-nél, de Magyari védett, támadni viszont nem tudtunk, felúszásnál elvették tőlünk a labdát. A negyed végéig nem változott az eredmény

Amerikai címvédés a döntőben

Az amerikai válogatott megvédte olimpiai bajnoki címét női vízilabdában, a döntőben óriási fölénnyel 14-5-re verték a spanyol csapatot, lényegében az első perctől kezdve vezetve. Az amerikai csapat egyetlen vereséget szenvedett a tornán, épp a későbbi bronzérmes magyar válogatottól kaptak ki. Ezzel az USA sorban harmadszor lett olimpiai bajnok – a keretből Melissa Seidemann és a csapatkapitány Margaret Steffens harmadik olimpiai aranyérmét nyerte, a női mezőnyben elsőként.

Mérkőzés előtt

A magyar-orosz meccs előtt lejátszottak az 5-8. helyekért a helyosztókat, az 5. Ausztrália lett, miután 14-7-re legyőzte a hollandokat, a 7. helyért: Kanada-Kína 16-7.

A magyar és az orosz női vízilabda-válogatott öt éve Rióban egymás ellen fejezte be, majd idén egymás ellen kezdte az olimpiát. És most végül ismét egymás ellen fejezik be. Ahogyan öt éve, idén is egy bronzmeccsen. Női pólóban ugyanis megmerevedni látszanak a nemzetközi erőviszonyok. A világ legjobb csapata huzamosabb az amerikai válogatott, a nemzetközi tornák zömét ők nyerik, ez történt a két és négy évvel ezelőtti világbajnokságon, ahogyan az elmúlt két olimpián is, döntőbeli ellenfelük mostanában leggyakrabban a spanyol válogatott volt. A magyarok és az oroszok jó esetben a legjobb négybe szoktak eljutni.

Nekünk sorozatban ez a negyedik olimpiánk, ahol kikaptunk az elődöntőben – döntősök egyszer sem voltunk –, és 2007 óta három világbajnoki elődöntőt is elbuktunk. Az oroszok szintén nem játszottak még olimpiai döntőben, két elődöntőt veszítettek el, de a vb-ken még sokkolóbb ez a mutatójuk: az utóbbi 9 világbajnokságból 7-ben bejutottak a négy közé, de döntőbe egyszer sem.

Ahogy írtuk, a két csapat legutóbb bő tíz napja, az olimpiai torna nyitófordulójában találkozott egymással, akkor 10-10 lett a meccs vége. Öt éve, a riói olimpia bronzmeccsét 12-12-vel zártuk, de mivel egy bronzmeccset nem lehet annyival zárni, jöttek a büntetők, és végül 18-19-re kikaptunk. A legutóbbi két nagy világversenyen nem a kieséses szakaszban került össze a két csapat. Tavaly a budapesti Eb-n és két éve a kvandzsui világbajnokságon – az volt az a torna, ahol Dél-Koreát 64-0-ra vertük – egyaránt a csoportkörben találkoztunk, az Eb-n mi nyertünk 9-8-ra, a vb-n ők 17-12-re.

Az oroszok a csoport harmadik helyéről jutottak tovább, a negyeddöntőben megverték Ausztráliát 9-8-ra, az elődöntőben az Egyesült Államoktól 15-11-re kikaptak úgy, hogy nem sokkal nagyszünet előtt még 7-4-re vezettek. A mieink csoportmásodikok voltak, az egyenes kieséses szakaszban előbb Hollandiát győzték le (14-11), majd a spanyoloktól kaptak ki (6-8).

Nemcsak a medencében volt döntetlen a nyitómeccs a két csapat között, a statisztikai mutatókban is nagyjából azonosan állnak. A kapuban Magyari Alda 39%-os, Anna Karnauk 38%-os teljesítményt nyújtott a csoportmeccseken, a kieséses szakaszban Magyari két meccsen 47%-osat, Golovina és Karnauk egy-egy meccsen 40 és 62%-osat. A legjobb góllövőjük Prokofjeva 13 góllal, nálunk Szilágyi Dorottya 12-t szerzett.

Akciógólokat mindkét csapat 20%-os hatékonysággal szerzett, a centerjáték hatékonyságában mi vagyunk jobbak (52-36), az emberelőnyöket ők használják ki jobban, a 68%-os mutatójuk az egész tornán a második legjobb a hollandok után, a mi 52%-unk csak az 5-6. helyre jó. Összességében az oroszok 53 gólt lőttek, mi 46-ot, ők 42%-os hatékonysággal próbálkoztak, míg a mieink csak 38%-kal – ez a második legrosszabb, csak a csoportkörben kiesett japánok és dél-afrikaiak eredménye rosszabb ennél.