Vízilabda olimpiai negyeddöntő: Magyarország – Horvátország 15-11

2021. augusztus 4. – 12:39

frissítve

Vízilabda olimpiai negyeddöntő: Magyarország – Horvátország 15-11
Nagy Viktor és Jansik Szilárd akcióban – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megnyerte a Horvátország elleni negyeddöntőt a tokiói olimpia vízilabdatornáján, így péntek reggel Görögországgal játszhat a döntőbe jutásért. Az első negyed rosszul indult, de a nagyszünet előtt összejött egy 3-0-s sorozat, majd az utolsó két negyedet egyaránt 4-3-ra nyertük. A magyar válogatott 2008 után jutott ismét a négy közép olimpián, akkor sikerült is megnyerni az aranyérmet. Az elődöntőket pénteken játsszák, a magyar-görög 8:30-kor kezdődik, a másik elődöntőben Szerbia Spanyolországgal játszik majd.

4. negyed (4-3)

Nagy Viktor két nagy védéssel kezdett ebben a negyedben is, több mint egy perc eltelt gól nélkül. Manhercz viszont gólt lőtt a másik oldalon, most szabaddobásból, ez volt a mai 6. gólja. Nagy Viktor sorra védett hatalmas bravúrral egészen 4:59-ig, akkor egy emberelőnyből Fatovic betalált (12-9). Vámos viszont a következő akcióból azonnal visszaállított a négygólos különbséget, ami emberelőnyből azonnal 13-10-re módosított Loncar.

A negyed és a mérkőzés utolsó 4 perce így háromgólos magyar előnnyel kezdődött. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy négy legyen, de Varga lövés után nem úszott be a labda a kapuba. A mieink 3:24-gyel a vége előtt emberelőnybe kerültek, Märcz Tamás ki is kérte a második idejét. A csapat ki is játszotta a figurát, nem meglepő módon Manherczre, aki a rövid sarokra be is lőtte a mai hetedik (!) gólját.

A horvátok emberelőnyből ismét feljöttek három gólra Bukic lövéséből 2:36-nál, Angyal ki is pontozódott. A horvátok teljesen előre tolták a védekezésüket, nem is sikerült helyzetbe kerülnünk, így két perccel a vége előtt 14-11-nél támadhattak a horvátok, de támadóhibát követtek el. Majd nyomban labdát szereztek, de hiába támadtak kettő az egy ellen, Nagy Viktor ismét hatalmasat védett.

A horvátok 1:22-nél, emberelőnyben kikérték a második idejüket, de Nagy az emberelőnyös lövést is védte. Három másodperccel a vége előtt büntetők kapott a magyar csapat, Jansik állította be a 15-11-es végeredményt.

3. negyed (4-3)

Ezúttal mi nyertük a ráúszást, Erdélyi Balázsnak köszönhetően. A mieink elég nagy lendületbe kerültek a nagyszünet előtt, a második negyedet egy 3-0-s sorozattal zárták, csak remélni lehet, hogy ezt a lendületet a szünet sem törte meg. Alig telt el egy perc a negyedből, amikor a horvátok előnybe kerültek egy különös bírói ítélet után, és nyomban időt is kértek. Előbb úgy tűnt, hogy se lett gól, mert Nagy Viktor bravúrosan ért oda egy sarokra tartó lövésre, de a bírók videózás után megadták.

Nagy Viktor védése – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Nagy Viktor védése – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Az erősen vitatható bírói döntés se zavarta meg a mieinket, Zalánki hatalmas balkezessel növelte ismét kettőre a különbséget. A bírók viszont továbbra is szórták a mieinket, előbb Hosnyánszkyt küldték ki, amivel ki is pontozódott, majd kettős hátrányba is kerültünk, és bár Nagy ekkor is védett, Obradovic elé pattant a labda, így feljöttek egy gólra (8-7), majd egy Pásztor ellen megítélt szabálytalanság utáni lefordulásból ki is egyenlítettek (8-8).

Manherczet viszont semmi nem zökkentette ki, és 3:18-cal a vége előtt előnyből ismét betalált, ez már az ötödik gólja volt. Két perccel a vége előtt ismét emberelőny, ismét gól, most Erdélyi lőtte (10-8). Az utolsó percet újabb Nagy Viktor-védés vezette fel, a horvátok teljesen összezavarodtak, egymás után két kiállítást is kaptak, és Vámos 2 másodperccel a vége előtt háromgólosra növelte az előnyt (11-8).

2. negyed (5-2)

Ismét a horvátok nyerték a ráúszást, de az első támadásuk megint eredménytelen maradt. Manhercz viszont belőtte az első emberelőnyös gólunkat, így a negyed első percének végén ismét döntetlen lett az állás. Mindkét csapat sokat hibázott támadásban, a horvátok különösen zavarodottnak tűntek, Nagy Viktor megint nagyot védett, majd egy újabb emberelőnyben 5:35-nél Manhercz meglőtte saját harmadik gólját, ezzel sikerült fordítani, 4-3-nál először vezettünk a meccsen.

A horvátok szinte azonnal egyenlítettek Jokovic góljával, ezután ismét a kapusok percei jöttek, majd Bukic góljával visszavették a vezetést (4-5, Nagy Viktor keze ebbe is beleért). Manhercz azonban továbbra is megállíthatatlan volt, meglőtte a csapat ötödik, saját maga negyedik gólját 3:43-nál. Rengeteg emberelőnyt fújtak be a bírók mindkét kapu előtt, a mieink 6, a horvátok 5 kiállítást kaptak a második harmad 6. percéig, ezekből ők 4, a mieink 3 gólt lőttek.

Már kevesebb, mint egy perc volt hátra, amikor a sok elpuskázott támadás után Angyal remek egyéni megoldás után ismét megszerezte a vezetést (6-5). Ráadásul a horvátok újabb emberelőnyt rontottak el, és Varga Dénes 3 másodperccel a lefújás előtt kétgólosra növelte az előnyt.

1. negyed (2-3)

A ráúszást a horvátok nyerték, de távoli lövéssel próbálkoztak az első támadásból, amit sikerült leblokkolni. A mi első támadásunknál Jansik próbálkozását védte a horvát kapus. Ezután horvát emberelőny jött, ami Vukicevic belőtt (0-1). Hamarosan mi is fórt kaptunk, de Vámos lövését Bijac védte, majd Varga Dénes lőtt kapufát.

A negyed közepén elképesztő jelenetek után sikerült Manhercz góljával egyenlíteni: labdát szereztünk, Manhercz ráúszott a kapusra, de a ziccert védte a kapus, a labda Jansik elé került, az ő lövését szintén, de a labda ekkor Manherczhez került, aki bal kézzel már belőtte valahogy, ezzel 1-1 lett az állás 4:44-nél.

Manhercz Krisztián lövése – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Manhercz Krisztián lövése – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

A horvátok emberfórból majdnem ismét vezettek: Nagy Viktor egy nagy védése után került Bukic elé a labda, aki belőtte, de két méteren belül volt, így a gólt érvénytelenítették. A következő előnyt viszont már érvényes gólra váltotta ugyanő 2:22-vel a vége előtt (1-2). Mindkét csapatt sokat hibázott támadásban, egy horvát támadóhiba után Varga Dénes ismét ki is egyenlített bő egy perccel a szünet előtt. A horvátok viszont emberelőnyből azonnal ismét visszavették a vezetést, Obradovic góljával 2-3 lett az állás. Az utolsó támadás is a horvátoké volt, de egy távoli lövést blokkolni tudtunk, így egygólos hátrányban ért véget az első negyed.

Mérkőzés előtt

A tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának szerdai utolsó negyeddöntőjében Magyarország ellenfele a riói ezüstérmes, a 2017-es budapesti világbajnokságot megnyerő Horvátország. Ekkora már kiderült, hogy a győztes a 2004 után ismét elődöntős, Montenegrót 10-4-re verő görögökkel játszik a döntőbe jutásért, míg a másik ágon a spanyolok (12-8-cal léptek tovább az USA ellen) az olaszokat 10-6-ra verő szerbekkel csapnak majd össze.

A horvátok a B csoport 2. helyén zártak 6 ponttal, a spanyoloktól és a végül kiesett ausztráloktól kaptak ki. A mieink a görögöktől kaptak ki még a nyitófordulóban, az utolsóban pedig az olaszokkal döntetleneztek, végül a csoport 3. helyén zártak.

A két válogatott legutóbb idén januárban a Világligában találkozott egymással, akkor 13-11-re mi nyertünk. Az utolsó „komoly” világversenyen 2019-ben játszott egymással legutóbb a két csapat, akkor a világbajnoki bronzmeccsen 10-7-re a horvátok győztek (két évvel korábban, a budapesti vb-n a döntőben játszottunk, ott a horvátok nyertek). Olimpián csak kétszer találkoztunk a horvátokkal (2000 és 2004), mindkétszer a csoportkörben, egyszer nyertünk, egyszer vesztettünk – viszont magát a tornát végül mindkétszer megnyertük.

A horvátok 62, a mieink 64 gólt lőttek a csoportban, de ebből 23-23-at a két leggyengébbnek, ők a kazahoknak, mi Dél-Afrikának. Különösen gólerős játékosuk Luka Bukic, aki az öt csoportmeccsen 7 emberelőnyös és 5 akciógólt lőtt (összesen 13 gólos, ezzel is az első a horvátok között), ő ráadásul a legjobb ráúszójuk is, 11-ből 8-szor megszerezte a labdát. Nálunk Manhercz úszott a leghatékonyabban a labdáért, 7 próbálkozásból 5-ször szerezte meg, Zalánki 6-ból 4-szer. Manhercz egyben a legeredményesebb játékosunk is 10 góllal.

A magyar csapatnak a centerjátéka nagyon hatékony eddig az olimpián, 63%-os mutatóval 10 gólt szereztünk centerlövésből, míg a horvátok 33%-os mutatóval csak 3-at. Igaz, a női pólósoknak is nagyon jó volt a centerjátékuk a csoportban, aztán a negyeddöntőben a hollandok tökéletesen kizárták a játékból Parkest – készülhetünk arra, hogy a horvát bekkek is készülnek a centereink semlegesítésére. A emberelőnyöket nagyjából hasonlóan használja ki a két csapat, mi 44%-kal 24 gólt lőttünk, a horvátok 47%-kal 24-et szereztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!