A kajakos Kopasz Bálint olimpiai bajnok ezer méteren, Varga Ádám a második

Legfontosabb

2021. augusztus 3. – 05:28

frissítve

A kajakos Kopasz Bálint olimpiai bajnok ezer méteren, Varga Ádám a második
Az olimpiai aranyérmes Kopasz Bálint (b) és az ezüstérmes Varga Ádám (j) a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjének végén Tokióban – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

1968 után van újra kajak egyes ezer méteren olimpiai bajnoka Magyarországnak. A 24 éves Kopasz Bálintot édesanyja készítette fel, és nagyon simán nyert. A sportág történetében először indulhatnak ketten azonos nemzetből, kihasználta az esélyt a két magyar. 1996 óta nem volt kettős magyar siker.

A kajakosok királyi számában, a férfiak ezer méteres versenyében 1968 óta nem láttunk magyar aranyérmet. A 2019-ben vb-aranyérmes algyői Kopasz Bálint úgy érkezett az olimpiára, hogy lezárja ezt a rossz sorozatot. Az idén júniusi Európa-bajnokságon már nyomatékosította céljait egy Eb-arannyal.

Az olimpiai halasztás egy éve alatt Magyarországon is kapott egy komoly kihívót, Varga Ádámot. A KSI színeit képviselő Varga a hazai válogatón legyőzte Kopaszt, és abban reménykedett a sportág vezetése, hogy még jobb teljesítményre sarkallják egymást.

A tokiói finálé előtt két órával megrendezett elődöntőben Kopasz nagy fölénnyel nyert, a hajrában már az is belefért neki, hogy egy kicsit kiengedjen. A másik futamban versenyző Varga a portugál Fernando Pimenta mögött a második helyen zárt, de ez semmit nem jelentett, mert már ők is tartalékoltak az utolsó métereken.

A nagy esélyesnek tartott német Jacob Schopf nem mutatott átütő formát az elődöntőben, csak harmadik lett Kopasz és a cseh Dostal mögött, ezért a hetes pályára került. A döntőre megmaradt a váltakozó erejű hátszél, ami nem volt a legjobb előjel a két magyarnak, de ez végül semmit sem számított.

A döntőben az első rajt nem sikerült, ami jelezte a feszültséget, mert ezen a távon nincs különösebb jelentősége, hogy jön el valaki a rajtgépből. A második rajt már sikerült, Varga kicsit beragadt, Kopasz és Pimenta a mezőny élére álltak, 250 méternél a portugál kilenc századdal volt a magyar előtt.

Fél távnál Kopasz egy méterrel, 25 századdal volt a portugál előtt, Pimenta kicsit komótosabban evezett, Kopasz nagyobb csapásszámmal. 750 méternél már három méterrel vezetett Kopasz, a győzelméhez kétség sem férhetett. Varga nagy hajrával bejött a második helyre, megelőzte Pimentát. Kopasz majdnem két másodperccel nyert.

A két magyar, ahogy partot ért, átölelte egymást, Kopaszt édesanyja, Demeter Irén várta, aki felkészítette erre az olimpiára is.

Az olimpiai bajnoki cím megszerzése után Kopasz Bálint arról beszélt, hogy erős rajttal kezdett, nem is igazán figyelte a többieket, pedig általában eléggé szokott leselkedni. Elmondta, hogy nagyon jól jött neki a hátszél, így haladva csak előre nézett, csak magára figyelt. Örült volna, ha 2020-ban tartják az olimpiát, de végül az egy év kiesés inkább csak az év elején okozott egy kisebb visszaesés. Az olimpiára időzítette a csúcsformát, ez volt végig a cél, az, hogy 3:20-szal új olimpiai rekordot evezett, mutatja, hogy ez sikerült.

A második helyen célba érő, hatalmasat hajrázó 21 éves Varga Ádám azzal kezdte, hogy belülről neki úgy tűnt, nem neki volt nagy ereje a végén, hanem inkább a többiek fogytak el. „A végén csak becsuktam a szemem és mentem előre. A [bronzérmes Fernando] Pimentát nem láttam, csak a német Schopfot, ő húzott előre, az adott erőt, hogy megelőzzem.” A futam végén hárman egyszerre értek be, csak a kivetítő alapján lett világos számára, hogy végül második lett. Elmondta azt is, hogy otthon már előre aláírta volna az ezüstöt, sőt, még a harmadik helyet is. „Hihetetlen, hogy két magyar áll a dobogó legfelső fokán egy olyan számban, amiben rég volt egyáltalán döntőse Magyarországnak, nem hogy érmese, olimpiai bajnoka.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!