55 meccs óta veretlen az olimpián, sorban hetedszer aranyérmes az amerikai női kosárcsapat

2021. augusztus 8. – 08:41

frissítve

55 meccs óta veretlen az olimpián, sorban hetedszer aranyérmes az amerikai női kosárcsapat
Az olimpiai aranyérmes női amerikai kosárlabda-válogatott – Fotó: Brian Snyder / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sorban hetedik olimpiai aranyát szerezte vasárnap az amerikai női kosárlabda-válogatott, amely a tokiói döntőben 90-75-re győzte le a házigazda japán csapatot. Az amerikaiak ezzel már 55 mérkőzés óta veretlenek az olimpián, egészen döbbenetes mértékben uralják a női kosárlabdát. Legutóbb 1992-ben, a barcelonai olimpia elődöntőjében kaptak ki.

Az amerikaiak legjobbja a második olimpiai aranyát nyerő 30 éves, világ-, WNBA- és Euroliga-bajnok Brittney Griner volt 30 ponttal – ez rekord olimpiai döntőben –, míg

a 39 éves Diana Taurasi és a 40 éves Sue Bird történelmet írtak, ők lettek ugyanis az első női kosarasok, akik öt aranyat nyertek olimpián.

„20 évnyi áldozathozatal, mindent félretéve, és csak nyerni akartam” – mondta Taurasi az NBC-nek a mérkőzés után. „Sosem könnyű ebben a csapatban játszani, a nyomás, de ez a csapat megtalálta a módját, hogy nyerjen. És én csak boldog vagyok, hogy ez a csapat élvezhette ezt.”

„Amikor az amerikai kosárcsapat tagja vagy, mindannyian egy család vagytok. Mindannyian csapattársak vagytok” – tette hozzá Bird. „Azt hiszem, ez már a hetedik a sorban. Ez nem csak rólunk szól. Hanem az összes játékosról, akik vagy megalapozták ezt, vagy azokról, akik most is ott vannak.”

Diana Taurasi (b) és Sue Bird (J) az ötödik olimpiai aranyukat nyerték – Fotó: Sergio Perez / Reuters
Diana Taurasi (b) és Sue Bird (J) az ötödik olimpiai aranyukat nyerték – Fotó: Sergio Perez / Reuters

Bird utóbbi mondata tökéletesen illik a női kosárválogatott mostani szövetségi kapitányára, Dawn Staley-re, aki ott volt az 1996-ban olimpiai bajnok amerikai csapatban (meg aztán a Sydney-ben és Athénban aranyat szerzőben is), most pedig edzőként vezette a csúcsra a csapatot.

A szombati bronzmeccsen Franciaország 91-76-ra nyert Szerbia ellen.

Eredmények

  • döntő: Egyesült Államok-Japán 90-75 (23-14, 27-25, 25-17, 15-19)
  • bronzmérkőzés: Franciaország-Szerbia 91-76 (19-23, 24-17, 24-16, 24-20)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!