Magyar származású szövetségi kapitánnyal nyert olimpiai aranyérmet az Egyesült Államok női röplabda-válogatottja

2021. augusztus 8. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok női röplabda-válogatottja nyerte meg a tokiói olimpiát, a döntőben 3-0-ra verték meg Brazíliát.

Nagyon hiányzott a braziloknak az egyik legnagyobb szárjuk, Tandara Caixeta, akit még a pénteki elődöntő előtt hazaküldték doppingvétség miatt. Egy hónappal ezelőtt, a brazilok olimpiai edzőtáborában adott mintájával kapcsolatban merült fel nála a doppinggyanú.

Az amerikai válogatott végig uralta a meccset, az első játszmát 25-21-re, a másodikat 25-20-ra, a harmadikat pedig 25-14-re nyerte.

Magyar szempontból azért is volt érdekes a meccs, mert az amerikai válogatott szövetségi kapitányának, Karch Királynak magyar gyökerei vannak. Édesapja, Király László Magyarországon született, és a hazai utánpótlás-válogatott tagja volt röplabdázóként. 1956-ban disszidált, majd az USA-ban folytatta a sportot.

Már Michigan államban született a fia, aki minden idők egyik legsikeresebb röplabdázója lett. Karch Király játékosként tagja volt az 1984-es és 1988-as olimpiai bajnok amerikai válogatottnak. Később áttért a a strandröplabdára, ahol szintén a csúcsra ért: 1996-ban Kent Steffes oldalán nyert olimpiai aranyat az USA-nak.

Ő azóta is az egyetlen sportoló a világon, aki mindkét szakágban olimpiai bajnok lett.

A 2012-es olimpia után nevezték ki az amerikai női röplabda-válogatott élére. Az volt a feladata, hogy sikerre vezesse a csapatot a riói olimpián. Ott végül csak a bronzérem jött össze, öt évvel később viszont már megvan az arany.

Karch Király irányítja az amerikai női röplabda-válogatottat – Fotó: Alexey Filippov / Sputnik / AFP
Karch Király irányítja az amerikai női röplabda-válogatottat – Fotó: Alexey Filippov / Sputnik / AFP

Karch Király 2012-ben találkozott a Magyar Röplabda Szövetség elnökével, akinek megígérte, hogy ellátogat Budapestre és támogatja a magyar röplabda felzárkóztatási törekvéseit.

„A legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy segítsek láthatóbbá tenni a röplabdázást Magyarországon. Abban reménykedem, hogy személyemen keresztül talán jobban bekerül a fejekbe, hogy a röplabda márpedig létezik. Mert megérdemli, hiszen ez egy fantasztikus sport”

nyilatkozta akkor az Origonak. „Eddig egyszer volt alkalmam Magyarországon járni sok-sok évvel ezelőtt. Sajnos a nagymamám halálához kötődött, de arról így is meggyőződtem, hogy mind az ország, mind pedig Budapest gyönyörű.”

Az újabb aranyéremmel beelőzte az USA Kínát az éremtáblázaton, és az utolsó nap Kína már nem tud az élre törni, így amerikáé a tokiói olimpia legeredményesebb csapata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!