Fucsovics nagyot küzdött, de Djoković három szettben nyerte a negyeddöntőt

2021. július 7. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fucsovics Márton végig nagyszerű formában játszott Wimbledonban, és a világelső Novak Djoković ellen is nagyot küzdött a negyeddöntőben, de a szerb címvédő három szettben, 6:3, 6:4, 6:4-re nyerte a mérkőzésüket. A 29 éves Fucsovics életében először jutott be egy Grand Slam negyeddöntőjébe, és hétfőtől már a 39. helyre jön előre a világranglistán.

Djokovićcsal kétszer találkoztak korábban, Fucsovics mindegyik alkalommal tudott szettet nyerni a szerb ellen. A 2018-as US Open első körében 6:3, 3:6, 6:4, 6:0-ra nyert Djoković, míg a 2019-es dohai tornán 4:6, 6:4, 6:1-re győzött.

A világranglistán Wimbledon előtt 48. Fucsovics élete egyik legjobb teniszével jutott el a Djoković elleni negyeddöntőig, és nagy küzdelmet ígért. „Kiadom magamból a maximumot, és akkor nincs mitől tartanom, ugyanúgy küzdeni fogok az első ponttól az utolsóig, ahogyan Rubljov ellen” – mondta Fucsovics a szerb elleni negyeddöntőről az 5. kiemelt Andrej Rubljov legyőzése után.

Rögtön két bréklabdával indult Fucsovics első adogatójátéka, és Djoković előnybe került a meccs elején. Fucsovics nagy pontokat játszott, de idegesebb volt, a világelső pedig hatékonyan adogatott, és irányítani tudta a labdameneteket. Újból elvette a magyar teniszező adogatását, majd semmire erősítette meg a duplabréket, 18 perc után 5:0 volt.

Fucsovics Márton a negyeddöntőben – Fotó: Glyn Kirk / AFP
Fucsovics Márton a negyeddöntőben – Fotó: Glyn Kirk / AFP

Fucsovics következő adogatójátékánál is két brék-, egyben szettlabdához jutott Djoković. A magyar teniszező azonban nagy játékkal megfordította az adogatását, miközben Djoković a szélben hibázgatni kezdett. A magyar teniszező bátran játszott, sikerült bréklabdához jutnia Djoković 40-15-tel induló szervájánál, hálóba ütötte a szerb, így egy bréket visszavett Fucsovics. Nagyot küzdve hozta a saját szerváját, a világelső következő adogatását azonban nem tudta szorossá tenni, Djoković végül 6:3-ra, 42 perc alatt kiszerválta a játszmát.

A második szett elején is nehezen indult Fucsovics adogatójátéka, a szerb több bréklabdához is jutott, de a magyar teniszező mindegyiket hárítani tudta. Mutatta, hogy milyen eltökélt, hogy 10-ből 8 bréklabdát hárított eddig a pontig a meccsen. Fucsovics egy nyerő fonákkal került előnybe, majd egy látványos elütéssel hozta az adogatójátékát. Többször is tudott irányítani Djoković szervájánál 2:1-nél, egyenlőig eljutott, de bréklabdáig nem.

Fucsovics semmire hozta, ásszal zárta le a következő adogatását. 4:4-nél jutott újból bréklabdához Djoković, ezt is hárítani tudta Fucsovics, a következőt viszont már megcsinált a világelső, 5:4-gyel előnybe került. Fucsovics próbálkozott, de egy szép rövidítéssel szettlabdához jutott Djoković, majd egy jó szervával befejezte a játszmát.

A harmadik szett elején is két bréklabdához jutott Djoković, és ezúttal belehibázott Fucsovics, így a szerb rögtön előnybe került. Fucsovicsnak lett volna esélye visszajönni, három bréklabdához jutott Djoković következő adogatásánál, de három pontot nyert zsinórban a szerb, aki aztán egy negyedik bréklabdát is hárított. Egy hatalmas ordítás kíséretében fejezte be a megfordított játékot Djoković.

Novak Djoković a negyeddöntőben – Fotó: Glyn Kirk / AFP
Novak Djoković a negyeddöntőben – Fotó: Glyn Kirk / AFP

Fucsovics is bréklabdát hárított a következő adogatójátékában, Djoković is megtapsolta a magyar teniszező röptéjét. 3:2-nél volt újabb esélye Fucsovicsnak, de nem tudta kihasználni a bréklabdáját. 4:3-nál Djoković nagyon jól szervált, így Fucsovicsnak már a meccsben maradásért kellett adogatnia. Ezt gond nélkül megoldotta, de utána Djoković továbbra is hatékonyan szervált, két mérkőzéslabdához jutott, végül pedig hosszú lett Fucsovics utolsó returnje. Djoković 2 óra 17 perc alatt nyerte meg a negyeddöntőt.

A magyar teniszező óriási menetelésen van túl. Az első fordulóban nagy csatában, 5:7, 6:3, 7:5, 6:3-ra verte a 19. kiemelt, olasz Jannik Sinnert. Ezután a cseh Jiří Veselý következett, aki ellen szintén nagyon koncentrált tenisszel állt ki, 6:3, 5:4-re vezetett, amikor ellenfele sérülés miatt visszalépett.

A harmadik körben a 9. kiemelt Diego Schwartzmannal találkozott, aki egy több mint három órán át tartó meccsen a harmadik szettet ugyan tie breakben meg tudta nyerni, de Fucsovics nagyszerű játékkal, 6:3, 6:3, 6:7, 6:4-gyel ment tovább.

A negyeddöntőért aztán Rubljovval, a torna 5. kiemeltjével meccselt, akivel az elmúlt egy évben már hatodszor került szembe, és a legutóbbi öt mérkőzést az orosz nyerte. Fucsovics hozta az első szettet, de utána a következő kettő szorosan Rubljové lett. Egy 6:0-s szettel egyenlített ki a magyar teniszező, és élete egyik legjobb játékával nyerte a döntő játszmát is. 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3 lett a vége.

Utoljára 14 évvel ezelőtt jutott be magyar teniszező egy Grand Slam-torna negyeddöntőjébe, Szávay Ágnesnek a 2007-es US Openen jött össze ez a bravúr. A férfiaknál Gulyás István 1971-ben, Taróczy Balázs pedig 1976-ban és 1981-ben a Roland Garroson jutott egyesben a legjobb nyolc közé. Magyar férfi teniszező 1948 óta nem játszott egyesben negyeddöntőt Wimbledonban, akkor Asbóth József egészen az elődöntőig jutott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!