Anglia-Magyarország 1-1

Legfontosabb

2021. október 12. – 20:28

frissítve

Anglia-Magyarország 1-1
Sallai Roland öröme a belőtt 11-es után Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott a Wembley-ben 1-1-et játszott Angliával vb-selejtezők nyolcadik fordulójában. Az első félidő 24. percében Sallai Roland lőtt be egy büntetőt, amivel vezetett is Magyarország 13 percig.

Helyszíni tudósítás

Füttyszó hallatszott a stadion több pontjáról is a magyar himnusz első sorai alatt, utána viszont elhalkultak az angol szurkolók. Az angol himnusz alatt nem hallatszott fütyülés vagy bekiabálás.

Összesen 22 meccset játszottunk az angolok ellen, 5 győzelem és 16 vereség, 30-60 gólkülönbség a mérleg. A meccsek közül 9 volt idegenben, amiből 8-at elbuktunk, egyet megnyertünk. Az az egy győzelem persze az emlékezetes évszázad, sőt, évezred meccse, az 1953-as 6:3, ami azóta is etalonja a magyar futballról való közgondolkodásnak, minden angol-magyar vagy magyar-angol előtti meccsnek, és bármilyen, a megtépázott nemzeti büszkeség javítására szükséges pillanatnak. Előtte volt egy 6:2-es, azóta pedig hét további vereség, a 6:3 óta összesen két gólt lőttünk idegenben nekik, illetve volt egy angol öngól.

Legutóbb 2010 augusztusában játszottunk az angolokkal idegenben, akkor barátságos meccsen 2-1-re kaptunk ki a Wembley-ben, Gerrard két gólt lőtt ellenünk, Jagielka egy öngóllal segített rajtunk. Az utolsó londoni magyar gól 1978-ban született, akkor Nagy László talált be egy 4-1-re elbukott meccsen (illetve volt egy 2006-os manchesteri meccs, az 3-1-es vereséggel ért véget, akkor Dárdai szerzett gólt).

Sokatmondó adat az is, hogy az 1962 óta játszott 14 angol-magyaron összesen 7 percen át volt mindösszesen hátrányban az angol csapat.

A londoni Metropolitan Police a Guardian szerint a szokotthoz képest megnövelte a rendőri jelenlétet a Wembley-nél, részben az Európa-bajnokságon tapasztalt szurkolói rendbontások miatt, részben a budapesti meccs rasszista incidense miatt. A helyszínen lévő kollégánk mindebből egyelőre nem sokat érzékelt, csak pár rendőrt látott a stadion közelében.

Helyszíni tudósítás

Sajtóinformációk szerint többezer magyar szurkoló van jelen a Wembleyben. Eredetileg nem volt meghirdetve vendégszektor, így sokan az angol szövetség honlapján keresztül, a hazai szektorokba vettek maguknak jegyet. Két héttel ezelőtt végül az MLSZ kapott 4400 jegyet, így lesz egy kisebb magyar tábor is a stadionban, de elvileg nem sikerült mind a 4400 jegyet eladni.

Ehhez minden bizonnyal hozzájárult az, hogy akit nem Pfizerrel, Modernával vagy AstraZenecával oltottak be, azokra rengeteg teszt, illetve többnapos karantén várt.

Ennek megfelelően azoknak a magyaroknak a nagy része, akikkel beszélni tudtunk a mérkőzés előtt a stadion környékén, Angliában él. Az angliai magyarokon kívül egyébként meglepően sok angliai lengyel is kilátogatott a mérkőzésre.

Magyarország a legutóbbi nyolc találkozójából mindösszesen egy mérkőzést nyert meg, három döntetlen mellett négy vereség a mérleg. Ebből a nyolc meccsből ötször gólt sem szerzett Marco Rossi csapata, a gólaránya pedig 5-13.

Anglia 17 mérkőzés óta veretlen, legutóbb tavaly novemberben kaptak ki a Nemzetek Ligájában Belgiumtól, ebből a 17 mérkőzésből 13-szor gólt sem kaptak. Gareth Southgate kilenc helyen változtatott a hétvégi, andorrai kezdőcsapatához képest, a pályára lépő 11 játékosból öt piaci értéke is magasabb, mint az egész magyar kezdőcsapaté. Marco Rossi ezúttal három poszton változtatott.

A magyar válogatott a legutóbbi hét találkozóján nyolc gólt kapott a 80. perc után, ebből a hét találkozóból csak Andorra ellen jutott el a csapat 8 kísérlet, helyzetkialakítás fölé. Legutóbb 1962-ben, Tichy lajos és Albert Flórián góljaival sikerült legyőzni Angliát, az azóta lejátszott 14 találkozón mindösszesen két döntetlenre futotta, 1988-ban 0-0, 1999-ben 1-1 lett a végeredmény Budapesten. Angliában legutóbb az Aranycsapat nyert, 68 évvel ezelőtt.

Marco Rossi az angolok elleni meccsre több kulcsemberét is elveszítette. Szalai Ádám sérülése és műtéte miatt nem játszhat, a védelem legfontosabb láncszeme, Orbán Willie kissé furcsa körülmények között visszatért a Leipzighoz az albán meccs után, míg Kleinheisler László combizom-sérülése miatt nem játszhat. A védő Botka Endre eltiltás miatt nem állhat Rossi rendelkezésére, és a cserekapus Dibusz Dénes is sérülés miatt maradt ki.

A magyar csapat kezdő: Gulácsi – Lang, Kecskés, Szalai Attila – Nego, Nagy Ádám, Schäfer, Nagy Zsolt – Sallai, Schön, Szoboszlai

Az angol csapat kezdője: Pickford – Shaw, Mings, Stones, Walker – Mount, Rice, Foden – Sterling, Kane, Grealish

Az M4 Sportnak nyilatkozó Gareth Southgate azt mondta, hogy hasonló meccset vár, mint amilyen a budapesti volt, amikor csapata csak nehezen tudta feltörni a magyar védelmet. Úgy véli, a Wembley-ben sem dől el a meccs az első félidőben. A magyar válogatott jó csapatnak tartja, de azt is tudja, hogy sérülések és eltiltás is nehezíti Rossi helyzetét.

Ahogy azt korábbi posztunkban is írtuk, pocsékul sikerült a magyar válogatottnak az ősz. Ezért Marco Rossi kapitány vállalta is a felelősséget, de ahogy arra Londonban is utalta, nem tervezi a lemondást. Önmagát játékosként és kapitányként is harcos típusnak gondolja, egy súlyos vereség után is maradna a kispadon. Szerződése 2025-ig szól, de novemberben a selejtezősorozat végén mindenképpen leül a magyar szövetség vezetőivel beszélgetni. Rossi nyilatkozatának fényében viszont érdekes, hogy maga a kapitány hozza elő rendre megszólalásaiban a távozás lehetőségét.

A 4-0-s vereség mellett a budapesti meccs súlyos hozadéka lett a nemzetközi szövetség büntetése is. Magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt kellett szombaton zárt kapuk mögött játszani Albánia ellen, és a brit sajtó is elég keményen nekiment az elfogadhatatlan incidensek miatt Magyarországnak. Nem véletlen, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány ebben a témában is megnyilvánult a mai meccset megelőző londoni sajtótájékoztatón. „Magyarország egy demokratikus ország, ahol mindenki szabadon élhet, bőrszíntől vagy szexuális beállítottságtól függetlenül” – mondta a kapitány, aki megjegyezte, hogy a rasszista gesztusokat tevő, a térdelő angol csapatot kifütyülő, és a góljaikat ünneplő játékosokat megdobáló magyar szurkolók a kisebbséghez tartoznak.

A magyar válogatott a világbajnoki selejtező I csoportjában hét meccset játszott le, és ezalatt 10 pontot szerzett. Ha Angliát sikerülne megverni, akkor sem tud feljebb kapaszkodni Magyarország, mert a lengyelek 14, az albánok 15, angolok 19 pontról indulnak. A két kiscsapat, Andorra és San Marino pedig tisztes távolságba leszakadt, bár a világbajnoki kvalifikáció szempontjából ez lényegtelen.

A nyári futball-Európa-bajnokságon tetszetős eredményeket ért el a válogatott. Csoportjában Franciaországgal 1-1-et, Németországgal 2-2-t játszott, azóta viszont egyetlen bravúrra sem volt képes a magyar csapat. Az angolok 4-0-ra nyertek Budapesten, Albánia oda-vissza megverte Rossi válogatottját, és Andorra ellen is csak nyögvenyelős volt a 2-1-es győzelem. Hasonlót már átélhettek a szurkolók, a 2016-os sikeres Eb-szereplés után is hullámvölgybe került a válogatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!