Anglia-Magyarország 1-1

Legfontosabb

2021. október 12. – 20:28

frissítve

Anglia-Magyarország 1-1
Sallai Roland öröme a belőtt 11-es után Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott a Wembley-ben 1-1-et játszott Angliával vb-selejtezők nyolcadik fordulójában. Az első félidő 24. percében Sallai Roland lőtt be egy büntetőt, amivel vezetett is Magyarország 13 percig.

A tizenhatosuknál hibázott Walker, de nem sikerült lövésig eljutnia a magyar csapatnak.

A másik oldalon viszont Harry Kane kapura lőtt a tizenhatosról az ellenakció végén, ezt Gulácsi fogta.

A második félidő első öt percében az angolok uralták a pályát, a magyarok csak néhány másodpercre tudták egyáltalán megszerezni a labdát. Az angolok feljebb tolták a védekezésüket, és a magyar kapu előtt agresszívan letámadva próbáltak labdához jutni. Ebből nem voltak eredményesek, sőt, a magyarok vezettek több kontrát és okoztak zavart a kapu előtt a második öt percben. Ez a nyílt játék Southgate csapatát is meglepte.

Helyszíni tudósítás

A londoni rendőrség közölte, hogy őrizetbe vettek egy szurkolót az angol-magyar mérkőzésen, miután rasszista szólamokkal szidta az egyik biztonságit. A Twitteren azt írták, miközben az őrizetbe vétel történt, kisebb balhé alakult ki, amit azonban sikerült megfékezni.

A jobboldalon vezettek akciót az angolok, Sterling benyesett labdájára Gulácsi kivetődött, aztán a védőink kissé zavarták egymást, de végül sikerült felszabadítani.

Szoboszlai lövése pattant egy angol védőről szögletre. A szögletet jobboldalról Szoboszlai lőtte be, de Lang elől kiemelték. Nem szabadult viszont fel az angol kapu, de hiába szaladt egy beívelés alá Mings, Nagy Zsolton is túlszállt a labda.

A csoport harmadik meccsén, az Albánia-Lengyelországon továbbra sincs gól.

Most az angolok kezdték a játékot.

Helyszíni tudósítás

A mérkőzés előtt több magyar szurkolóval is beszéltünk, akiknek a többsége nem remél túl sokat, de örülnének, ha nem szaladnánk bele egy csúfos vereségbe. Természetesen mindegyikük abban reménykedik, hogy sikerül meglepni az angolokat.

Szakkommentár

A bekapott gól után visszaváltott az angol válogatott és gyorsítani kezdte gépezetét, nem is sikerült kijönni a saját térfeléről a magyar válogatottnak. Tizenhárom percig tartott az öröm és a legnagyobb szomorúságunkra ezúttal sem egy kidolgozott helyzetből, hanem egy pontrúgásból kapott gólt a magyar csapat. A Manchester City duója játszott össze, találta meg egymást, Phil Foden beadását John Stones továbbította a hálóba. A hátvéd egyetlen mérkőzésen, a 2018-as világbajnokság csoportmérkőzésén, Panama ellen volt eredményes, igaz, akkor kétszer is. A kevés helyzetből egy az utolsó pillanatokra is maradt, Sterling közeli kísérletét Gulácsi védte reflexmozdulattal.

Az angol az utolsó percekre beszorították a magyar csapatot a kapu elé, végül egy beívelés után Nagy Zsolt hibázott nagyot, Sterling 2-3 méterről fejelhetett, Gulácsi nagyot védett, majd Sterling mellélőtte az elé visszapattanó labdát. Nagy bravúr és nagy szerencse kellett, hogy a szünetre döntetlen maradjon az eredmény.

A gól után is lendületben maradtak az angolok, előbb a baloldalról veszélyeztettek, Kecskés a földön fekve tisztázott a tizenhatoson belül, majd jobbról Foden lőhetett be szabadrúgást – a szabálytalanság miatt Schäfer sárgát is kapott –, de épp Gulácsi kezében emelt.

Gareth Southgate kapitánysága alatt az angol válogatott látványosan sokat fejlődött a pontrúgásokban, és most a magyar csapat ellen is ebből voltak eredményesek. Persze már Stones gólja előtt is egyre több veszély mutatkozott, Grealish kavarta meg többször cseleivel a védelmet, időnként önfeláldozó mentésekre és faultokra volt szükség, hogy ne legyen ebből nagyobb baj.

Helyszíni tudósítás

Stones gólja előtt a magyar szövetségi kapitány jó 7-8 méterre kisétált az edzői zónából, úgy instruálta a magyar játékosokat a szabadrúgás előtt. A negyedik játékvezetőnek kellett visszaparancsolnia a helyére.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A jobboldalról lőhetnek be szabadrúgást az angolok, miután egy labdaeladás után Grealish-sel szabálytalankodott Nagy Ádám. A rövid sarokra lőtt szabadrúgást továbbpörgették a hosszú oldalra, és az előrehúzódó középhátvéd, John Stones egyenlített, akinek ez volt a harmadik gólja az angol válogatottban.

Nagy Ádám lökte el az alapvonal közelében Mountot, a sértett lőtte be a szabadrúgást a baloldalról, Gulácsin átszállt a beívelés, de Nego kicsúsztatta szögletre. A szöglet után a magyar ötösön pattogott a labda, Gulácsi nem tudta megfogani, végül Schäfer mentett bedobásra.

Sallai gólja után az angolokon nőtt a nyomás, de nem tudták letámadni a magyar csapatot, amelyik többször jól meg tudta tartani a labdát. Shaw-ék időnként elég tanácstalanul passzolgatnak hátul, a védelmi láncot fegyelmezetten tartják elöl Szoboszlaiék is.

Szakkommentár

Bátran, lendületesen kezdte a magyar csapat a mérkőzést, fegyelmezettséggel, zárt védekezéssel és gyors megindulásokkal kompenzálva a nagyobb játéktudást, képességbeli különbségeket. A hazaiak sem rontottak válogatottunkra, türelmes labdajáratással, a magyar védekezésben előforduló hibákat, réseket keresve próbálták felőrölni a magyar koncentrációt. Ez a 9. percben majdnem sikerült is, egy gyönyörű támadás és Shaw keresztbe lőtt labdája után maradt le Kane centikkel a gólszerzésről. A magyar csapat inkább a jobb oldalon bizonyult minimálisan aktívabbnak, és a második próbálkozás már eredménnyel is zárult. Nego segítette nem először a támadást, majd Shaw szabálytalankodott ellene, a büntetőt pedig Sallai értékesítette. A márciusi két találatát követően volt újra eredményes a középpályás.

A magyar válogatott továbbra is elég szervezetten és magasan védekezik, a passzsávokat többnyire jól zárják. A párharcoknál viszont többségében az angolok a nyerők. Míg a meccs elején a bal oldalon lódultak meg a magyar támadók, mostanra egyre többször sikerült a jobb oldalon is támadást vezetni, Nego és Schön megindulásai emelhetők ki. Előbbi akciójának köszönhető a mostani 11-es is.

Helyszíni tudósítás

A gól örömére füst szállt fel a magyar táborból.

Sallai lőtte be a tizenegyest, nagyon higgadtan, a jobb alsóba bombázott. Sallai Rolandnak ez a 3. gólja a mostani vb-selejtezősorozatban.

Luke Shaw rúgta fejbe Negót, a VAR megerősítette a döntést, Shaw sárgát is kapott.

A középpályán Szoboszlait sodorták el, Grealish indult meg belőle a baloldalon, beadás helyett, a tizenhatoson belülről inkább kapura csavart, Gulácsi könnyedén fogta a középmagas, pont középre tartó labdát.

Szoboszlai kanyarította be a labdát a jobboldalról, Sallai rúgta elég csúnyán fölé, úgy tűnt a tévéközvetítésből, mintha csizmaszárral találta volna el.

Egy perccel később egy kontrával lódult meg a magyar csapat, de Nagy Zsolt egy angol játékosba lőtte a labdát.

Helyszíni tudósítás

Kisebb balhé alakult ki a magyar szektorban.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi miatt alakult ki a verekedés, azonban a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk. Végül a gumibotjaikkal tettek rendet.

Fotó: Reuters Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A csoport két másik mai meccséből az egyiken, a San Marino-Andorrán már volt gól, a 11. percen Pujol szerzett vezetést a vendégeknek. Az albán-lengyel még 0-0-ra áll.

Az angolok az első tíz percben nem estek neki a magyaroknak. A meccs legelején Szoboszlaiék többször meg tudták tartani a labdát, és a bal szélen is több akciót vezettek. Az angolok kényelmes védekezéssel előzték meg a veszélyes helyzeteket, és néhány ritmusváltással jelezték, hogy pillanatok alatt meg tudják kontrázni a magyar csapatot. Eddig túl sok rohamot nem kellett azért Langéknak kiállniuk.

Grealish hagyta ott a labdát, a baloldalon ebből Shaw vezethette be a labdát a tizenhatosra, középre lőtte laposan, a magyar védők két angol csatár előtt mentettek szögletre. A szöglet után Kane fejelhetett, miután eltolta magától Langot, szabadrúgás lett kifelé.

Helyszíni tudósítás

A stadionban jól hallatszódik a magyar tábor.

Helyszíni tudósítás

Az angol szurkolók tapsvihara és éljenzése azonban hamar elnyomta a fütyülőket.

A Wembley Stadionban nagyjából 70 ezren vannak. A kezdőrúgás előtt gyászszünet volt, két 1966-os világbajnok, Roger Hunt és Jimmy Greaves halálára emlékeztek a csapatok. A kezdőrúgás előtt az angolok letérdeltek, ezt fütty és taps kísértek. A játékot a magyar csapat kezdte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!