Marco Rossi: Magyarország egy demokratikus ország, ahol mindenki szabadon élhet, bőrszíntől vagy szexuális beállítottságtól függetlenül

2021. október 11. – 21:35

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar szurkolók szeptemberi viselkedéséről, a saját jövőjéről, Willi Orbánról, a Lipcse védője helyett behívott Balogh Botondról, és Bogdán Ádámról is beszélt Marco Rossi az angol-magyar vb-selejtezőt megelőző sajtótájékoztatón a londoni Wembley stadionban hétfőn este.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a szeptemberi magyar-angol mérkőzés után a nemzetközi médiában több szó esett a magyar szurkolók viselkedéséről, mint magáról a mérkőzésről, Rossi úgy reagált, hogy a rasszista gesztusokat tevő, a térdelő angol csapatot kifütyülő, és a góljaikat ünneplő játékosokat megdobáló magyar szurkolók a kisebbséghez tartoznak.

A magyar szövetségi kapitány arról beszélt, hogy 2012 óta él Magyarországon, és az elmúlt 9 évben azt tapasztalta, hogy a magyarok toleráns emberek,

„Magyarország pedig egy demokratikus ország, ahol mindenki szabadon élhet, bőrszíntől vagy szexuális beállítottságtól függetlenül.”

Tehát ebből a szempontból nem különbözik Angliától.

Maga a szeptemberi meccs a szakvezető szerint a második félidőben dőlt el. Az első félidőben sikerült tartanunk magunkat az előre megbeszélt taktikához, az első angol gól után azonban kinyíltunk, abból a helyzetből pedig már nehéz volt tartani az eredményt.

A holnapi meccsen muszáj lesz követni az utolsó percig a taktikai utasításokat, ha nem akarunk egy hasonló vereségbe belefutni, Rossi szerint.

Túl korai a lemondásomról beszélni

A sajtótájékoztatón felmerült, hogy ha esetleg az angolok ellen belefut a csapat egy súlyos vereségbe, Rossi benyújtja-e a felmondását, ahogy azt Egervári Sándor tette 2013-ban, a hollandok elleni 1-8 után.

A szövetségi kapitány erre azt válaszolta, hogy játékosként sem volt a szokása, és edzőként se szokta soha feladni. A selejtezősorozatból hátralévő három mérkőzésen a játékosaival együtt akar harcolni. Emlékeztetett, hogy tavasszal 2025-ig érvényes szerződést írt alá, és úgy érzi, hogy továbbra is élvezi az MLSZ bizalmát.

Rossi szerint tehát túl korai a jövőjéről találgatni. A selejtezősorozat végén, novemberben majd le fognak ülni a szövetséggel, és megbeszélik, mi legyen a folytatás. Addig viszont az előttünk álló mérkőzésekre szeretne fókuszálni.

Bogdán Ádám és Marco Rossi az angol-magyar előtti sajtótájékoztatón – Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Bogdán Ádám és Marco Rossi az angol-magyar előtti sajtótájékoztatón – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Nem könnyű a Lipcsével egyezkedni

A szövetségi kapitánytól megkérdeztük, mi a véleménye arról, hogy Willi Orbánt visszahívta klubcsapata, az RB Leipzig az angolok elleni meccs előtt. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi alapján esett a választás az Orbán helyére behívott Balogh Botondra.

Rossi azt válaszolta, hogy ahogy a többi német klubbal, úgy a Lipcsével is nehéz az egyezkedés a játékosok elengedésével kapcsolatban. Mindig kénytelenek kompromisszumokat kötni. Jelen esetben Orbánnak láza volt, így az albán elleni meccsre is alig engedték el. Végül az a döntés született a magyar szövetség és a német klub között, hogy Orbán csak az albánok ellen játszik, az angolok elleni meccset pedig kihagyja.

Az Orbán pótlására behívott Balogh Botond debütálása már érik egy ideje Rossi szerint. A jelenleg az olasz másodosztályban szereplő Parmában futballozó Baloghot már régóta követi a kapitány. Eddig csak azért nem hívta be a 19 éves tehetséget, aki az előző idényben már a Serie A-ban is bemutatkozott, mert az utóbbi hónapokban sérüléssel küzdött.

A sajtótájékoztatón Rossin kívül Bogdán Ádám, a válogatott cserekapusa is részt vett. A szövetségi kapitány igyekezett leszögezni, hogy a kapus sajtótájékoztatón való részvétele nem feltétlenül jelenti azt, hogy holnap kezdeni fog az angolok ellen.

Bogdán, aki összesen 26 alkalommal lépett pályára az angol első osztályban, úgy fogalmazott, örül, hogy újra itt lehet Angliában. Elismerte, hogy az egész csapatnak rossz a szájíze az albánok elleni két vereséget követően, azonban úgy véli, hogy mindenkit fel fog dobni, hogy a világ egyik legjobb csapata elleni játszanak, a világ egyik legikonikusabb stadionjában, „egy igazi szentélyben”.

A magyar válogatott kedden este 20:45-kor lép pályára az angolok ellen. A mérkőzést élőben közvetítjük a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!