Büntetett a FIFA, zárt kapus lesz a következő vb-selejtező

2021. szeptember 21. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A soron következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak, további egy zárt kapus találkozót pedig két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szövetség (FIFA) – írja az MTI. A magyar szövetség (MLSZ) ezen kívül 200 ezer svájci frankos (65 millió forint) bírságot is kapott.

A FIFA közleményéből kiderül, hogy a büntetés egészen pontosan az, hogy a válogatottnak a soron következő két, hazai FIFA-mérkőzését kell zárt kapuk mögött játszania, de a második mérkőzés esetében a büntetés két évre fel van függesztve, vagyis csak akkor lép életbe, ha két éven belül újra probléma adódik a szurkolókkal. A büntetést nem csak a rasszista megnyilvánulások miatt szabták ki. A FIFA érvelése szerint az incidensek súlyossága indokolta a büntetést. Az incidensek között pedig a rasszista megnyilvánulások mellett a tárgyak bedobálását, a lépcsők elzárását, valamint bizonyos pirotechnikai eszközök használatát sorolták fel.

Az ügy előzménye, hogy a FIFA fegyelmi vizsgálatot indított azután, hogy a magyar-angol világbajnoki selejtezőn rasszista megnyilvánulások történtek.

Ennek az eredménye a mostani büntetés. A mérkőzés után, amit a magyar válogatott 4-0-ra elvesztett, több angol játékos is jelezte, hogy rasszista magatartást észleltek a magyar szurkolók részéről.

A magyar válogatott a következő világbajnoki selejtezőt Albánia ellen játssza október 9-én. Ezen a mérkőzésen tehát a mostani döntés értelmében nem lehetnek ott szurkolók.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a FIFA döntése után közleményben reagált az ítéletre. „A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak. Mindeközben a szövetség folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. Ezt elősegítve az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályok változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van. Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog a döntés ellen” – írja a magyar szövetség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!