Magyarország – Anglia 0-4

2021. szeptember 2. – 21:39

frissítve

Magyarország – Anglia 0-4

Másolás

Vágólapra másolva

Két veretlen csapat játszik a futball-világbajnokság selejtezőjében, az európai I csoportot vezető Anglia, és a második helyen álló magyar válogatott a Puskás Arénában csap össze egymással. Az angolok az esélyesek, de azt már az Európa-bajnokságon is bizonyította Marco Rossi csapata, hogy a legerősebb válogatott sem tudják legyőzni őket.

Kövesse élő közvetítésünket!

Az ápolások miatt két percet rárak a török játékvezető az első félidőre. A magyar válogatottnál a labda az utóbbi 1-2 percben.

A magyar csapatnak eddig alig több mint 100 pontos passza volt a meccsen, az angoloknak mintegy 300.

Schäfer szerzett labdát az angol térfélen, majd Szalai Ádámhoz tette át, akit 25 méterre a kaputól csúnyán felrúgott Rice.

Az első félidő végén Szalai Ádám harcolt ki szabadrúgást az angol kapu előtt – Fotó: Huszti István
Az első félidő végén Szalai Ádám harcolt ki szabadrúgást az angol kapu előtt – Fotó: Huszti István

Szabadrúgáshoz jutott a magyar válogatott. Egyedül Szoboszlai állt a labda mögé, aki ilyen távolságból már nagyon veszélyes. Most azonban nem jött össze, nem találta el jól a labdát, jócskán fölément.

Be van szorulva a magyar csapat a saját tizenhatosa elé, ami érthető is, hiszen a világ egyik leglabdabiztosabb válogatottja az ellenfél. Jól zárunk hátul, nem jutnak komolyabb helyzetig az angolok, de sajnos mi sem nagyon jutunk el az angolok kapujáig, sőt, az angol térfélre is ritkán jutunk át. Marco Rossi mutatta a játékosoknak, hogy menjenek feljebb. Ezután volt egy ígéretes helyzetünk, de Bolla túl hosszú labdát adott középre.

Ígéretes magyar támadást indított Bolla Bendegúz. Teljesen szabadon tudott felfutni jobb oldalt, majd betette a kapu elé, ahol Sallai érkezett. Hosszú volt azonban a labda neki, nem tudta elérni, így gond nélkül fogta meg Pickford. Szalai Ádám kérte számon Bollát, hogy miért nem neki passzolt. Ő a hosszú saroknál érkezett.

Sallai Roland próbál labdát szerezni – Fotó: Huszti István/Telex
Sallai Roland próbál labdát szerezni – Fotó: Huszti István/Telex

Marco Rossi azt kéri a játékosaitól, húzódjanak feljebb és támadjanak. Alig tudja átlépni a magyar válogatott a saját térfelét.

Karácsony Gergely és Fekete-Győr András már az Eb-meccsek alatt is szurkolt a magyar válogatottnak, most pedig Csányi Sándor MLSZ-elnök meghívta őket a meccsre, és mindketten ott is vannak a Puskás Arénában.

Szakkommentár

A magyar válogatott mégis a megszokott 3-5-2-es felállásban kezdte a találkozót, Szoboszlai indul picit hátrébbről a baloldalon, Sallai és Szalai a két támadó. Az elején úgy tűnt, hogy bátrabban kezdi Marco Rossi csapata a mérkőzést, az angol térfél közepén már megkezdték Szalaiék a letámadást, de ez a bátorság hamar elillant, és 8 perc után kialakult a várt játékkép.

Bolla Bendegúz üldözi Grealisht – Fotó: Huszti István/Telex
Bolla Bendegúz üldözi Grealisht – Fotó: Huszti István/Telex

A vendégek birtokolják, járatják többet a labdát, keresik a kapuja elé behúzódó magyarok védekezésén a réseket, de szerencsére eddig csak pontatlan távoli lövésekig jutottak. A 25%-os labdabirtoklás mellett szereplő nulla kísérlettel, csak a védekezésre összpontosítással nehéz 90 perce lesz a magyar válogatottnak.

Kleinheisler László és Szoboszlai Dominik is a földön. Előbbi az ágyékát fájlalja, miután eltalálta egy lövés, a Leipzig támadója pedig a bal bokáját fogja. Szerencsére úgy tűnik, mindketten tudják folytatni a meccset, nagy érvágás lenne bármelyikük kiesése a magyar válogatottnak.

Gulácsinak kellett kijönnie a kapuból a következő angol támadásnál, és Shaw elől kapta fel a labdát. Az elmúlt pár percben többször is a magyar védők mögé kerültek az angol támadók, Gulácsi szerencsére lekövette a támadást.

Újabb veszélyes angol támadást láthattunk. Grealish és Mount pazar összjátéka után Kane kapta meg a labdát jó húsz méterre a kaputól. Még arra is volt ideje, hogy átvegye, aztán rátekerte a kapura, de ismét fölé ment. Támadnak az angolok, de szerencsére nem pontos a támadások befejezése.

Az utóbbi tíz percben továbbra is be voltunk szorítva a térfelünkre, ritkán jutottak labdához a magyar játékosok. Ha nálunk van rövid ideig a labda, akkor hosszú indításokkal próbálkozunk, le akarjuk kontrázni az ellenfelet, de ezekbe a hosszú átadásokba többször is hiba csúszott. Megint volt több olyan labda, amit úgy szórtunk el, hogy nem igazán volt kikényszerítve a hiba.

Sterlinget kereste Kane beadása a kapu előtt, de Fiola Attila jó ütemben érkezett, és megelőzte az angol támadót, majd magabiztosan kivágta a labdát. Szép mentés!

Harr Kane fordulhatott volna rá a kapura, de beintette a partjelző a lest. Szerencsénk volt, alaposan lemaradtak a magyar válogatott védői a támadóról.

Az angolok dominálták az első tíz percet, közel 75 százalékban van náluk a labda, de stabil a magyar csapat, jól helyezkednek a játékosok, és intenzíven letámadják az angolokat. Kisebb helyzetekig jutott a vendégcsapat, komoly probléma nem adódott még ebből. Volt egy-két feleslegesen eladott labdánk, a nagy pörgésben higgadtságra is szükség lesz.

Szép szerelés Bolla Bendegúztól. Shaw elől kotorta ki a labdát a magyar védő a tizenhatoson belül. A szögletből Maguire tudott fejelni, de felé ment a labda.

Az első percekben az angoloknál volt többet a labda, de nem lehet azt mondani, hogy nekünk rontottak volna. Luke Shaw góljával ilyenkor már vezettek az olaszok ellen az Eb-döntőben.

Az első helyzetet az 5. percben alakították ki, de Mount lövése jócskán felészállt, nem volt vele dolga Gulácsinak.

Az angolok letérdeltek pár másodpercre a kezdő sípszó előtt, a magyar szurkolóktól azonnal érkezett a masszív füttyszó.

A magyar szurkolók kifütyülték a letérdelő angol játékosokat – Fotó: Huszti István/Telex
A magyar szurkolók kifütyülték a letérdelő angol játékosokat – Fotó: Huszti István/Telex

A sípjába fújt Cüneyt Çakir, a mérkőzés játékvezetője, a magyar válogatott kezdte a meccset. Piros mezben a miéink, kékben az angolok.

A magyarok idei nyolc meccsükből négyszer játszottak a világranglistán a saját, 37. pozíciójuknál lejjebb elhelyezkedő csapatok ellen, három győzelem és egy döntetlen a mérleg, mindannyiszor többet birtokolva a labdát, irányítva a játékot, átlagban közel 17 kísérletig eljutva mérkőzésenként, ami egy igen kedvező mutató. Az erősebb nemzetekkel szemben azonban átadtuk a kezdeményes jogát, keveset volt nálunk a labda (átlagban 35%-ban), és próbálkozásaink száma is ehhez igazodott, átlagban hat és fél kísérletből kellett eredményesnek is lennünk, így a három döntetlen mellett elszenvedett egy vereség, valamint a hatékony helyzetkihasználás és a szerzett 6 gól kiemelendő.

A megszokott 3-5-2-es felállás, a 90 percig tartó fegyelem, figyelem és koncentráció megnehezítette már a legnagyobb ellenfelek feladatát is az elmúlt időszakban. Itt olvasható Hrutka János meccs előtti elemzőcikke. A válogatott játékosok aktuális formájáról pedig ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Szakkommentár

A magyar válogatott értéke 102,5 millió euró, a FIFA-világranglista 37. helyén áll Marco Rossi együttese, a keretben 18 légiós szerepel, 27,5 év az átlagéletkora a csapatnak. Magyarország idei mérlege: 3 győzelem / 4 döntetlen / 1 vereség / gólkülönbség 14-10.

Az angol válogatott értéke 1,18 milliárd euró, a FIFA-világranglistájának a 4. helyezettje, a keretben 2 légiós szerepel, 26,2 év az átlagéletkora Gareth Southgate csapatának. Anglia idei mérlege: 9 győzelem / 3 döntetlen / 0 vereség / gólarány: 21-3.

Legutóbb 1962-ben sikerült legyőzni Angliát, azóta csak két döntetlenre futotta, 1988-ban 0-0, 1999-ben 1-1 lett a végeredmény Budapesten.

A magyar válogatott várhatóan 3-4-2-1-es felállásban lép pályára, Bolla Bendegúz, Kecskés Ákos és Szoboszlai Dominik az újonnan érkezők az Európa-bajnokságon megszokott kezdő tizenegyhez képest, az angol csapat két védekező középpályással, a legerősebb összeállításában, 4-2-3-1-ben szerepel majd.

„Sosem könnyű a forgatókönyvekre felkészülni, nem várt nehézségekkel számolni. Papíron erősebb ellenfelekkel szemben bebizonyítottuk a karakterünket, és a legfontosabb, hogy félelem nélkül játsszunk, mert a félelem a legnagyobb ellenfelünk. Csapatmunkával, megfelelő hozzáállással meglepetést tudunk okozni. Egyenlő ellenfél szeretnénk lenni, bátran merjünk a szemükbe nézni, ezt várják el tőlünk a szurkolók” – fogalmazott Marco Rossi a szerdai sajtótájékoztatón.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint erősebb az angol válogatott a franciáknál vagy a portugáloknál, elég csak arra emlékezni, hogy egy lépésre álltak attól, hogy Eb-t nyerjenek, míg a csoportellenfeleink kiestek a 16 között. Arról beszélt, hogy megvan a megoldás a fejében, ki pótolja az eltiltása miatt nem szereplő Nagy Ádámot, aztán a pályán majd kiderül, helyes volt-e a meglátása.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozik a meccs előtt – Fotó: Huszti István/Telex
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozik a meccs előtt – Fotó: Huszti István/Telex

Schäfer András reméli, hogy amit az Eb-n megtapasztalhattak, csak a kezdete volt valaminek. A válogatott középpályása azt mondta, nincs értelme azzal foglalkozni, milyen sorrendben követik egymást a meccsek. „Tudjuk, kik vannak a másik oldalon, felesleges összehasonlítani az angolokat az Eb-ellenfelekkel. Nem kell megijedni tőlük, a legjobb eredményt szeretnénk elérni, nem fontos, hogy egyénileg lehet-e ezt még fokozni, hogy kötényt adunk valakinek, vagy egy jó cselt megcsinálni valamelyik sztár mellett. Nagy lökést adhatna egy jó eredmény a folytatásra, de az alázatot tovább kell vinnünk a többi meccsre is.”

Nincs helye a politikának a fociban Csányi Sándor szerint. Az MLSZ elnöke a hétvégén közleményben kérte a politikusokat, hogy a magyar focit ne használják fel politikai harcaikban, és ne próbálják megosztani a szurkolókat. Ezzel arra reagált, hogy az elmúlt időszakban több fideszes politikus is amiatt támadta az ellenzéki politikusokat, mert a válogatottnak szurkoltak, vagy gratuláltak az olimpiai győzteseknek.

„Azt üzenem Karácsony Gergelynek, Fekete-Győr Andrásnak és többi libernyáknak aki kamuból járnak ki a nemzeti 11 meccseire, hogy ne jöjjenek ki a magyar válogatott soron következő mérkőzéseire! Maradjanak otthon, Fegyőr vegye fel a román mezt, KariGeri pedig keljen fel időben és nézze meg mekkora dugók vannak Budapesten! A magyar focit pedig hagyják békén” – írta pár napja Budai Gula, fideszes országgyűlési képviselő.

Csányi szerint viszont a magyar futballnak minden támogatásra és minden támogatóra szüksége van, pártállástól függetlenül. Mint fogalmazott, a válogatott mérkőzéseken minden politikust szívesen látnak a nézőtéren, bármelyik párt tagjai is legyenek. Ezért meghívta Karácsony Gergelyt és Fekete-Győr Andrást az angolok elleni hazai meccsre.

Sem Karácsonyt, sem Fekete-Győrt nem fedeztük fel ezek között a szurkolók között – Fotó: Huszti István/Telex
Sem Karácsonyt, sem Fekete-Győrt nem fedeztük fel ezek között a szurkolók között – Fotó: Huszti István/Telex

A főpolgármester később a Facebook-oldalán reagált. Megköszönte, és elfogadta Csányi invitálását, de azt írta, hogy a VIP-páholyt továbbra is elkerülné, és jó lesz neki a sima lelátó is. Karácsony szerint azt lenne fontos megérteni, hogy a nemzeti válogatottnak való szurkolás nem megosztja, hanem éppen hogy egyesíti ezt a tudatosan széjjelszakított országot. „Attól, hogy sokan vagyunk, akik bűnnek tartjuk, ha egy miniszterelnök összekeveri a magánhobbiját a közérdekkel, attól még a nemzeti válogatottnak való szurkolás élménye és öröme minden magyarnak jár.”

A Momentum miniszterelnök-jelöltje is azt ígérte, hogy ott lesz a meccsen. Fekete-Győr András szerint Csányi meghívása egy nagyon szép gesztus a társadalmi megbékélés irányába. „Sok ehhez hasonló törekvésre lesz szüksége a nemzetünknek, hogy betemessük azt a bizonyos árkot, és egyszer s mindenkorra békében tudjunk egymás mellett élni” – írta, majd a Népszavának később megerősítette, hogy ő is a szurkolók között foglal majd helyet a VIP-szektor helyett.

„Nem engedhetjük játszani a magyarokat, mert ha területet adunk nekik, akkor nagyon jól tudnak futballozni. A védekezésüket ugyanakkor nagyon nehéz feltörni, ezt láthattuk az Eb-n is, a franciáknak gondot okoztak, a portugáloknak 80 perc kellett, hogy vezetéshez jussanak – fogalmazott Gareth Southgate a szerdai sajtótájékoztatón.

Az angol válogatott szövetségi kapitánya szerint nagyon jól szervezett a magyar csapat. „Tudjuk, hogy mire számíthatunk, a nézők nyilvánvalóan a saját csapatukat fogják biztatni, de mindig mindenre fel vagyunk készülve, így arra is, hogy a Puskás Arénában számunkra nem lesz barátságos a hangulat” – tette hozzá. Amíg nincs rasszista, kirekesztő megnyilvánulás, addig szerinte erről felesleges beszélni.

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya – Fotó: Huszti István/Telex
Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya – Fotó: Huszti István/Telex

„A magyarok nagyon jók, ezt az Eb-n bizonyították, ezzel együtt nyerni szeretnénk” – mondta Harry Maguire, a Manchester United 37-szeres válogatott védője. Nehéz meccsre számít, ezért fontos szerinte, hogy ne csak fizikailag, hanem mentális szempontból is készen álljanak.

1953 őszén az Aranycsapat Angliában 6:3-ra, vagyis 3:6-ra nyert Anglia ellen, a magyarok számára talán ez az egyik legemlékezetesebb egymás elleni meccse a két válogatottnak. Erre a helyszínen is megemlékeznek a szervezők, a Puskás Aréna székeire a legendás meccs eredményét festették fel.

Fotó: Pál Tamás / Telex
Fotó: Pál Tamás / Telex

Sérülés miatt nem játszik a meccsen Jadon Sancho, az angolok egyik legnagyobb tehetsége és egyik legértékesebb játékosa. Igaz, a Manchester United 85 millió euróért most nyáron igazolt 21 éves támadója valamiért nem számít alapembernek Gareth Southgate csapatában.

Ezt leszámítva a legerősebb csapatukkal érkeztek az angolok, a keretben van a világ egyik legjobb befejezőcsatára, Harry Kane is, és az Eb-ezüstérmes csapat többi meghatározó tagja is egészséges.

Magyarország: Gulácsi – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla, Kleinheisler, Szoboszlai, Schäfer, Fiola – Sallai, Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice – Sterling, Mount, Grealish – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Március közepén indult a 2022-es vb selejtezője. A magyar válogatott gólgazdag, 3-3-as döntetlennel kezdett, majd három nap múlva idegenben 3-0-ra győztük le San Marinot, Andorra ellen pedig 4-1-re nyertünk. Hét ponttal jelenleg a csoport második helyén áll a válogatott, egy ponttal Albánia előtt.

Az angolok hibátlanul játszották le a tavaszi meccseiket. San Marinot 5-0-ra, Albániát 2-0-ra, Lengyelországot pedig 2-1-re verték, így kilenc ponttal vezetik az I csoportot. A csoportelső rögtön kijut a világbajnokságra, a másodiknak még pótselejtezőt kell játszania.

A magyar futballválogatottat a nyári futball-Európa-bajnokságon sem Németország, sem a világbajnoki címvédő Franciaország nem tudta legyőzni, ebből is meríthet most erőt Marco Rossi csapata az újrainduló vb-selejtező-sorozatban. A válogatott eddig veretlen, három meccs után az I csoport második helyén áll, amit ha sikerül megtartani, már bátrabban lehet álmodozni a világbajnokságról is.

A jó Eb-szereplés után meglepetés lett volna, ha nem telt házzal megy a magyar–angol, több kollégánk is ott ül a lelátókon, ők is beszámolnak majd élményeikről, míg a mérkőzést Bozzay Balázs és Cseke Balázs közvetíti, és állandó szakkommentátorunk, Hrutka János is jelentkezik posztokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!