59 éve várjuk a győzelmet Anglia ellen, de milyen formában vannak a játékosok, akiknek ki kellene vívniuk?

Legfontosabb

2021. szeptember 1. – 12:46

frissítve

59 éve várjuk a győzelmet Anglia ellen, de milyen formában vannak a játékosok, akiknek ki kellene vívniuk?
A magyar válogatott edzőtáborozik az ausztriai Saalfeldenben, 2021 májusában – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön az Eb-ezüstérmes Angliát fogadja (20.45, Puskás Aréna), aztán vasárnap Albániába megy világbajnoki selejtezőre – utána az Andorra elleni találkozó remélhetőleg csak formaság lesz. Az Eb-n mutatott játékra, harciasságra, szenvedélyre, szervezettségre ezúttal is nagy szükség lesz. Telt ház, 65 ezer néző előtt játszhat Marco Rossi csapata csütörtök este. Angliát 1962-ben vertük utoljára.

Anglia világsztárokkal érkezik, a csapat nagy része a Premier League-ben futballozik, de az idegenlégiósok között is olyanok vannak, mint Trippier, a spanyol bajnok Atletico Madrid hátvédje, vagy Bellingham, aki a Dortmundból csatlakozik a csapathoz. Az albánoknál is van 5-6 olyan játékos, akik az olasz élvonalban játszanak, plusz ott van Armando Broja, a Southampton csatára, és két közelebbi ismerős, Ramadani az MTK-ból, Uzuni pedig a Fradiból.

De foglalkozzunk inkább a magyar csapattal! Marco Rossi múlt szerdán nevezte meg, kikre számít a sorsdöntőnek ígérkező meccseken. Mi most azt nézzük végig, milyen állapotban, milyen formában vannak a játékosok. Az Eb-szereplés érdemben nem volt hatással a játékosok előmenetelére, ami alátámasztja, hogy a klubok ma már nem egy-egy jól elsült nagy torna alapján választanak, hanem folyamatosan monitorozzák a játékosokat.

A magyar keret

Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Hajduk Split), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe FK), Tamás Márk (Śląsk Wrocław)

Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (várhatóan Pisa), Nego Loic (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)

Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Sallói Dániel (Kansas), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (1.FSV Mainz 05), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (al-Ittihad)

A vb-selejtezőcsoport állása 3 forduló után:

  1. Anglia – 9 pont
  2. Magyarország – 7 pont
  3. Albánia – 6 pont
  4. Lengyelország – 4 pont
  5. Andorra – 0 pont
  6. San Marino – 0 pont

Pechesek voltak a kapusok

Gulácsi Péter az eddigi három Bundesliga-fordulóban ott állt a kapuban, voltak nagy védései is. A Mainz ellen hatalmas védelmi hiba után kapott gólt, nem tehetett róla. A Wolfsburg ellen is kikaptak 1-0-ra, ott is elég szerencsétlen gólt kapott, egy kivetődésénél az érkezők kotorták be a kapuba a labdát. Dibusz Dénes a Fradi egyik legjobbja volt a Young Boys elleni BL-selejtezőben, tizenegyest is védett. Igaz, az odavágón meccsen egy kimozdulásakor nem a legjobb helyre ütötte a labdát, amiből baj lett.

Gulácsi Péter kapus melegít a Magyarország–Franciaország mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. június 19-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Gulácsi Péter kapus melegít a Magyarország–Franciaország mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. június 19-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Nagy nyomás lesz a védelmen

Bolla Bendegúz – A 21 éves játékos benne volt az Eb-keretben, de nem kapott lehetőséget. A nyáron klubot váltott, és a Wolverhamptonba szerződött ugyan, az angol csapat rögtön a svájci Grasshoppersnek adta kölcsön. A svájci bajnokság sebességéről lehet tapasztalatunk a Young Boys játékát látva, és bár a zürichi klub most nincs túl jó bőrben, a nyolcadik helyen áll, Bolla pedig folyamatosan játszik, úgy tűnik, megfelelően illeszkedett be. A Grasshoppers egyébként 3-5-2-es hadrendben áll fel, ahogy a magyar válogatott is, ez Bolla előnyére válik.

Botka Endre – Alapembere volt védelemnek az Eb-n, a Fradiban az utolsó BL-meccsen nem játszott, egyébként igen. Magabiztos, lendületes játékára ezúttal is nagy szükség lesz, sok párharcra kényszerítik majd az angolok és az albánok egyaránt.

Fiola Attila – Ezúttal is nagy feladatok várhatnak rá, mert a bal oldalon nincs olyan klasszikus szélső védő a keretben, aki a védekezésből és a támadások szervezéséből egyaránt ki tudná venni a részét. A franciák elleni Eb-góljával magasra tette a mércét, és ha most újabb gólt nem is várhatunk tőle, szívósságot, keménységet, pontos indításokat igen. Rossz hír, hogy a Kisvárda elleni meccsen kiállították.

Kecskés Ákos – Svájcból szerződött Oroszországba a nyáron, ahol gyorsabb a futball, és fizikailag sokkal nagyobb igénybevételt jelent minden meccs, mint egy luganói bajnoki. A Novgorod hat meccs után nyolcpontos az orosz ligában, Kecskés a legutóbbi három fordulóban került be a csapatba, és mindjárt az első találkozóján gólt is szerzett. Igaz, a csapata akkor is és utána is kikapott, aztán a Himki ellen a hétvégén 1-1-es döntetlent játszott. Az Eb-n Kecskés nem játszott, viszont ha állandósítja a helyét az orosz klubnál, újabb alternatíva lehet Rossinak.

Lang Ádám – Mivel a ciprusi bajnokság még nem kezdődött el, az Omonia Nicosia védője csak nemzetközi kupameccsen szerepelhetett mostanában. Csapata az Antwerpennel szemben tizenegyesekkel bukta el az Európa-liga-indulást, így a Konferencia Ligába kerültek át. Langra folyamatosan számítanak a csapatában.

Orbán Willi – Nagy esély szalasztott el a Wolfsburg ellen, hogy döntetlenre mentse a rangadót a hajrában: egy jobb oldali szögletre érkezett, az üres kapuval állt szemben, de olyan gyorsan jött a labda, hogy nem tudta megfelelően irányítani és a kapuba terelni. Ő a hálóban kötött ki, a labda viszont fölé szállt. A Lipcse kétszer kapott ki 1-0-ra, a Stuttgartot viszont 4-0-ra verték. Orbán a védelem oszlopa, hiba nélkül hozta le az eddigi bajnokikat, de a csapat még nem állt össze.

Szalai Attila – A Fenerbahçe állandó játékosa volt már az előző szezonban is, kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból most is. A Fener az Európa-liga főtáblájára került, a HJK Helsinkin keresztül vezetett oda az útja: hazai pályán 1-0-ra, idegenben 5-2-re nyertek. A bajnokságból három forduló ment le, Szalai mindvégig ott volt a védelem bal oldalán, mindhárom meccset megnyerte a csapat, a tabellán tapadnak az éllovas Trabzonra. Megjegyzendő, hogy a Fener is három védővel játszik, ahogy a válogatott.

Tamás Márk – Ő az egyik újonc, Rossi arról számolt be, hogy azért van a keretben, mert egy jó bajnokságban játszik, Lengyelországban. A Śląsk Wrocław nem jutott be a Konferencia Liga főtáblájára, a Hapoel Beer Sheva ellen 4-0-s vereséget szenvedtek, akkor a pályán volt a magyar védő. Előtte egy észt csapattal szemben gólt is szerzett. A Cracovia ellen kiállították, ezért most el van tiltva. Ezért kérte, hogy ha csak a lengyel harmadosztályban is, de pályára lépjen a tartalék csapatban.

Szoboszlai november után ismét villoghat a középpályán

Gazdag Dániel – A Philadelphia játékosa a Toronto ellen megszerezte az első gólját augusztus elején az amerikai bajnokságban. Az Eb-n el kellett hagynia a keretet, mert nem gyógyult fel a rajtra, de a kreativitására nagy szükség lehet a következő meccseken.

Kleinheisler László – Az Eszék kisebb csalódást keltve köszönt el a nemzetközi kupától, a bolgár CSZKA ütötte el őket a folytatástól. Csapata a bajnokságban az Isztra ellen idegenben, majd hazai pályán a Dinamo Zágrábtól kapott ki 2-0-ra. A magyar középpályás folyamatosan a kezdőcsapatban szerepel, de egy meccset sem játszott végig eddig. Kleinheisler az Eb-n remekül teljesített, ahogy 2016-ban is. Most az lenne a legfontosabb feladata, hogy ugyanazon a magas szinten játsszon.

Nagy Ádám – A 2016-os Eb után Bolognába szerződött, és most is klubot váltott, az olasz másodosztályú Pisa játékosa lett. A Pisa jól kezdte a szezont, 1-0-ra verte a Spalt, 2-0-ra az Alessandriát, és ezzel két forduló után a harmadik helyen áll. Nagy egyelőre nem került be a keretbe, de ez hamarosan változhat. Anglia ellen az eltiltása miatt nem játszhat, Albániában viszont bevethető lesz.

Schäfer András – Az Eb nagy felfedezettje maradt a Dunaszerdahely középpályása, bár híresztelés szintjén felmerült a neve a Toulouse kapcsán. A DAC nem indult a legjobban a bajnokságban Szlovákiában, csak a hatodik helyen áll. Schäfer labdabiztos játékára, lendületére nagy szükség lesz a vállogatottban.

Cseri Tamás – A koronavírusos Loic Nego helyére került vissza a válogatottba, csapata, a Mezőkövesd a hetedik helyen áll a magyar bajnokságban. A középpályás valószínűleg Andorra ellen játszhat komolyabb szerepet.

Szoboszlai Dominik – A legnagyobb várakozás az ő játékát kíséri majd, mert az Európa-bajnokságról hiányzott, miután szeméremcsont-gyulladása nem jött rendbe. Most viszont egészséges, és a pontrúgásoknál, a labdakihozatalnál, a támadások szervezésében, helyzetek kialakításában nagy hasznára lehet a csapatnak. Szoboszlai a Stuttgart ellen duplázott a 4-0-ra megnyert augusztus 20-i Bundesliga-meccsen, az első és a harmadik gól volt az övé. A forduló legjobb játékosának választották, biztosan kezdő lesz az angolok ellen. Indításaira és védekező munkájára is nagy szükség lesz.

A magyar kezdőcsapat a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország – Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én. Balról jobbra: Loic Nego, Botka Endre, Nagy Ádám, Sallai Roland, Kleinheisler László, Fiola Attila, Szalai Attila, Schäfer András, Willi Orbán, Gulácsi Péter és Szalai Ádám – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A magyar kezdőcsapat a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország – Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én. Balról jobbra: Loic Nego, Botka Endre, Nagy Ádám, Sallai Roland, Kleinheisler László, Fiola Attila, Szalai Attila, Schäfer András, Willi Orbán, Gulácsi Péter és Szalai Ádám – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Jó formában a csatárok

Szalai Ádám – A válogatott csapatkapitánya az első fordulóban nem játszott a német bajnokságban, a Mainz nélküle verte meg a Lipcsét. A második fordulóban a Bochum ellen a 62. percben állt be, de segíteni nem tudott a csapatán, kikaptak. A harmadik meccsen, a Fürth ellen Szalai már gólt lőtt, egy jobb oldali beadásra érkezett mintaszerűen, és ballal, 7 méterről passzolt a kapuba. A 89. percben cserélték le, a helyére beküldött Stoger is gólt szerzett a meccs legvégén. Szalai teljesítményét a Kicker szaklap 2,5-re értékelte, vagyis a mezőny legjobbjának látták. Szalai az Eb-n a németek ellen Münchenben is gólszerző volt, egyetlen helyzetét értékesítette – most is hasonló hatékonyságra lesz szüksége.

Sallai Roland – A Freiburg három forduló után a negyedik helyen áll a Bundesligában, a BL-szereplő Dortmundot is megverte 2-1-re. Sallai akkor gólt is lőtt, a következő fordulóban gólpasszt adott, amikor Stuttgartban nyertek 3-2-re. Sebességére, gyors irányváltásaira nagy szükség lehet az angolok ellen, de Albániában is. Az angol védelmet nem nagyon tudta senki zavarba hozni az Eb-n, a 24 éves csatárra vár a feladat, hogy veszélyt teremtsen a köreikben.

Sallói Dániel – Már 2018-ban is meghívta egyszer Marco Rossi a válogatottba, aztán sérült volt, nem ment neki úgy a játék, hogy számolni lehessen vele. Most viszont ismét remek formában van, és édesapja után ő is szerepelhet a válogatottban. A Kansas centere 21 meccsen 12 gólnál tart az amerikai bajnokságban, csapata a második helyen áll a Seattle mögött.

Nikolics Nemanja gólját elvették az MTK ellen les miatt a hétvégén, a helyére beküldött bosnyák Kodro duplázott. A török Kasimpasa szélsője, Varga Kevin egy teljes meccset játszott végig, azt meg is nyerték, aztán a Galatasaray ellen a hétvégén egy félidőt kapott, 2-2-vel zárult a találkozó. Schön Szabolcs 13 meccsen volt eddig a pályán az amerikai ligában, az első gólját még nem szerezte meg, két gólpassz került a neve mellé a hétvégén. Hahn János győztes gólt lőtt a Paksban tizenegyesből az Újpest ellen, vannak ajánlatai, még az is lehet, hogy átigazol. Varga Roland az al-Ittihad játékosa lett a nyáron, csapata két forduló után, szerzett gól nélkül egy ponttal áll.

A várható kezdőcsapat:

Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai Attila – Bolla, Kleinheisler, Schäfer, Szoboszlai, Fiola – Szalai Ádám, Sallai

Hogy van a pótselejtező?

A 2022-es, Katarban rendezendő novemberi világbajnokságra a selejtezőkből minden csoportelső közvetlenül jut ki, a másodikok pótselejtezőt játszanak. A pótselejtezőket azonban nem a hagyományos formában rendezik meg, hanem a 10 selejtezőcsoport második helyezettjéhez csatlakozik még két ország a Nemzetek Ligája rangsorból. A 12 válogatottat ezután három részre bontják, a három szekcióban egyenes kieséssel, elődöntő és döntő után avatnak bajnokot, aki mehet a vb-re.

Magyarország egy átlag feletti NL-szerepléssel onnan is kaphat jogot a pótselejtezőre, ha nem sikerülne megszereznie a második helyet a csoportban. Egyelőre még felesleges számolgatni, milyen eredmények kellenek ahhoz, hogy a nyolcadik NL-pozíciót behúzza a csapat, de ehhez egyébként az kell, hogy az előttünk lévők közül legalább heten a csoportjuk első vagy második helyén végezzenek. Az már látszik, hogy az osztrákok eredményeit kell nagyon figyelni: ha ők a csoportjukban az első vagy a második helyen végeznek, Magyarország kedvező helyzetbe kerülhet.


Az NL-sorrend: Franciaország, Belgium, Olaszország, Spanyolország, Wales, Ausztria, Csehország, Magyarország

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!