Lemosták a női kéziseinket, Hosszú kihagyott egy számot, Milák bejelentkezett az aranyra, Vas Blankán elámultunk

Legfontosabb

2021. július 27. – 17:33

frissítve

Lemosták a női kéziseinket, Hosszú kihagyott egy számot, Milák bejelentkezett az aranyra, Vas Blankán elámultunk
Milák Kristóf a 200 méter pillangó rajtjánál – Fotó: Marko Djurica / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország arany- és éremimádatban él, ha olimpiákról van szó, de nem árt kicsit átállítani az agyunkat, és örüljünk egy 12. vagy 4. helynek is. Az olimpia negyedik versenynapján Milák Kristóf bejelentkezett az aranyéremre, női kéziseink szenvedtek, egy Fülöp-szigeteki sportoló pedig egy házat is kapott aranyérméért.

A tokiói olimpia nekem arról is szól, hogy versenyeztetem egymással a tévécsatornákat. A köztévé mellett most a Eurosport is izomból ráállt az olimpia közvetítésére, bár máshol vannak a hangsúlyok, széles a kínálat, lehet csattogtatni a távirányítót. Választhatunk, hogy a vívást az egyéni asszók közben is gyakran királyi többesbe váltó Szekeres Péter kommentálásában fogyasztjuk, vagy inkább az Eurosporton nézzük Horváth Mariann tálalásában, akiről mindig a 2012-es olimpia jut eszembe, ahogy Szilágyi Áron első aranyánál „egy gyerek, egy gyerek” felkiáltásba csapott.

Ha már a gyerekeknél járunk, a nap első versenyénél, a női triatlonnál veszített az M4, gyorsan meguntam az amúgy felkészült és triatlonozó Kovács Kokó István kislányozását és kisasszonyozását, ezek a versenyzők lettek volna, így a Eurosportra váltottam. Ott pont a magyar induló, Braymayer Zsanett edzője, Kuttor Csaba volt a szakkommentátor, rengeteg háttérinfóval színesítette a közvetítést, de életemben nem hallottam ennyiszer még, hogy: „Azt a kutya mindenit”. Ez talán valami családi mondás lehet, hiszen a triatlonos bátyját, a futballista Kuttor Attilát Kutyának is becézik. Ezt most ne nyomozzuk ki, térjünk vissza az olimpiához.

Kuttor tanítványa, Braymayer Zsanett remekül versenyzett, és minden idők legjobb női magyar olimpiai eredményét érte el a 12. hellyel. Ez még csak nem is pontszerző hely, mondhatná a fotelszurkoló, de mi erre azzal jövünk, hogy ez bizony óriási teljesítmény. A triatlon egy elég jól pörgő, profi sportág, erős konkurenciával, már maga a kvalifikáció is nagy eredmény.

A másik nem érmes, de minimum aztakutyamindenit helyezést Vas Kata Blanka hozta, aki 19 évesen élete első komoly versenyén indult felnőttek között. Ez nem igazán zavarta meg a hegyikerékpárost, sőt még az sem, hogy bukott is a pályán, lenyűgöző biciklizéssel a negyedik helyre jött be, és könnyen lehet, hogy Vasra néhány év múlva már világsztárként tekinthetünk. És ne lepődjünk meg, már csak a neve miatt is, ha Iron Ladyként emlegetik majd.

Vas Kata Blanka a hegyikerékpár versenyen – fotó: Tim de Waele / Getty Images
Vas Kata Blanka a hegyikerékpár versenyen – fotó: Tim de Waele / Getty Images

Most annak szurkolok, hogy a nálunk szintén radar alatt lévő sportágban, a vitorlázásban is gurítsanak valami nagyot a magyar versenyzők, a Vashoz hasonlóan szintén ösztönösen jó Érdi Máriának és Berecz Zsombornak erre jó esélye is van, mindketten hoztak már egy-egy második helyet futamukban, Berecz ráadásul kettőt is.

Milák bejelentkezett az aranyra, Hosszú visszalépett

Amikor a legtöbben aludtak itthon, még minden jól ment az uszodában, Milák Kristóf világcsúcstartóhoz méltóan, a legjobb idővel lett döntős 200 méter pillangón, és a legjobb nyolc közé jutott Kenderesi Tamás is. Hosszú Katinka újabb döntőben vehet részt, 200 vegyesen a hetedik idővel jutott be a fináléba. Az ott esti, itt délelőtt programban Kapás Boglárka is jól úszott, elődöntős 200 pillangón, az úszás klasszikus számában, 100 gyorson pedig Németh Nándor is elődöntős lett.

Hosszú a 200 méter vegyes előtt – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Hosszú a 200 méter vegyes előtt – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Amikor a legtöbben már ébren voltak, akkor rossz hírek is jöttek az uszodából. Hosszú Katinka némileg váratlanul bejelentette, hogy 200 pillangóban nem áll rajthoz, úgy ítélte meg, hogy túl sűrű a program, majd kizárták a férfi 4x200 méteres gyorsúszó váltónkat, mert Kozma Dominik túl korán rajtolt.

Búcsúzott az olimpia arca, bajban az egyik legnagyobb sztárja

A kedd a búcsúk és visszalépések napja is lett. A japánok legnagyobb bánatára a női tenisztornán kiesett az olimpia egyik arca, az olimpiai lángot is meggyújtó Oszaka Naomi. Egy másik világsztár, a tornát átformáló Simone Biles pedig megsérült, így a női csapatverseny közben kiszállt az amerikai válogatottból. Nagy kérdés, hogy mire lesz képes az egyéni döntőkben az önmagához képest a selejtezőben is gyengébben teljesítő tornász. Mi Sárosi Laura szereplését vártuk hiába, a tollaslabdázó Achilles-ín-szakadást szenvedett.

Küszködős meccsek

Eddig nem szerepel Magyarország valami fényesen a csapatsportágakban, öt lejátszott mérkőzésből eddig csak egy győzelemre futotta. Ezt ma hozta össze a férfi vízilabdacsapat a japánok ellen, akik azért az első három negyedben megizzasztották (bár ugye erre a vízben kevés az esély) Märcz Tamás játékosait. A 16-11-es végeredmény persze ennél könnyebb meccset sejtet. A pólósok egy győzelem és egy vereség után még simán bízhatnak a nyolc közé jutással. A női kézilabdásoknál sem úszott még el ez a lehetőség, de válogatottunk másodjára is kikapott. A brazilok 33-27-re nyertek, amire csak azt tudta mondani Elek Gábor szövetségi kapitány, hogy nagyon szégyellem magam.

A magyar kézisek meccse a brazilok ellen – fotó: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images
A magyar kézisek meccse a brazilok ellen – fotó: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Dzsúdósaink sem úgy emlékeznek majd Tokióra, hogy ez volt a sikerolimpia, ma Özbas Szofinak és Ungvári Attilának sem sikerült még a legjobb nyolc közé sem jutnia.

Elsők

  • Bermuda történetének első aranyérmét könyvelheti el, ezt a triatlonos Flora Duffy szerezte.
  • Bár csak egy USA-tagállam, de a statisztikusok, jó ha megjegyzik ezt, már Alaszka is adott aranyérmest, az ott születetett 17 éves Lydia Jacobi százméteres hátúszásban győzött.
  • Az olimpián most debütáló szörfben is kiosztották az első aranyakat, a férfiaknál a brazil Italo Ferreira a nőknél az amerikai Carissa Moore nyert.
  • Először rendeztek olimpián vegyes páros lövészeteket, a puskásoknál magyar indulók is voltak, Péni István és Mészáros Eszter a hetedik helyet szerezte meg.

Még néhány aztakutyamindenit

  • A Fülöp-szigetek 97 év után szerzett újra olimpiai aranyat, a női 55 kilós súlyemelők mezőnyében Hidilyn Diaz nyert, amivel szépen kaszált is. Győzelméért az állam és üzleti szereplők 33 millió Fülöp-szigeteki pezót (200 millió forint) dobtak össze, és még egy házat kap.
  • Női hegyikerékpárban csak svájciak álltak a dobogón, Jolanda Neff, Sina Frei és Linda Indergand osztozott az érmeken. Svájcnak egyszer már összejött ilyen tarolás, 1936-ban három férfi tornászuk állt dobogóra talaj versenyszámban. Ilyen élményük azonban magyaroknak is volt már, 1912-ben és 1952-ben férfi kard egyéniben hoztak el minden érmet.
  • Egy marokkói bokszoló elővette a Mike Tyson által híressé tett, de a legkevésbé sem sportszerű húzást, egyszerűen beleharapott ellenfele fülébe. David Nyika szerencséje az volt, hogy füle izzadtságtól volt nedves, és fogvédőben nem is tudott rendesen harapni Junesz Bala.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!