Extrém időjárási körülmények között lett 12. a triatlonos Bragmayer Zsanett

2021. július 27. – 07:31

frissítve

Extrém időjárási körülmények között lett 12. a triatlonos Bragmayer Zsanett
Bragmayer Zsanett a 18. helyen kezdte meg a triatlonverseny második számát, a kerékpározást, a verseny utolsó harmadára azonban már a 12. helyen fordult rá – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bragmayer Zsanett az olimpiák történetének legjobb magyar női triatlonos eredményét érte el azzal, hogy tizenkettedikként fejezte be a versenyt Tokióban. A másik magyar induló, Kovács Zsófia kiesett.

A zuhogó eső miatt csak 15 perces késéssel tudtak elrajtolni magyar idő szerint kedd hajnalban a női triatlonozók a tokiói olimpián, írja az MTI. Mire Bragmayerék végeztek a verseny első harmadával, az úszással, nagyjából elállt az eső, azonban a csúszós útfelület igencsak megnehezítette a biciklire szálló sportolók életét.

Többen is elestek, azonban a magyaroknak sikerült épségben abszolválniuk a második harmadot is. A futást végül 90 százalékos páratartalomban kellett befejezni, ez végül csak Bragmayer Zsanettnek sikerült a két magyar induló közül.

Bragmayer az utolsó számra a 12. helyen vágott neki, amelyet bravúrral meg is tartott. A magyar női triatlonosok közül ez a legjobb olimpiai helyezés, az eddigi csúcsot Edöcsény Nóra 2000-es szereplése jelentette, aki Sydney-ben a 19. volt.

Bragmayer az MTI-nek kiemelte: azzal a céllal érkezett Tokióba, hogy megdöntse Edöcsény magyar olimpiai rekordját, illetve azon belül inkább a legjobb tizenöt közé kerüljön. A plusz helyezést már ajándéknak tekinti. Hozzátette: az év elején inkább a váltós szerepléstől várt jobb eredményt, de miután jól sikerült az edzőtábora, és a tavaszi versenyszezonban is jó ment, inkább az egyénire tevődött esetében a hangsúly.

„Engem nem zavart meg az eső, és az, hogy csúszik a rajt, mert a többséggel ellentétben szeretek extrém körülmények között versenyezni. Bringán jól kanyarodok, jók a gumijaim, csak arra kell figyeljek inkább, hogy ne kerüljek bukásba. Mondjuk mázlim azért volt, mert közvetlenül előttem és mögöttem is estek, de én kimaradtam ezekből” – mondta.

Kovács Zsófia – Fotó: Czeglédi Zsolt
Kovács Zsófia – Fotó: Czeglédi Zsolt

A harmadik olimpiáján induló Kovács Zsófiát közben lekörözték, így 19 társához hasonlóan nem tudta befejezni a versenyt. Kovács az MTI-nek elmondta: két napja meghúzta a vállát, így az úszás során berövidült a kartempója, az első szám pedig nagyon rosszul sikerült neki.

„Jelentős hátrányt szedtem össze, a depóban már világosan láttam, hogy a mezőny nagyobb része addigra elment. A bringára egyedül ültem fel, és mindent elkövettem, hogy felzárkózzam. Szedtük össze egymást a többiekkel, kialakult egy hátsó sor, de az utolsó körre már csak úgy mehettünk ki, hogy végig a biztonsági sávban kellett tekernünk. Ezt meg is tettük, de a futást ennek ellenére mégsem tudtuk elkezdeni, a depóban nem engedtek oda minket a cipőinkhez. Nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam futni, mert valami jó közepes helyezést talán elérhettem volna” – nyilatkozta.

Az aranyérmet a 33 éves bermudai Flora Duffy szerezte meg nagy fölénnyel. Ez volt Bermuda első olimpiai aranyérme. A férfiak versenyében hétfőn a magyarok közül Bicsák Bence a hetedik, Tóth Tamás pedig a 29. helyen végzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!