Bicsák Bence szenzációs versenyzéssel a 7. lett triatlonban az olimpián

2021. július 26. – 01:23

frissítve

Bicsák Bence szenzációs versenyzéssel a 7. lett triatlonban az olimpián
Vissza kellett lőni a férfi triatlonverseny rajtját, mert bennragadt egy motoros hajó Fotó: Hannah McKay/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bicsák Bence az olimpiák történetének legjobb magyar triatlonos eredményét érte el azzal, hogy hetedikként fejezte be a versenyt Tokióban. A másik magyar induló, Tóth Tamás a 29. lett.

Meglehetősen bizarra sikerült a tokiói olimpia első triatlonversenye, mert a férfi mezőny úszórajtjánál csak a fele mezőny vetette magát bele a vízbe, míg a másik fele a pontonhídon várakozott. A vízben lévők, ahogy kell a rajtnál és a pozíciószerzésnél, nagyon megnyomták az elejét, körülbelül 100 métert leúsztak, mire sikerült őket leállítani és visszaterelni őket a pontonra. Az egyik magyar résztvevő, Bicsák Bence biztosan azok között volt, akik vízbe ugrottak.

Tokióban egy triatlonversenyhez képes szokatlanul korán volt a rajt, reggel fél hétkor. A szervezők ezzel a pusztító hőséget akarták elkerülni, de a magas páratartalommal még így is kellett számolni, és a kellemetlen, 30 fok körüli tengervízzel is.

Az 51 fős mezőnyben két magyar, Bicsák Bence és Tóth Tamás is ott volt, ahogy a nagy favoritnak számító brit Alex Yee, a riói olimpiai két dobogósa, Jonathan Brownlee és Henri Schoeman is, mellettük még a norvég Kristian Blummenfelt, a kétszeres világbajnok francia Vincent Luis, és a háromszoros világbajnok spanyol Mario Mola számított esélyesnek a 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló számban. A mezőny talán legnagyobb hiányzója a címvédő Alistair Brownlee volt.

Az 1500 méteres úszást két körre osztottak, az első, 950 méteres kör végén Luis vezetett, de természetes még egybe ért a mezőny, Bicsák a 18., Tóth a 29. helyen állt ekkor. Az úszás végére Bicsák három helyet még előrelépett, Tóth egyet visszaesett. A 40 kilométeres kerékpározás első kilométerein egy kilencfős élboly állt össze, a második csoportban viszont mindkét magyar ott tekert, öt kilométer után 16 másodperces hátrányban voltak. Az üldözőverseny húsz kilométerig tartott, ekkora összeért három csoport, és egy 40 fős boly alakult ki, amelyben mindkét magyar ott tekert.

Bicsák Bence (jobbra) teker a tokiói olimpiai triatlonos mezőnyébenFotó: Cameron Spencer/Getty Images
Bicsák Bence (jobbra) teker a tokiói olimpiai triatlonos mezőnyébenFotó: Cameron Spencer/Getty Images

A bringázás utolsó 10 kilométere a svájci Andrea Salvisberg bevállalt egy szökést, így 14 másodperces előnnyel kezdhette meg a futást a nagy tömegben beeső ellenfelei előtt. Bicsáknak jól sikerült a depózás, a 13. helyen kezdhette meg a futást. Tóth 34.-ként ment ki. Két és fél kilométer után Yee állt az élen, az élcsoporttól néhány másodpercre leszakadva Bicsák a 15. volt.

Bicsák jól osztotta be az erejét, 5 kilométernél a 13. volt, majd a következő kör végén már 9. helyen futott. Az utolsó körben még rá tudott tenni, a 7. helyre futott fel, és ezzel minden idők legjobb magyar triatlonos olimpikonja lett. Tóth Tamás most a 29. helyen futott be.

Bicsák Bence teljesen kifutott magát, végül hetedik lett az olimpia triatlonversenyébenFotó: Hannah McKay/Reuters
Bicsák Bence teljesen kifutott magát, végül hetedik lett az olimpia triatlonversenyébenFotó: Hannah McKay/Reuters

A triatlon 2000 óta szerepel az olimpiák műsorában azóta szinte mindig kijutott magyar versenyző is. A férfiaknál eddig Faldum Gáboré volt a legjobb helyezés, Rióban 20. lett, míg a nőknél Edőcsény Nóra volt a legjobb, 2000-ben 19. Bicsák most mindkét kategóriát tekintve a legjobb magyar triatlonos.

Az élbolyban 8,5 kilométernél robbantott Blummenfelt, és a norvégot már nem is lehetett megfogni a célvonalig, második helyen Yee érkezett, a harmadik pedig az új-zélandi Hayden Wilde lett.

„Egyszerre minden rám zúdult, nem is tudom szavakkal elmondani, hogy ez milyen érzés” – mondta könnyeivel küszködve Bicsák az MTI-nek.

„Az elmúlt egy-másfél évben annyi szenvedésen mentünk keresztül, és sokszor eléggé nehéz volt. Idén nagyon nem találtam a formámat és nem tudtuk, hogy pontosan mi a baj, ráadásul annyira nem volt önbizalmam, hogy fogalmam sem volt róla, hogyan leszek tagja a világelitnek” – mondta Bicsák, aki egy hónappal ezelőtt megsérült.

„Nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni és felépülni is, de most is csak úgy tudtam rajthoz állni, hogy az orvosok megígérték, végig fogom tudni csinálni. Emiatt nem léptem vissza, pedig megfordult a fejemben a gondolat, mert nem akartam elvenni Magyarországtól a lehetőséget azért, hogy aztán fel kelljen adnom a versenyt” – mondta a triatlonos, aki elárulta, az elmúlt két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni.

„Az volt a taktika, hogy minden szenvedést ki kell bírnom valahogy. Lehet, hogy ha egy kicsit többet beleadok a futás elején, akkor még a negyedik hely is meg lehetett volna, de nem ez a lényeg. Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült” – mondta Bicsák megköszönve az otthonról szurkolók támogatását.

Tóth azt emelte ki, hogy Budapesten hasonló időjárási körülmények vannak, mint Tokióban, ezért ezzel nem volt problémája: „Egy picit előbb kellett volna kezdenem a tempóváltást futásban, akkor akár még a top 20-as eredmény is összejött volna, amire készültem. Várom a szombati vegyesváltót, szerintem oda tudunk tenni egy jó eredményt a csapattal.”

Eredmények:
1. Kristian Blummenfelt (norvég) 1:45:04
2. Alex Yee (brit) 1:45:15
3. Hayden Wilde új-zélandi) 1:45:24

…7. Bicsák Bence (magyar) 1:45:56
…29. Tóth Tamás (magyar) 1:48:19

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!