Olaszország Európa-bajnok, tizenegyespárbajban legyőzte Angliát

Legfontosabb

2021. július 11. – 22:04

frissítve

Olaszország Európa-bajnok, tizenegyespárbajban legyőzte Angliát
Fotó: Alex Morton / UEFA / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz futballválogatott nyerte az Európa-bajnokságot, miután tizenegyespárbajban győzték le Angliát a döntőben.

Bonuccit kerülte volna meg, de messze járt attól, hogy sikeres legyen a trükk, ráadásul félő, hogy ha el is megy Bonucci mellett a labda, akkor is hosszú lett volna a szöketetés.

Fotó: Paul Ellis / Reuters
Fotó: Paul Ellis / Reuters

Az angol védő ma 16. alkalommal lép pályára az angol válogatottban, és ugyan 7 gólpasszt már sikerült kiosztania 2014-es debütálása óta, azonban az első góljára az Eb-döntő 2. percéig kellett várnia.

Szakkommentár

Egy helyen változtatott Gareth Southgate az elődöntőben látott csapatán, kevesen gondoltak Trippier kezd majd, átalakítva a házigazdák felállását is. A 3-4-3-as felállást egyszer alkalmazta eddig az angol szakvezető a tornán, Németország ellen, de ezúttal is inkább a hátsó biztonságnak szavazott bizalmat. Ez azonban a támadójátékon nem látszik. Luke Shaw meg is adta az alaphangot a mérkőzéshez. A Manchester United balhátvédjétől, aki a Premier League-ben is a legtöbb helyzetkialakítást csinálja a védők közül, már megszokhattuk a tornán, hogy folyamatosan segíti a támadásokat, de azt nem, hogy maga indítja, majd fejezi is be azt. Az idei bajnokságban egy gólig és öt gólpasszig jutó védő a tornán ezzel már gólt is szerzett és három gólpasszt is adott. Hihetetlen volt, ahogy az oldalvonal mellett, a saját térfelének közepén labdát szerez, dinamikusan megindul, iramot vált, majd az előtte játszó Mason Mountot is lefutva érkezik a kapu elé, Trippier tökéletes beadását értékesíteni. A gól után sem hagyott alább az angol csapat lelkesedése, letámadással próbálják hibára kényszeríteni az olasz labdakihozatalt, és több veszélyesebb ellentámadást is vezettek már. Amennyiben nem sikerül megszerezni a labdát, visszaállnak saját térfelükre és 5-4-1-es felállásra váltva áthatolhatatlannak látszó falat képeznek a saját tizenhatosuk előtt. Nem is találja az olasz csapat ennek ellenszerét egyelőre.

A jobb lábát nézi az olasz válogatott orvosi személyzete, közben a többiek frissítenek. Mivel az ápolás a pályán kívül is folytatódik, az olaszok most átmenetileg emberhátrányban a pályán.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Az első negyedórában az angolok domináltak, az olaszok mindössze egy szabadrúgásig jutottak. A játék főként az olasz térfélen zajlik. A labdát viszont főleg az olaszok birtokolják, 58-42 százalék a javukra.

Les a vége, Emerson volt túlzottan a védők mögött. Az angolok nagyon veszélyesek a széleken továbbra is, de talán most sikerült kicsit megfognia a meccs tempóját az olaszoknak.

Mindössze 117. másodperc kellett Luke Shawnak, hogy betaláljon, ezzel megdöntötte az EB-döntőkben szerzett leggyorsabb gól rekordját. Az eddigi rekordot a spanyol Chus Pereda tartotta, az 1964-es Eb-döntőn a 6. percben lőtt gólt a Szovjetuniónak. A leggyorsabb Eb-meccsen szerzett gól rekordját nem sikerült megdönteni, az orosz Dmitrij Kiricsenkónak mindössze 67 másodpercre volt szüksége a 2004-es Eb-n, hogy gólt lőjön Görögország ellen.

Luke Shaw gólja az olasz kapuban – Fotó: Carl Recine / Reuters
Luke Shaw gólja az olasz kapuban – Fotó: Carl Recine / Reuters

Walker indította be jól a jobbon Trippiert a védők mögé, ő egyből középre is adta, Chiellini időben érkezett, hogy Kane ne jelentsen veszélyt az olasz kapura. Trippiertől jött a gólpassz is Shaw találata előtt, úgyhogy nem csoda, hogy ennyire vigyáznak már az olaszok.

Jobbal tekerte el a sorfal mellett, ezzel nem is volt baj, de túl magasra sikerült a próbálkozás, Pickford előre látta, hogy ebből nem lesz veszély, de azért biztosított.

Fotó: Frank Augstein / Reuters
Fotó: Frank Augstein / Reuters

Veszélyes helyről jön az olasz szabadrúgás, a kaputól némileg jobbra, olyan 18-20 méterre.

Shaw a hosszú oldalon érkezett egy beadásra, azonnal elvállalta, a kapáslövés a kapufát is érintve ment be.

A lelátón pedig ott van Vilmos herceg és családja, Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke és Serigo Mattarella olasz elnök is.

GÓL!
ENG L. Shaw
ITA Olaszország 0 : 1 Anglia ENG

Csúnyán elnézte, hogy Pickford merre ácsorog, de legalább nem lett akkora baki a dologból, mint a spanyol-horváton azzal a kabaréba illő, 40 méteres öngóllal.

Csöpög közben az eső, meglátjuk majd, hogy mennyire kezd rá.

Björn Kuipers lesz az Eb-döntő játékvezetője. A holland bíró 2014-ben Bajnokok Ligája-döntőt, 2013-ban és 2018-ban Európa Liga-döntőt, 2013-ban FIFA konföderációs kupa-döntőt vezetett, a 2018-as vb-döntőben pedig ő volt a negyedik játékvezető. A mostani kontinensviadalon ő fújta a sípot a Dánia-Belgium, Szlovákia-Spanyolország csoportmeccseken és a Csehország-Dánia negyeddöntőn. Ezeken a meccseken összesen 10 sárgalapot osztott ki és 1 tizenegyest ítélt meg.

Fotó: REUTERS/Andy Rain
Fotó: REUTERS/Andy Rain

Kuipers civilben szupermarket-tulajdonosként dolgozik. Övé a helyi Jumbo szupermarket szülővárosában, Oldenzaalban (a Jumbo a legnagyobb szupermarket-láncnak számít Hollandiában). 2016-ban ráadásul az ő boltja volt a legjobb Jumbo szupermarket az országban. A szupermarket-biznisznek köszönhetően jól megszedte magát a holland játékvezető, 12,4 millió eurónyi vagyona van.

Az 1966-os világbajnoki döntőben Anglia hazai pályán hosszabbítás után győzte le Németországot. A rendes játékidőben 2-2 volt az eredmény, aztán Geoff Hurst beindult a hosszabbításban, és két gólt is szerezve 4-2-vel bebiztosította a vb-címet az angoloknak.

Harminc évvel később az Eb-n volt a Wembley a döntő helyszíne, és az is a hosszabbításban dőlt el a csehek és a németek között. A rendes játékidőben 1-1 volt, majd jött Oliver Bierhoff a 95. percben és az akkor még érvényben levő aranygól-szabálynak köszönhetően egyből el is döntötte az Eb-cím sorsát.

Oliver Bierhoff gólöröme a csehek elleni aranygól után az 1996-os Eb-döntőben – Fotó: Boris Horvat / AFP
Oliver Bierhoff gólöröme a csehek elleni aranygól után az 1996-os Eb-döntőben – Fotó: Boris Horvat / AFP

Az autó akkora sztár lett, hogy már saját, hivatalos Twitter-fiókja is van, amin pénteken bejelentették, hogy a vasárnapi olasz-angol döntőn nem a nyitóünnepségről ismert, ezüst, hanem szivárványszínben gurul majd pályára.

„A szivárványos zászló egy olyan jelkép, ami megtestesíti az UEFA alapértékeit, és olyan dolgokat hirdet, amiben mi is hiszünk – egy igazságosabb és egyenlőbb társadalmat, ami mindenkivel elfogadó”

– írta az UEFA a Telex kérdésére, hogy miért engedélyezték a szponzor ötletét.

Rómában a győztes meccsek után sokan a város szökőkútjaiban szeretnek ünnepelni. Ezt most kordonokkal szeretnék megakadályozni, rendőrök is vannak az utcákon, de nem sokan.

Fotó: Simor Dániel / Telex Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex

  • Az olasz válogatott 33 mérkőzés óta veretlen, legutóbb Portugália ellen kaptak ki 2018 szeptemberében. Az utolsó 3 mérkőzésükön kaptak 1-1 gólt, előtte 11 mérkőzés még gólt sem tudtak szerezni az ellenfelek ellenük.
  • Anglia 12 mérkőzés óta veretlen, 10-szer gólt sem kapott Gareth Southgate csapata.
  • A két csapat tétmérkőzésen utoljára 2014-ben, a brazíliai világbajnokság csoportkörében találkozott egymással, akkor Marchisio és Balotelli góljaira csak Sturridge tudott válaszolni, így az olaszok nyerték azt a mérkőzést. Az 1966-os vb-diadal óta Anglia mindösszesen egyszer győzte le Olaszországot egy barátságos mérkőzésen 2012-ben, Bernben. Az utolsó két összecsapásuk 1-1-es döntetlennel zárult.
  • Ez a végeredmény végeredmény most sem elképzelhetetlen, hiszen az idei torna kiesési szakaszában 7 összecsapás is a hosszabbításban vagy tizenegyespárbajban dőlt el.
A Henri Delaunay-trófea a Wembley-ben a döntő előtt – Fotó: Paul Ellis / Reuters
A Henri Delaunay-trófea a Wembley-ben a döntő előtt – Fotó: Paul Ellis / Reuters
  • OIaszország 1968-ban már ünnepelhetett egyszer Európa-bajnokságon, azóta két döntőjüket is elveszítették (2000-ben Franciaország ellen, 2012-ben Spanyolország ellen), Anglia először szerepel a fináléban. Az angolok a 13. nemzet, aki eléri az utolsó lépcsőfokot és az első új ország a döntőben 2004 óta, amikor Görögország jutott el idáig és nyerte meg a tornát.
  • Olaszország úgy jutott ki a 2020-as Európa-bajnokságra, hogy megnyerte mind a 10 találkozóját a selejtezőcsoportban. Anglia 7 győzelem mellett 1 vereséget gyűjtött Prágában. Harry Kane lett a selejtezősorozat gólkirálya, 12 találata mellé 5 gólpasszt is kiosztott.
  • Anglia még sohasem kapott ki nagy tornán (Európa-bajnokság, világbajnokság) a Wembleyben, 11 győzelem és 4 döntetlen a mérlegük (a rendes játékidőben).
    Az 51 összecsapásból 50 befejeződött az Európa-bajnokságon, eddig 140 gólt láthattunk, ami 2,8-as átlagot jelent mérkőzésenként.
  • Olaszország 12 gólt szerzett eddig a tornán, Anglia 10-szer volt eredményes. Roberto Mancini alakulata 108 helyzetet alakított ki eddig, melyből 30-szor a kaput is eltalálták, Sterlingék pedig összesen 58-szor kísérleteztek, 25-ször célba is ért a próbálkozásuk.

Arra is van persze esély, hogy amennyiben Anglia története során először Európa-bajnok lesz, Boris Johnson miniszterelnök állami szinten munkaszüneti napot rendel el.

Az ország legtöbb iskolájában megengedik, hogy a gyerekek csak később érjenek be az iskolába, és a legnagyobb üzletláncok is hamarabb bezárnak vasárnap, hogy mindenki láthassa a történelmi meccset.

Mivel nem volt titok, hogy az olasz válogatott a Tottenham futballcsapat központjában szállt meg a londoni Eb-döntő előtt, angol szurkolók megpróbálták megzavarni az olaszok szombat éjjeli pihenését. Twitteren futótűzként terjedt egy videó, amin az látható, hogy a Tottenham-központ előtt tűzijátékokkal hangoskodtak angol szurkolók, az Athletic ugyanakkor úgy tudja, hogy az akció nem járt sikerrel, az olaszoknak fel sem tűnt a dolog, olyannyira, hogy még hivatalos jelentést sem tettek az esetről.

Fotók: Lee Smith / Reuters; Daniel Leal-Olivias / AFP Fotók: Lee Smith / Reuters; Daniel Leal-Olivias / AFP
Fotók: Lee Smith / Reuters; Daniel Leal-Olivias / AFP
Fotók: Lee Smith / Reuters; Daniel Leal-Olivias / AFP

De nem jártak sikerrel. Az alábbi videón jól látszik, hogy szurkolók egy csoportja megpróbált áttörni a kordonon, de a biztonsági személyzet szinte mindenkit megakadályozott ebben. Páran elfutottak, de őket feltehetőleg később, egy másik biztonsági gyűrűnél megállították.

A Wembley szóvivője által kiadott tájékoztatás szerint a legkülső biztonsági gyűrűnél történt az incidens, amit a rendőrség segítségével állítottak meg. Utána mindent megtettek, hogy megfékezzék a befutókat, és senki illetéktelen nem jutott be a stadionba.

A németek elleni nyolcaddöntőhöz hasonlóan most is 3-4-3-as hadrendben küldi pályára csapatát Gareth Southgate. Annak meglett az eredménye, hiszen 2-0-ra nyertek, de meglátjuk, most mennyire marad állandóra ez a felállás, vagy variálják esetleg támadásban vagy védekezésben. Trippier került a csapatba Saka helyett, de mivel a négytagú védelem minden tagja pályán van az angoloknál, villámgyorsan vissza tudnak váltani erre, ha a helyzet úgy kívánja.

Az olaszoknál nincs komoly meglepetés, olyannyira, hogy Roberto Mancini semmit nem változtatott az elődöntőben látott csapatán.

Íme a kezdőcsapatok!

  • Olaszország: Donnarumma – Emerson, Chiellini, Bonucci, Di Lorenzo – Barella, Jorginho, Verratti – Insigne, Immobile, Chiesa
  • Anglia: Pickford – Maguire, Stones, Walker – Trippier, Rice, Phillips, Shaw – Mount, Kane, Sterling
  • Játékvezető: Björn Kuipers (holland)

Pontosan egy hónappal ezelőtt az Olaszország-Törökország meccsel elkezdődött a koronavírus miatt 2021-re halasztott Európa-bajnokság, akkor az olaszok egy sima 3-0-val kezdtek, és ez a lendület egészen a döntőig kitartott, egyedül talán csak az Ausztria elleni nyolcaddöntőben nem voltak annyira meggyőzők. Anglia ugyanilyen magabiztosan lépdelt előre, és sikerült neki az, ami 25 éve, a hazai rendezésű Eb-n nem: a döntőbe jutni, most először lehetnek Európa-bajnokok.

Ilyen előzményekkel ugrunk neki a ma esti Eb-döntőnek, amit Koroknai Gergely és Dömötör Bálint fognak közvetíteni, a szakértőnk pedig ma este is Hrutka János. A mérkőzés után az összefoglalóval Ághassi Attila jön, hétfő délelőtt pedig kitárgyaljuk az Eb-n és a döntőben látottakat a TelexSport élő adásában, a kezdés: 11:30.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!