Olaszország Európa-bajnok, tizenegyespárbajban legyőzte Angliát

Legfontosabb

2021. július 11. – 22:04

frissítve

Olaszország Európa-bajnok, tizenegyespárbajban legyőzte Angliát
Fotó: Alex Morton / UEFA / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz futballválogatott nyerte az Európa-bajnokságot, miután tizenegyespárbajban győzték le Angliát a döntőben.

Donnarumma ujjheggyel tolta fölé a nem tökéletes mozdulattal fejelő Stones próbálkozását, kicsit a játékos nyakáról ment kapu felé a labda. A második szögletet könnyen hatástalanították az olaszok.

Balról tört keresztbe Chiesa, sorra vitte el az angol védők mellett a labdát, majd középről csavart a bal alsóba. Pickford remek reflexszel ütötte ki a pattogós lövést.

A második félidő első tizenöt percében főleg az olaszok veszélyeztettek, szinte végig náluk van a labda. Insigne először 17 méterről lőtt szabadot, ami csak centikkel kerülte el a kaput, majd közvetlen közelről, éles szögből megeresztett lövését kellett védenie Pickfordnak.

REUTERS/John Sibley
REUTERS/John Sibley

Insigne kavarta meg a védőket a kaputól balra, majd szinte az alapvonalról lőtt. Pickfordot meglepte a lövés, nem volt határozott, ahogy öklözte a labdát, szerencséje volt, hogy nem befelé vágódott róla.

Az első tulajdonosa, Barella épp az imént hagyta el a pályát, úgyhogy Kuipers úgy gondolta, maradjon olasz sárgával a pályán. Bonucci kapott lapot, Sterlingnek rúgott oda keményen.

Fotó: REUTERS/John Sibley
Fotó: REUTERS/John Sibley

Sárga lap
L. Bonucci
ITA Olaszország

Barella és Immobile a két távozó ember.

Az első gólt 5 perces síri csend követte Rómában, azóta újra megtalálták a hangjukat. A fekete Raheem Sterling legtöbb megmozdulásánál vannak akik huhognak, bár nem ez a jellemző.

Chiesa a pálya 60%-át átfutva ívelt a balszélre Insigne felé, de a jóval magasabb Shaw simán elfejelte előle a labdát, haza Pickfordnak.

Maga Insigne harcolta ki a szabadrúgást. Megint eltekerte a sorfal mellett, de megint nem talált kaput, igaz, ez talán valamivel közelebb volt a kapuhoz, mint amit az első félidőben lőtt.

Fotó: Laurence Griffiths / Reuters
Fotó: Laurence Griffiths / Reuters

Kuipers egyből továbbot intett, ahogy a metróajtóként összezáró két olasz védő között átesett Sterling. Valószínűleg ez is volt a célja a láthatóan hosszú szöktetés után, de az ismétlésből látszik, hogy Chiellini azért lerántotta. Akkora szabálytalanság biztosan volt, mint amiért büntetőt kaptak az angolok a dánok ellen.

Hátulról csúszott rá Kane lábára, ezt büntette Kuipers.

Sárga lap
N. Barella
ITA Olaszország

Ezt az angolok kezdték. Az eső rendületlenül esik tovább Londonban. Csere nem volt egyik oldalon sem, az olaszoknak 45 perce maradt, hogy legalább hosszabbításra mentsék az Eb-döntőt.

Szakkommentár

Olaszország 2020 szeptembere óta először, azaz 18 mérkőzés után került hátrányba egy mérkőzésen, és ez rá is nyomta a bélyegét az első félidőre. Luke Shaw és az angol válogatott az Európa-bajnoki döntők leggyorsabb góljával biztosította maga számára, hogy játszhassák saját játékukat. A labda ezután többet volt az olaszoknál, de a mérkőzést az angolok irányították. Tökéletesen működik az öt védőre kiegészülő hátsó alakzat, Phillips és Rice sok mennyiségű futómunkával segít a letámadásoknál és a középpálya stabilitásának megszilárdításakor, labdaszerzés után pedig nagyon gyorsan mennek át támadásba az angolok. A két szélső közül Sterling játszik feljebb, párszor le is maradt a felfutó Emersonról, talán ott lenne esély megbontani a középen egyelőre átjátszhatatlan angol védőfalat. Kevés kísérlet, két kaput eltaláló lövés, egy gól, élvezetes Európa-bajnoki döntő.

Fotó: Michael Regan / UEFA / Getty Images
Fotó: Michael Regan / UEFA / Getty Images


Korábban írtuk, hogy röviddel a kezdés előtt több szurkoló átrontott a kordonon és megpróbált bejutni az Eb-döntő helyszínére. A Wembley akkor azt közölte, hogy sikerült megállítani az így próbálkozókat, azóta viszont elismerték, hogy többek bejutottak jegy nélkül. Őket megpróbálják azonosítani és eltávolítani a helyszínről. Twitteren arról is írtak, hogy a kezdés előtt több szektorban kisebb tömegjelenet alakult ki, amikor a jeggyel rendelkező nézőknek erőszakkal kellett visszafoglalniuk a helyüket olyanoktól, akik jegy nélkül jutottak be.

Letelt a hosszabbítás, rövid szünet után folytatjuk.

Félidő
ITA Olaszország 0 : 1 Anglia ENG

Ő Mounttól kapta a labdát, így haladtak balról középre az angolok. Sterling a teljesen középen tartózkodó Kane-t akarta megjátszani, de ez már sok volt, lefülelték a labdát az olaszok. Sikerült is egy támadást építeniük ebből, a végén Bonucci lőtt, rettenetesen rosszul.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Di Lorenzo egy jobbról érkező labdára fordult rá nagyon jól, ugyanúgy dropból lőtte el, ahogy Shaw az angol gól előtt, de Stones tökéletesen érezte, merre céloz az olasz, és jól blokkolt. Verratti ismétlése elég enerváltra sikerült, Pickford azt könnyen fogta, az első lövésben volt több veszély.

Ennek talán inkább az elmúlt percekben felélénkülő olaszok örülnek jobban.

Az elmúlt percekben alig volt az angoloknál a labda, az olaszok pedig egy veszélyes Chiesa-lövésig és egy beadásra jó szabadig is eljutottak. Az első kaput eltaláló lövésig azonban továbbra is várniuk kell.

Fotó: Carl Recine / Reuters
Fotó: Carl Recine / Reuters

Mount felívelése felé futva rohant neki az olasz védőnek, Kuipers egyből jelezte, hogy nem dől be ennek, nem történt szabálytalanság.

Nagyjából onnan lőhettek az olaszok, ahonnan az első félidőben Insigne fölébombázott. Most Verratti vállalta el, de a beadásából nem lett helyzet.

Fotó: Robbie Jay Barratt / AMA / Getty Images
Fotó: Robbie Jay Barratt / AMA / Getty Images

Mount nem tudott lőni a gyors angol akció végén, Bonucci mentett. Úgy fest, minden komolyabb olasz próbálkozás egy villámgyors angol kontrába fordul át, a gól előtt szöglettel próbálkozott Olaszország, most egy veszélyes távoli lövés után fordultak nagyon gyorsan az angolok.

Ahogy Budapesten, Rómában is van hivatalos Eb-néző helyszín. A covid miatt azonban limitált a férőhely, ezért nem mindenki jutott be, aki akart, pedig bőven fértek volna még a Piazza del Popolóra.

Fotó: Simor Dániel / Telex Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex

Chiesa nagyon erőszakosan ment előre, Rice többszöri próbálkozásra sem tudta lerántani. Pickfordot meglepte, hogy Chiesa végül távolról, laposan, ballal lőtte el, nem is vetődött a bal sarok felé, pedig nem sokkal ment mellé a lövés.

Megint percekig tologatták a tökéletesen visszazáró angolok előtt az olaszok, a vége az lett, hogy Emerson próbálta középre adni a labdát a balszélről, de hosszú volt neki az indítás, így kirúgás lett a vége.

Az elmúlt negyedórában kicsit kiegyenlítődött a labdabirtoklás, már csak 52-48 százalék az olaszoknak. Mancini együttese azonban továbbra sem tudja feltörni az angol védelmet. Az öt angol védő próbál viszonylag magasan helyezkedni, így az olaszok alig járnak a pálya angol kapu előtti harmadában. Az ellenfél tizenhatosán belül például a 31. percben ért először labdába olasz játékos.

Fotó: Frank Augstein / Reuters
Fotó: Frank Augstein / Reuters

A nagy olasz építkezés vége egy gyatra távoli lövés, Insigne lőtt olyan 25-30 méterről, de messze elkerülte a kaput a lövés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!