Olaszország Európa-bajnok, tizenegyespárbajban legyőzte Angliát

Legfontosabb

2021. július 11. – 22:04

frissítve

Olaszország Európa-bajnok, tizenegyespárbajban legyőzte Angliát
Fotó: Alex Morton / UEFA / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz futballválogatott nyerte az Európa-bajnokságot, miután tizenegyespárbajban győzték le Angliát a döntőben.

Szakkommentár

A hosszabbítás első félidejében 1-1 kísérlet volt mindkét oldalon, sokat már nem mer kockáztatni egyik válogatott sem. Nem úgy a szakvezetők, akik újabb cserékkel próbálják nem a szerencsére és a tizenegyesekre bízni az első hely sorsát. Az olaszoknál Locatelli és Belotti személyében a középpályára és a csatársorba érkezett frissítés, nem cserélve a megszokott formáción, az angoloknál Grealish lépett pályára, és ez újabb változtatásokkal járt. Sterling visszakerült a jobboldalra, az Aston Villa középpályása a baloldalról segíti a támadásokat, Saka pedig a pálya közepén próbálja kamatoztatni gyorsaságát és technikai képességeit.

REUTERS/Andy Rain
REUTERS/Andy Rain


De van még hátra 15 perc. A félidő legvégén jött még egy angol szabadrúgás egy olasz kezezés után, Shaw ívelt középre, de közben szabadrúgás lett kifelé, és Kuipers le is fújta egyből.

A hosszabbítás első félidejében kiegyenlítődött a játék, hosszú idő után újra az olasz térfélen járatják főleg a labdát a csapatok. Az angolok tűnnek veszélyesebbnek, nagyobb helyzetük azonban az olaszoknak volt. Az angol válogatott már 103 perce, Shaw 2. perces gólja óta nem talált kaput.

REUTERS/Laurence Griffiths
REUTERS/Laurence Griffiths

Nagyon furcsa mozdulat volt Pickfordtól, térden pörögve ütötte el a labdát az érkező olasz csatár mellől. Pont tőle megijedve kezdett egyébként forgásba, szerencséje volt, hogy így is eltalálta a labdát.

Ezzel kicsit át is alakul majd az angol csapat, Sterling átmegy a jobbszélre, Grealish folytatja a balon.

REUTERS/Laurence Griffiths
REUTERS/Laurence Griffiths

A szögletből nem volt közvetlen veszély, a kifejelt labdát viszont Phillips vette mellre, majd egyből tüzelt keresztbe. Minden láb mellett elment a labda, de a kaput is elkerülte – elsőre veszélyesebbnek tűnt, a vetődő Donnarumma látta, hogy ez nem akad majd be.

Chiellini ért vissza jó ütemben, hogy aztán szögletre tisztázzon. Közben olasz csere, Verratti helyén Locatelli folytatja.

25 éve, az 1996-os Eb-döntőn aranygól döntött, ez ma ugye már nem létező szabály, úgyhogy biztosan lemegy a 2x15 perc. A hosszabbítás első félidejét Anglia kezdte, de csak azután, hogy Belotti jött az olaszoknál Insigne helyére.

Szakkommentár

Az olasz gól az angol válogatottat fogta meg egy kicsit. A lendületes vendégek előtt újabb lehetőségek adódtak, igaz, ezeket a nagy helyzetek kategóriába azért nem lehetne sorolni. Érzékelve a megingást, Gareth Southgate azonnal cserélt, érkezett Trippier helyett Saka és kitűnően játszó Declan Rice helyett Henderson. Így Sterling átkerült a baloldalra, az Arsenal fiatal játékosa pedig a jobboldalon foglalta el a helyét, négyvédős rendszerbe, 4-1-4-1-es felállásba rendezve a csapatot A változtatás pedig megnyugtatta az angolokat nagy helyzet viszont már nem alakult ki a második félidőben. Olaszország többet birtokolta a labdát, jóval több kísérlete, kaput eltaláló lövése is volt, de 65 percig futott az eredmény után. Anglia egyszer talált kaput a 90 perc alatt, a 2. percben, abból gól is született.

Fotó: Andy Rain / POOL / AFP
Fotó: Andy Rain / POOL / AFP


Ezen az Eb-n már nyolcadszor. Marad a sorminta, a harmadik Wembley-ben rendezett nagy torna döntője is hosszabbításra megy tovább az 1966-os vb-döntő és az 1996-os Eb-döntő után. Legutóbb 2016-ban volt hosszabbításos Eb-döntő, akkor a portugálok nyertek még a büntetőrúgások előtt.

Ez a lerántás még az NFL-ben is komoly büntetést ér, itt is jogos a sárga.

Sárga lap
G. Chiellini
ITA Olaszország

Részben a berohanó nézőknek, illetve a cseréknek köszönhetően.

Három olasz védő közül próbálkozhatott volna, de végül addig vezette a labdát, hogy olasz kirúgás lett belőle, nem tudta sem kapura lőni, sem középre adni.

REUTERS/John Sibley
REUTERS/John Sibley

Hajdú B. István közvetítése alapján elég sokáig sikerül elkerülnie a három biztonsági embert, legalább egy percig tartott a fogócska a pályán.

34 évesen és 71 naposan Leonardo Bonucci lett a legidősebb játékos, aki gólt szerez Eb-döntőben. Az eddigi rekordot az 1976-os fináléban 30 évesen és 103 naposan betaláló nyugatnémet Bernd Hölzenbein tartotta.

REUTERS/Facundo Arrizabalaga
REUTERS/Facundo Arrizabalaga

Nincs rendben a jobb lába, nagyon biceg az oldalvonal felé tartva is. Bernardeschi érkezik a helyére.

Phillipsnek rúgott oda, jogos volt. Chiesa viszont visszatért közben, amíg nem cserélik le, ő marad a pályán, még ha láthatóan nincs is 100%-os állapotban.

Sárga lap
L. Insigne
ITA Olaszország

Megint egy csomó védőt ki tudott cselezni, de a végén nagy nehezen megszerezték az angolok a labdát, és egyből egy szabadrúgást is. Sokkal rosszabb hír az olaszok számára, hogy Chiesát ápolni kell, és látszólag eléggé fáj a jobb lába. Az ápolás után cipő nélkül sántikált le a pályáról.

REUTERS/Paul Ellis
REUTERS/Paul Ellis

A bekapott gól után teljesen beszorul az angol válogatott a saját kapuja elé, az olaszoknak több helyzetük is volt az elmúlt percekben. Southgate cserékkel és formációváltással próbálja felrázni csapatát.

REUTERS/John Sibley
REUTERS/John Sibley

Most Rice helyére küldte fel Hendersont.

Bukayo Saka beállásával 5-2-3-ról a támadóbb felfogású 4-2-3-1-re áll át az angol válogatott. Kyle Walker húzódott ki a jobbszélső védő pozíciójába.

Berardi el tudta lőni a labdát a kapus előtt, de pocsék módon talált bele, és méterekkel fölé ment, talán a hatalmas sebességgel felé robogó, de későn induló Pickford zavarta meg.

Szakkommentár

Két cserével, frissítéssel is próbált változtatni a második félidőre Roberto Mancini, de Cristante és Berardi érkezése sem hozott nagy változást. Chiesa áthozatala a baloldalra viszont annál inkább. Ahogy említettem az első félidőben is, Sterling ritkábban zár vissza a baloldalon, Emerson felfutásai, Chiesa kreativitása, vállalkozókedve és dinamikus cselei, megindulásai új távlatokat nyitottak az olasz támadások terén, két veszélyes akció és lövés is érkezett gyorsan arról az oldalról. Az első félidőben a legtöbb tisztázást, felszabadítást jegyző, a legtöbb légi párbajt nyerő Stones, az ezen az Európa-bajnokságon átjátszhatatlan Walker és a hátsó vezér Maguire azonban továbbra is nagyon jól teljesített, míg egy pontrúgás után, mégis egyenlített Olaszország. Ne feledjük, a két csapat utolsó két meccse is 1-1-es döntetlennel zárult.

Roberto Mancini a pálya szélén – Fotó: Robbie Jay Barratt / AMA / Getty Images
Roberto Mancini a pálya szélén – Fotó: Robbie Jay Barratt / AMA / Getty Images


Trippier le, Saka fel, ezt lépte meg Southgate.

Vilmos hercegéken kívül a Wembleyben szurkol több korábbi világsztár focista, például David Beckham és Luis Figo is, és az ő társaságukban kapott helyett Tom Cruise is. Az amerikai színész a meccs előtt Oliver Dowden kultúráért, médiáért és sportért felelős miniszterrel, Peter Shilton korábbi angol kapussal, Christopher McQuarrie filmrendezővel és Boris Johnsonnal brit miniszterelnökkel fotózkodott. Tom Cruise mellett a helyszínen van Kate Moss színésznő is, aki lányával, Lila Moss-szal együtt szurkol.

Fotók: Eamonn McCormack / UEFA / Getty Images Fotók: Eamonn McCormack / UEFA / Getty Images
Fotók: Eamonn McCormack / UEFA / Getty Images
Fotók: Eamonn McCormack / UEFA / Getty Images

Némi kavarodás után közvetlen közelről talált be a védő, 1-1.

GÓL!
ITA L. Bonucci
ITA Olaszország 1 : 1 Anglia ENG
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!