Magyarország-Ciprus 1-0

2021. június 4. – 19:53

frissítve

Magyarország-Ciprus 1-0
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Első felkészülési mérkőzését játsszotta a magyar válogatott a június 11-én kezdődő futball-Európa-bajnokság előtt: a péntek esti meccsen a ciprusi válogatott volt az ellenfél. A kevés helyzetet hozó meccset a magyar válogatott Schäfer András góljával 1-0-ra nyerte meg.

Az első 25 percben nem voltak nagy megingások az egyik oldalon sem, taktikailag jól meg van szervezve mindkét csapat. A magyarok elég nehezen jutnak előre, nagyon keményen letámadnak a ciprusiak, de türelmesen játszik a válogatott.

Az első magyar lövésre 25 percet kellett várni. Kleinheisler és Schäfer passzolgatása utá Sigér Dávid 30 méterről lőtt a ciprusi kapu mellé.

A ciprusi a csapat a jobb szélen próbált a magyar védelem mögé kerülni, a beadás nem jutott el a kapuig, Lang tisztázott szögletre. A szögletből nem tudtak helyzetet kialakítani.

A válogatott újonca, Hahn János azok után került be a kezdőcsapatba, hogy a Nemzeti Sport információi szerint egész nap az egyik budapesti kórházban volt felesége mellett, a délutáni órákban pedig meg is született a lányuk, Hahn Sára. „Hahn ezt a napot biztosan nem fogja elfelejteni soha” – mondta Marco Rossi az M4-nek a meccs előtt.

A középső védő Szalai Attila indult meg a bal oldalon Varga Kevin indítása után, az akció végén egy bedobást sikerült kiharcolni.

Az első tizenöt percben nem rohanták le egymást a csapatok, nagy helyzet nem volt, bár a ciprusiaknak volt egy veszélyesebb bal oldali beadása, de középen nem érkezett senki. Túl sokáig egyik válogatott sem tudja megtartani a labdát, mindkét csapat próbál előre jutni, de többnyire hiba csúszik a támadások építésébe. Nálunk Gulácsi is viszonylag gyakran van játékban, mert a ciprusiak már a mi térfelünkön letámadnak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A magyar csapat a tőle megszokott 3-5-2-es felállásban kezdett, Varga Kevin a baloldalon játszik, elől Hahn és Holender. A vendégek igen agresszíven kezdtek, folyamatosan letámadják a magyar válogatottat, és megpróbálják megnehezíteni a földön való labdakihozatalt. A támadásban 3-4-3-ban játszó ciprusiak védekezésben 5 védőre váltanak és próbálják azonnal szűkíteni a területet.

Először játszik itthon nézők előtt a válogatott, így most derült ki, hogyan fogadják a szurkolók Gulácsi Pétert. Korábban nagy visszhangot kapott, hogy a válogatott kapusa kiállt a szivárványcsaládok mellett. „Minden embernek joga van az egyenlőséghez, és minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy boldog családban nőjön fel, attól függetlenül, hogy mennyien vannak és hogy milyen neműek, vallásúak vagy bőrszínűek a családtagok” – írta februárban Gulácsi. A magyar B-közép a kezdő sípszó előtt megtapsolta a játékost.

Lang Ádám egy hosszú labdával indította Lovrencsics Gergőt a jobbszélen, de Lovrencsics lesen volt. A ciprusiak nem állnak be bekkelni, már a mi térfelünkön elkezdik a letámadást, ami nem annyira kényelmes a magyar csapatnak.

A magyar válogatott a hagyományos piros színű mezben játszik, a ciprusiak teljesen kékben vannak.

A mérkőzés gyászszünettel kezdődik, az 1994-es vb döntőjét vezető, a közelmúltban elhunyt Puhl Sándorra emlékeztek.

Magyarország: Gulácsi – Botka, Lang, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler, Sigér, Schäfer, Holender – Hahn, Varga K. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Ciprus: Mihael – Karo, Szotiriu, Joannu – Avraam, Kasztanosz, Artimatasz, Pszaltisz – Pittasz, Hrisztofi, Papulisz. Szövetségi kapitány: Nikolaosz Kosztenoglu

Játékvezető: Matej Jug (szlovén)

A magyar válogatott túl van egy ausztriai edzőtáboron, aminek végén Marco Rossi szövetségi kapitány megnevezte azt a 26 játékost, akikkel nekivág a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságnak. A legfájóbb hiányzó Szoboszlai Dominik, aki tavaly ősszel kilőtte az Eb-re a válogatottat. A 20 éves középpályás egy ágyéksérülés miatt december óta nem lépett pályára, és jelenleg nincs olyan állapotban, amivel segíteni tudná a csapatot. A Telex szakértője, Hrutka János itt írta arról, hogy mit jelent Szoboszlai elvesztése a válogatottnak.

Szoboszlai mellett Kalmár Zsolt is lemarad az Eb-ről, a Dunaszerdahely játékosa az Andorra elleni március vb-selejtezőn sérült meg. Marco Rossi így két kreatív és technikás középpályást veszített el, akik nem mellesleg a csapat fő pontrúgóinak is számítottak. Az ő szögleteik és szabadrúgásaik mindenképp hiányozni fognak.

A magyar válogatott 26 fős Eb-kerete:

  • Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
  • Védők: Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő, Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe FK)
  • Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Belgrád), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC)
  • Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (1.FSV Mainz 05), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

Egy órával a kezdés előtt a B közép már kirakta a drapériát: „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában”. Ezzel emlékeznek a trianoni békeszerződés 101. évfordulójára.

Szurkolói drapéria a Magyarország-Ciprus válogatott-mérkőzés előtt a Szusza Ferenc-stadionban – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex
Szurkolói drapéria a Magyarország-Ciprus válogatott-mérkőzés előtt a Szusza Ferenc-stadionban – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex

Az újpesti büfé árai szurkolóbarátnak mondhatók: a csapolt Borsodi 600, a kóla és a szénsavas narancslé 500, a zsíros kenyér 300, egy zacskó ropi pedig 200 forint. A 46 oldalas szurkolói füzet 500 forintba kerül. Ciprusi szurkolók aligha lesznek a meccsen, a vendégszektorban is magyar szurkolók ülnek.

Utoljára a Puskás Aréna nyitómeccsén, 2019. november 15-én játszott szurkolók előtt hazai pályán a magyar válogatott. Akkor Uruguay ellen természetesen telt ház volt a több mint 65 ezres stadionban. Aztán jött a koronavírus-járvány, és a következő öt hazai meccs mind zárt kapus volt. (A Bulgária elleni, szófiai pótselejtezőn nagyjából kétezer szurkoló volt a lelátón.) A járvány enyhülése miatt most azonban visszatérhetnek a szurkolók. A helyszín az újpesti Szusza Ferenc-stadion, ahol 2010 után játszik ismét a magyar válogatott. Az írek elleni, június 8-i felkészülési meccset szintén itt rendezik.

A ciprusi válogatott az elmúlt 14 mérkőzéséből mindössze kétszer nyert, 2 döntetlen mellett tízszer kapott ki. 2020-ban 8 mérkőzésükön 1 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség a mérlegük, viszont utolsó találkozójukon, március 30-án 1-0-ra nyertek Szlovénia ellen világbajnoki selejtezőn.

A mai találkozót megelőzően hétszer találkozott a két válogatott, ebből hatszor mi nyertünk, a legutóbbi alkalommal, 2007-ben viszont kikaptunk ellenük 2-1-re.

A magyar csapat a 37. helyen van a FIFA világranglistáján, míg a ciprusi a 97. A szigetország csapata a piaci értékét tekintve is gyengébb a miénknél, az ő keretük 20 millió eurót ér, míg a miénk majdnem 75 milliót a transfermarkt.de oldal becslése alapján. A legértékesebb ciprusi, a Standard Liege-ben légióskodó Konsztantinosz Laifisz nem játszik ellenünk. A márciusi vb-selejtezők előtt új kapitányt neveztek ki a ciprusi válogatott élére a görög Nikolaosz Kosztenoglu személyében.

Ez itt a Magyarország-Ciprus futballmérkőzés élő közvetítése a Telexen, a magyar válogatott egy héttel az Eb-rajt előtt lép pályára, és a jövő héten Írország ellen is pályára lép. A mai meccset Pál Tamás és Bozzay Balázs fogják közvetíteni, szakértőnk Hrutka János lesz, a helyszínről pedig Tóth-Szenesi Attila jelentkezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!