Szoboszlai és mindent eldöntő gólok nélkül a válogatott

Legfontosabb

2021. június 1. – 17:58

frissítve

Szoboszlai és mindent eldöntő gólok nélkül a válogatott
Szoboszlai Dominik a pálya szélén sérülés miatt a válogatott ausztriai edzőtáborában 2021. májusban – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szoboszlai Dominik decemberben szerződött a Bundesligában szereplő RB Leipzig csapatához, majd a felkészülés alatt hamar kiderült, hogy szeméremcsont-gyulladás miatt pihenőre kényszerül. Számos kezelés, rehabilitációval és reményekkel töltött hónapok után utazott el az Európa-bajnokságra készülő válogatott edzőtáborába, de a Magyar Labdarúgó-szövetség keddi sajtótájékoztatója és kerethirdetése után véglegessé vált, hogy a legértékesebb magyar futballista nem lehet majd ott az Európa-bajnokságon.

„Dominik rehabilitációjának utolsó, legfontosabb fázisa következik, és hiába utazott el Ausztriába a csapattal és próbált meg minden tőle telhetőt, be kellett látnunk, hogy nem fog tudni annyit segíteni a csapatnak, amennyit egy ilyen esemény megkövetelne, fizikálisan még nem tart ott. A válogatott stábja és a klubja közösen hozták meg ezt a döntést, a következő 4-5 hét egy nagyon kemény munkáról fog szólni a karrierjében, hogy a szezonkezdetre utol tudja érni magát”

– mondta Esterházy Mátyás, a játékos menedzsere.

A válogatott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szoboszlai nincs olyan állapotban, hogy akár perceket is játsszon.

Mit jelent Szoboszlai hiánya a válogatottnak?

Kilenc mérkőzés óta veretlen a magyar futballválogatott, és az Oroszországtól elszenvedett szeptemberi vereség óta mindössze két mérkőzésen lépett pályára Szoboszlai. A két mérkőzés közül az egyik az Izland elleni selejtező volt, mely sokaknak emlékezetes marad a gólja miatt. Szoboszlai Dominik eddig összesen 905 percet játszott a válogatottban, mind a három bombagólja tétmérkőzésen született.


Meghatározó gólok tétmérkőzésen a válogatottban:

  • Szoboszlai Dominik 279 percenként,
  • Sallai Roland 309 percenként,
  • Nikolics Nemanja 344 percenként,
  • Szalai Ádám 448 percenként.


A 20 éves játékos pótlása ezek mellett azért is okozhat gondot Marco Rossinak és stábjának, mert Kalmár Zsolt személyében egy másik fontos láncszemet, jó formában lévő középpályást veszített el áprilisban a válogatott.

Marco Rossi – Fotó: Huszti István / Telex
Marco Rossi – Fotó: Huszti István / Telex

A feladat pedig nem egyszerű: az elmúlt időszak összes nagy tornájának a győztese a mi csoportunkba került, így a világranglista második, ötödik és tizenkettedik helyezettje ellen is pályára lép a válogatott: Franciaország, Portugália és Németország még a legfanatikusabbakat is óvatosságra inti, a realitások nem mellettünk szólnak. Kérdés, hogy az akarat, a hazai pálya és a várhatóan telt házas mérkőzések segítik-e kompenzálni a tudás-, és statisztikai különbségeket, akár a hosszabbításban szerzett gólok hiányában is.

Szoboszlai és a fontos gólok

2017. március 23-án, az Oroszország–Magyarország U17-es Eb-selejtező elitkörének második játéknapján, a lefújás előtt 10 perccel kezdett kiürülni az Új Hidegkuti Nándor Stadion nézőtere. Az első mérkőzésen vereséget szenvedett a magyar csapat Izraeltől, és a második meccsen is 1-0-s hátrányban volt, amikor többen legyintve indultak a kijárat felé. Aztán a 74. percben 17 méterről jutott szabadrúgáshoz a magyar válogatott, amit Szoboszlai Dominik vágott be. Ideje sem volt betölteni a keresőmotornak az addig sokaknak ismeretlen fiatal nevét, mert a hosszabbítás utolsó percében újabb szabadrúgás következett, ezúttal picit távolabbról, és jött az újabb gól.

Három nappal később, az Erling Haalanddal felálló Norvégia volt az ellenfél. Ha nem nyerünk, kiestünk. Vészesen szaladtak a percek, a gól nélküli döntetlen nem nekünk kedvezett. Letelt a rendes játékidő, három perc hosszabbítás – ez is elúszott, gondolták sokan. De jött még egy támadás, egy utolsó roham: Kovács Krisztiánnál volt a labda, szép cselek, jó visszagurítás, Szoboszlai 22 méterről lő, hatalmas gól.

Egy pillanat alatt ismerte meg mindenki a székesfehérvári fiatal futballistát, az édesapa által szakmailag felügyelt műhelyt, a Főnix Gold FC-t, Dominik nevelőegyesületét, majd egyre közelebb kerülhetett hozzánk a salzburgi utánpótlás-nevelés receptje. A váratlan megoldások, hatalmas, mindent eldöntő találatok és a pozitív élmények összefonódtak a Szoboszlai névvel.

Szoboszlai Dominik a jobb oldalon – Fotó: Ozan KOSE / AFP
Szoboszlai Dominik a jobb oldalon – Fotó: Ozan KOSE / AFP

Majdnem napra pontosan két évvel az oroszok elleni nagy fordítás után, a Napoli elleni Európa-liga-nyolcaddöntő visszavágójával a lábában Szoboszlai Dominik tizennyolc évesen bemutatkozhatott a válogatottban. Eddigi tizenkét válogatott meccsén három gólt szerzett, Szlovákia és Törökország ellen szabadrúgásból, Izland ellen a saját térfeléről indulva, egy tökéletesen kivitelezett távoli lövéssel talált be, és ennek a gólnak köszönhetően Magyarország sorozatban másodszor jutott ki az Európa-bajnokságra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!